Ova djevojka je sa 12 diplomirala, a sa 16 se sprema za doktorat

Njena majka Ejmi Ficdžerald kaže da je za sve zaslužno to što je kćerke školovala kod kuće
24 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2013. 18:20h

Teska Ficdžerald ima samo 16 godina, a već je diplomirala i priprema se za doktorske studije, piše Daily Mail.

Ova djevojka će postdiplomske doktorske studije pohađati na Univerzitetu Georgia Tech gdje će biti najmlađi student, a učiće o kognitivnim naukama i interakciji računara i robota.

Teska je na univerzitet u Portlandu krenula još sa dvanaest godina gdje je nedavno diplomirala. Zahvaljujući svom znanju preskočila je srednju školu, a robotikom se sasvim slučajno počela baviti kad joj je bilo samo pet godina. Otad je jednostavno očarana svime što ima veze sa vještačkom inteligencijom i ljudskim mozgom.

Djevojka kaže da su je računari privlačili oduvijek, baš kao i njenog oca koji je po struci programer.

"Interakcija ljudi i robota kao i proučavanje uma ono je što me najviše fascinira. Nikad nećemo skroz razumjeti kako naš mozak radi. Ovo je područje nauke u kojem možete stalno učiti i nikad doći do kraja. Osim toga povezano je s informatikom i vještačkom inteligencijom", kaže djevojka koja je čak šesto sati radila na programu za robota koji će moći sam da se kreće i donosi odluke.

Njena majka Ejmi Ficdžerald kaže da je za sve zaslužno to što je kćerke školovala kod kuće.

"Ako školujete djecu osam sati dnevno, i to kod kuće, ona će biti na fakultetu sa 12 godina. Moje su djevojke znale da preko ljeta obrade gradivo za koje ostalim učenicima treba i cijela godina", rekla je mama.

Bonus video: