Zaljubljena u Crnu Goru... i Crnogorca

Italijanska fotografkinja Anđela Lo Priore posljednje dane 2011. provela je u Crnoj Gori, gdje je u napuštenoj fabrici na Cetinju radila set umjetničkih fotografije
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.01.2012. 09:09h

Italijanska fotografkinja Anđela Lo Priore posljednje dane 2011. provela je u Crnoj Gori, gdje je u napuštenoj fabrici na Cetinju radila set umjetničkih fotografije. To je bio njen drugi boravak u našoj zemlji, a prvi put je, kako kaže došla turistički.

"Tada sam se "prošetala" gotovo čitavom Crnom Gorom i zaljubila se u vašu zemlju. Imate nevjerovatne prirodne ljepote", priča za "Vijesti" Priore.

"Međutim, nijesam se zaljubila samo u Crnu Goru, već i u jednog Crnogorca", otkriva ona.

Pošto su mnogi očekivali da kroz svoj objektiv Anđela predstavi upravo ljepote i pejzaže Crne Gore, ona se odlučila da je prikaže kroz umjetničku fotografiju.

"Pri mom prvom boravku najviše vremena sam provela upravo na Cetinju, gradu koji sam doživjela drugačije od ostalih. To je grad kulture, odiše životom tradicije, što se ne srijeće često. Ovdje ima puno fabrika, ali nažalost, one danas ne rade, a u prošlosti upravo su one bile te koje su gradove izdvajale od manjih mjesta. Kad sam ih posjetila, odmah sam uočila da su ti napušteni prostori odličan ambijet za fotografije, željela sam da ih kroz tu umjetničku crtu uljepšam i povežem sa realnom ljepotom. Do prije desetak godina sve one su radile i od tih fabrika živjelo je puno ljudi, a danas su to, nažalost, ruševine", ističe ona.

... primjećujem da posljednjih godina žene traže savršenost tako što odlaze na plastične operacije. Najgore je to što često nemaju mjeru, žele da dostignu vrhunac ljepote, a nijesu svjesne da postaju ružne

"Kako se odavno bavim fotografijom, pa i modnom, primjećujem da posljednjih godina žene traže savršenost tako što odlaze na plastične operacije. Najgore je to što često nemaju mjeru, žele da dostignu vrhunac ljepote, a nijesu svjesne da postaju ružne. Zato će moje fotografije prikazati kako treba da izgleda lijepa žena, prirodna. A ljepotu žene povezala sam sa prostorom gdje su nekad i one same zarađivale i gdje su morale da mnogo rade kako bi prehranile prodicu. Danas je potpuno drugačija situacija, ženama je nabitnije da se srede i izgledaju lijepo. Ovim prvim setom pokušala sam da povezem te dvije stvari i dam umjetničku crtu prošlom i sadašnjem vremenu. To su dva suprotna svijeta siromaštvo i bogatstvo, gdje sve postaje banalno", objasnila je Priore.

Ona je imala samo riječi hvale za manekenke koje su učestvovale na snimanju.

"Moram da ih pohvalim, jer su iako bez velikog iskustva pokazale da su profesionalci. Radile su pod ekstremno teškim uslovima, bilo je veoma hladno, nijesmo imali grijanje, a snimanje je potrajalo. Iako su bile veoma mlade i ovo im je prvi ovakav posao, uradile su sve što sam tražila od njih, tako da sam veoma zadovoljna", ispričala je ona.

Anđela priprema i umjetničku monografiju o Crnoj Gori, koju će, kako nam je otkrila finansirati jedna italijanska kompanija, pa će se uskoro vratiti da napravi još fotografija.

"Kroz svoj objaktiv pokušaću da predstavim i ljepote Crne Gore tako što ću slikati pejzaže, međutim, za to snimanje čekaću proljeće i toplije dane. Kroz ovaj prvi set sam htjela da predstavim stanje, ne samo ovdje već i u cijelom svijetu", obećala je Priore.

Za sebe kaže da je pripadnica “stare škole fotografa” i ne voli puno da koristi Photoshop.

"Photoshop je u mnogome olakšao fotografima posao, međutim, zahvaljujući njemu, gotovo da svako može da se bavi fotografijom. Iako ne zna da napravi dobru fotografiju, podesi svjetlo, iskadrira kako treba, to u Photoshopu može da popravi.

Međutim, više volim da na vrijeme razmislim kako da koristim svjetla, postavim sjenke. Osnova je kako da podesite svjetlo na snimanju, međutim, za to treba izdvojiti vrijeme, dati mnogo više od sebe, a današnji fotografi samo slikaju i idu dalje. Ne razmišljaju mnogo o tim stvarima jer znaju da sve mogu popraviti dok budu obrađivali fotografiju. Ne kažem da ja ne obrađujem svoje, ali se trudim da minimalno koristim prednosti Photoshopa", tvrdi Priore.

Zvijezde vole da se slikaju

Ispred njenog objektiva bile su mnoge poznate zvijezde, među kojima su i Al Paćino, Anđelina Džoli, Bred Pit, Ketrin Zita Džons, Žerard Batler, Valerija Marini, Džordž Kluni, Šarliz Teron, Endi Garsija i mnogi drugi, a Anđela tvrdi da su svi teški saradnici na svoj način.

"Vole da se slikaju, ali se ljute ako ne ispadnu dobro. Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu, znaju koji im se profil “dobro slika”, tako da nema puno problema", kaže Anđela.

Na pitanje kako dolazi u kontakt sa pripadnicima svjetskog džet seta, odgovara: - U početku sam često išla na filmske festivale i mnoge svoje fotografije napravila sam upravo na crvenom tepihu. U početku je i moj agent kontaktirao poznata lica i nudio im moje usluge, međutim, posljednjih godina, uglavnom oni kontaktiraju mene – zaključuje ona.

Kupuje kuću na Cetinju

Uskoro će Anđela opet posjetiti Crnu Goru, ali ne zbog posla, već zato što je odlučila da kupi kuću na Cetinju.

"Sviđa mi se ovdje. Planiram da češće dolazim u Crnu Goru i to ne samo samo zbog posla, tako da ću u toj kući boraviti kad dođem. Neću se baš preseliti kod vas, ali će ona biti razlog da češće dođem makar na odmor", obećala je Anđela.

Bonus video: