Đuričić u akciji čišćenja: Djelima se uvijek mnogo više kaže

Kažu za Crnu Goru se živi, a ja mislim da se od nje živi. Ako je već tako, ajde da je čuvamo
52 pregleda 0 komentar(a)
Dragoljub Đuričić (novina), Foto: Privatna arhiva
Dragoljub Đuričić (novina), Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 28.03.2014. 19:27h

Crnogorski bubnjar Dragoljub Đuričić učestvovaće u akciji čišćenja koja će se za vikend desiti od Gornje do Donje Lastve. Ovu akciju organizovao je Dragoljubov prijatelj Danilo Tomanović iz Toronta, a bubnjar je sa zadovoljstvom prihvatio da učestvuje.

“Danilo je prošlo ljeto dolazio da prisustvuje Cuckoj jeki, ali kako smo je odlagali nekoliko puta razočaran se vratio u Toronto, gdje inače živi. Želio je da se upozna sa ljudima iz tog kraja jer vodi porijeklo iz Cuca. Međutim, tek sam se sa njim upoznao krajem avgusta prošle godine, a kada me je nedavno obavijestio da će pokrenuti čišćenje starog austrougarskog puta od Gornje Lastve do Donje Lastve, odmah sam riješio da se pridružim akciji. Shvatio sam da riječima nikoga ne mogu uvjeriti u svoj stav i mišljenje, a djelima se uvijek mnogo više kaže, pa, eto me na djelu”, priča Đuričić.

On svake godine, nakon Jeke, sa mještanima, svojim rođacima, počisti Kobilji do, kako kaže u želji da to mjesto ostane čisto kakvo je bilo vjekovima.

Crna Gora je još 1991. proglašena za ekološku državu, a Đuričić smatra da ona jeste ekološka, ali sama od sebe.

“Mi tome uopšte ne doprinosimo, ona nam je od boga takva. Moramo mijenjati stanje svijesti i nekim drugim načinima pokazivati koliko je volimo i koliko za nju živimo. Stičem utisak da je riječ “patriotizam” promijenila značenje. Priča se kako se voli Crna Gora i kako se za nju živi, a ja mislim da se od nje živi. Ako je već tako, ajde da je onda čuvamo, pa ćemo je čuvajući i više zavoljeti. Ne možemo samo pjevati kako nam je lijepa, moramo ljubav i pokazati”, smatra Đuričić.

On ne zna hoće li još ko od javnih ličnosti za vikend pridružiti akciji čišćenja.

“Znam samo da ja želim da djelom pokažem koliko je to važno i koliko je svima nama bitno da bude čisto. Moja poruka povratka rodnom selu je u tome da sve to moramo sačuvati od najezde koja je zavladala svijetom i prijeti da nas same uništi. Iskreno se nadam da sam samo jedan od onih koji smatraju da još nije kasno, i da nije sve izgubljeno. Vjerujem da će biti djece, a da neću ni ja biti najstariji”, kaže Đuričić, koji je uvijek na koncertima u “prvim redovima”, pa će tako biti i na ovoj akciji.

“Ne umijem da foliram i da "kao radim". Šta god radim, ne smatram da sam išta radio, ako se dobro nijesam oznojio. Čovjek sam od "lopate", tako da se nikada ne štedim. Prvi redovi ili zadnji, stvar je da shvatimo koliko je važno da sve što imamo, znamo da sačuvamo”, otkriva Đuričić, koji kako tvrdi “cijelog života učestvuje u sličnim akcijama.

“To se toliko odomaćilo da me zovu sa svih strana i začude se kada kažem da mene koštaju putni troškovi, da mora nešto i da se jede. Odradio sam preko 500 humanitarnih koncerata u karijeri, a i vaspitavan sam u vrijeme radnih akcija i ne mislim da ako negdje nema koristi, da se to ne treba raditi. Ekologiju sam ozbiljno shvatio i smatram da je najveći uspjeh Crne Gore u posljednjih 25 godina to što se proglasila ekološkom državom, a to što nismo iza toga stali, to je trend vremena. Važno je dati izjavu a?”, pita se Đuričić.

Bonus video: