London i Vembli - hram u kolijevci fudbala

Legendarni Pele je stadion "Vembli" opisao kao katedralu - simbol kapitala i srce fudbala.

290 pregleda 0 komentar(a)
Foto: AP Photo
Foto: AP Photo

Nou Kamp, “San Siro”, “Santjago Bernabeu”, “Old traford”, “Asteka”, “Enfild roud”, “Sentenario”, “Monumental”, “Bombonjera”... neki su od kultnih stadiona širom zemljine kugle, ali samo brazilska “Marakana” ima u svojim zidanama mitsku dimenziju koja može da se poredi hramom fudbala - londonskim “Vemblijem”.

Legendarni Pele je ovaj stadion opisao kao katedralu - simbol kapitala i srce fudbala.

Koliko je značajan za Engleze, govori i to što su ga do temelja srušili, iako su robovi tradicije - samo zato da bi napravili novi, još ljepši, još velelepniji, koji će ostati generacijama i generacijama...

Nekada čuvene kule koje su krasile stari “Vembli” zamijenjene su četiri puta većim, gigantskim lukom - najvećim te vrste u svijetu. Toliko je velikih dimenzija (visina 133 metra) da je ovo jedini stadion na svijetu koji je opremljen sa svjetlima upozorenja za avione.

“Vembli” je sada drugi po broju sjedjećih mjesta u Evropi, odmah iza “Nou Kampa”, a kao datum završetka gradnje navodi se 9. mart 2007. godine, kada su ključevi stadiona predati Fudbalskoj asocijaciji Engleske.

Na istom tlu, ali na starom “Vembliju”, Engleska je 1966. postala svjetski prvak, tu je igrano i finale Evropskog prvenstva 1996, a novi “Vembli” još nije svjedočio velikom reprezentativnom takmičenju, iako su na njemu igrana dva finala Lige šampiona - 2011. i 2013. godine, kada su se radovali Barselona i Bajern. Sve će se promijeniti ovog ljeta, kada će na hramu fudbala biti odigrana završnica Eura - oba polufinalna i finalni meč.

Euro 2020., Stadioni
foto: Graphic news

Iz centra grada, takozvanog London sitija, do Vemblija na sjeveru se dolazi sa dvije linije metroa - sivom “Džubili” i ljubičastom “Metropoliten lajn”.

London je značajan “globalni grad”, jedno od najvećih svjetskih finansijskih središta, s najvećim bruto domaćim proizvodom u Evropi.

Veliki uticaj glavni grad Britanije ima na politiku, finansije, obrazovanje, zabavu, masovne medije, modu, umjetnost i kulturu, naravno i na fudbal...

Bonus video: