Muškarci dolaze na naše nastupe

U okviru manifestacije “Otvoreni kotorski trgovi” u srijedu će biti održano stand up veče, a jedna od akterki Marina Orsag najavljuje “nove fore”
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.07.2018. 12:13h

Kotor “Ladies night stand up” biće održan na Pjaci od kina u srijedu 18. jula u okviru manifestacije “Otvoreni kotorski trgovi”. Prvi puta u Kotor stižu četiri dame stand up komedije koje će dokazati kako žene i te kako imaju smisla za humor, pa će publika imati priliku da opet čuje Marinu Orsag koja je u Kotoru nastupila i prošle godine. No, ovoga puta stand up veče biće obogaćeno nastupima Vlatke Mifke, Martine Ipše i Mirande Lončar, a na pitanje šta publika može da očekuje Orsag odgovara:

“Nastupam sa tri divne žene i jedva čekam. Svaka ima svoj zasebni nastup od 20-ak minuta jer je stand up komedija individualna disciplina, a publika može očekivati sat i po inteligentnog humora uz malo nacionalnog prepucavanja, te odličnu zabavu i smijeh”, obećala je Orsag.

Koliko dugo Vas četiri radite zajedno?

Nas četiri ćemo zapravo tek po treći puta nastupati zajedno, ali individualno radim sa curama jako dugo. Miranda je došla na radionice i open mic još 2007, s Martinom nastupam redovno već desetak godina, a Vlatka je došla na radionice i open mic prije dvije godine i rezident je “Studija Smijeha” nekih sedam mjeseci. Do sada samo nastupali u ovoj postavi samo u Zagrebu, a sad je vrijeme da vidimo kako će ekipa reagovati u Trebinju, Omišu, Splitu, Dobrovniku i Kotoru, ali ne sumnjam u odlične reakcije i smijeh.

Koje teme su najzastupljenije na Vašim nastupima?

S obzirom da ekipa “Studija Smijeha” svaki mjesec piše novih 15-ak minuta teksta nemamo “privilegiju” fokusirati se na određene teme. Zato je nama sve tema, ali s obzirom na “Ladies night” sigurno možete očekivati dosta “ženskih” tema. Imamo puno različitih šouova i većina ih je tematski raspoređena kao što su “Sextra Large”, “Kaj Bre?!”, “Sedam smrtnih grijeha”, “Hepi femili”, itd.

Jeste li uspjele da razbijete predrasude da je stand up isključivo “muški posao”?

Da jesmo, već odavno, ali ima još gradova gdje nismo bile pa eto, razbijamo i dalje. Martina Ipša i ja smo čak proglašene Europskim herojima humora za 2018. dok muški kolege nijesu. Takođe, na Balkanu većinu produkcije i velikih događaja vode i organizuju žene. Martina i ja imamo više ‘nastupa u nogama’, nagrada i priznanja u stand up komediji od muških kolega, više poziva na važne festivale i događaje, često se desi da ih zasjenimo, ako nastupamo iste večeri, tako da pitajte njih kako je biti u “ženskom poslu” (smijeh).

Obično muškarci rijetko dolaze kad su u pitanju ženske monodrame. Da li je ista statistika i kad nastupaju stand up komičarke? Uspijete li da ih nasmijete ili prije zamislite?

Sva sreća nije. Iako ponekad znaju doći protiv svoje volje jer ih cure, žene dovuku, ali imamo puno muškaraca na svojim nastupima i svaki put uživaju, smiju se, a sigurna sam i da nauče ponešto.

Hoćete li imati još nastupa u Crnoj Gori?

Nadamo se da hoćemo. Prošle godine sam s muškim kolegama odradila Kotor, ovaj isti festival, i bilo je fantastično i odlično prihvaćeno, pa se, nažalost, nakon toga ništa nije organiziralo. Međutim, sljedeće godine svakako namjeravam sa svojim solo nastupom od sat i po da napravim malu turneju po Crnoj Gori. Vi koji ste bili prošle godine na Pjaci od kina, ne brinite ovaj puta stižem sa drugim forama.

Galerija

Bonus video: