Pijani broker za jednu noć potrošio 520 miliona dolara

Otpušteni broker je prije kobne kupovine tokom vikenda igrao golf sa kolegama iz kompanije i mnogo popio
2 komentar(a)
nafta, Foto: Telegraph.co.uk
nafta, Foto: Telegraph.co.uk
Ažurirano: 25.09.2012. 10:29h

Stiv Perkins (34), londonski broker, dugogodišnji broker kompanije PVM Oil Futures, pod uticajem alkohola potrošio je 520 miliona dolara kompanije u kojoj radi, piše britanski "Telegraf".

Perkinsa je 30. juna prošle godine pozvao administrativni službenik koji je želio da zna zbog čega je tokom noći iz svoje kuće kupio sedam miliona barela sirove nafte.

Detalji neobičnog brokerskog inicdenta poznati su tek sada, nakon istrage Službe za finansijsku kontrolu.

Perkins se nakon popodnevne pauze u trgovinu uključio tokom noći, pijan

Podigao cijenu na najviši nivo

Sljedećeg jutra, nakon kupovine, ispostavilo se da je Perkins podigao svjetsku cijenu nafte na najviši nivo tokom proteklih osam mjeseci.

Oko dva sata ujutru cijene su u roku od pola sata skočile za dolar i po barelu, a obim trgovine naftnim obveznicama je desetostruko porastao, što inače mogu da izazovu samo događaji od geopolitičkog značaja.

Gubitak u iznosu od ukupnog godišnjeg prihoda kompanije bio je već nagomilan u trenutku kad je PVM shvatio da je kupovina neovlašćena.

Perkins je nakon toga otpušten. On je priznao svoje poteze tvrdeći da se dogaćaja sjeća samo djelimično, kao i da su njegovi postupci posljedica teškog pijanstva.

U kratkom roku je, svaki put nudeći sve više, uzurpirao 96 odsto svjetske trgovine nafte u tom trenutku

Igrao golf i previše popio

Otpušteni broker je prije kobne kupovine tokom vikenda igrao golf sa kolegama iz kompanije i mnogo popio, ali narednog dana se vratio na posao. Prvo je počeo da trguje naftom u klijentovo ime nakon čega je uslijedilo nekoliko kupovina novcem kompanije.

Perkins se nakon popodnevne pauze u trgovinu uključio tokom noći, pijan.

U kratkom roku je, svaki put nudeći sve više, uzurpirao 96 odsto svjetske trgovine nafte u tom trenutku, izazvao pometnju na svetskom tržištu i "nabio" cijenu.

Bonus video: