Beograđani gaje trešnju na krovu zgrade, uberu 3-4 kilograma godišnje

Trešnju ima već petnaestak godina, koliko i drvo duda i kanadski brest, a kaže da ništa od toga nije sadio, već je samo niklo
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2011. 12:49h

Beograđani Rade i Slobodanka Jovanović napravili su zelenu oazu na vrhu svoje zgrade.

Osim raznog raznobojnog cvIJeća, na krovnoj terasi koja je proglašena najljepšom na Starom gradu uspijevaju i trešnje, a nalazi se i drvo duda i limuna, kanadski brijest, kaktus, pa čak i oleander i palma iz Igala.

Nekada je na ovoj terasi bio i platan, a rađale su i breskve, piše begradski “Blic”.

Mala trešnja je ove godine dala samo četiri ploda

“Najvrijednija je palma koju sam donio prije 18 godina iz Igala, ali i kaktus i oleander. Ranije sam imao i breskvu, a svi su se čudili kako je rodila. Uspijevaju i trešnje. Svake godine uberemo tri do četiri kilograma, dok je mala trešnja ove godine dala četiri ploda”, priča Rade.

Trešnju ima već petnaestak godina, koliko i drvo duda i kanadski brIJest, a kaže da ništa od toga nije sadio, već je samo niklo.

Nagrađen trud oko zelene oaze

“Vjerovatno je sjemenku donio vjetar ili ptica, a možda smo i mi, kad je riječ o trešnji, slučajno bacili košticu, pa je tako nikla”, objašnjava Rade.

Rad i trud oko ove zelene oaze nije ostao neprimjećen i nenagrađen, što svjedoče diplome i statuete dživdžana okačene na zidiću terase.

Galerija

Bonus video: