Mađarska - autsajder u „grupi smrti”

Žrijeb za Euro nije imao milosti prema ekipi koju vodi Italijan Marko Rosi, a koja će dva meča u grupi igrati kod kuće, u Budimpešti

106 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nekada slavna Mađarska, finalista dva Mundijala - krajem tridesetih i početkom pedesetih godina prošlog vijeka - nije bila akter Evropskog prvenstva od 1972. pa sve do 2016.

Toliko je trajala kriza nakon što su Ferenc Puškaš i „laka konjica” bili podigli standarde, ali Mađari sada vide svjetlo na kraju tunela. Klupski fudbal je mnogo napredovao, infrastruktura pogotovo, pa od svega toga ima koristi i nacionalni tim.

Euro 2020, Dres Mađarske
foto: Graphic news

Žrijeb za Euro, međutim, nije imao milosti prema ekipi koju vodi Italijan Marko Rosi, pa je Mađarska u grupi F apsolutni autsajder - svaki bod bi bio premija protiv rivala kakvi su Francuska, Portugal i Njemačka. Olakšavajuća je okolnost to što Mađari svaki meč igraju na svojoj „Puškaš areni” u Budimpešti, ali to ne mijenja činjenicu da su joj šanse za iznenađenje minimalne.

- Želimo da navijačima priuštimo spektakl i da protiv velikih rivala pokažemo da nam je mjesto na Euru - rekao je Rosi, koji je u Mađarskoj u dva navrata bio na klupi Honveda.

Euro 2020, Mađarska tim
foto: Graphic news

Prije samo nekoliko dana Rosi je saznao da će na EP morati da nastupi bez najveće zvijezde - zbog povrede primicača je sa spiska otpao Dominik Soboslai, koji je zimus dres Salcburga zamijenio Lajpcigovim. Od januara, ipak, nije odigrao nijedan meč, pa je i odluka da ne igra na Euru mogla i da se očekuje.

U njegovom odsustvu Mađarsku će predvoditi provjereni strijelac i kapiten Adam Salai, tu su i Nemanja Nikolić, napadač Partizana Filip Holender, tandem Lajpciga - golman Peter Gulaši i štoper Vili Orban...

Mađarska je u kvalifikacijama za Euro bila četvrtoplasirana u grupi u kojoj su bili još Hrvatska, Vels, Slovačka i Azerbejdžan, ali je put ka velikom takmičenju pronašla kroz Ligu nacija. Tamo je u polufinalu eliminisala Bugarsku (3:1, strijelci Orban, Žolt Kalmar i Nikolić), a u finalu bila bolja od Islanda - 2:1. Na Euro su je te večeri 12. novembra prošle godine lansirali pogoci Loika Nega i Soboslaija.

Grupa F, Euro 2020
foto: Graphic news

U tri učešća na EP do sada Mađarska je bila trećeplasirana (1964), četvroplasirana osam godina kasnije, a 2016. u Francuskoj je nastup završila u osmini finala ubjedljivim porazom od Belgije 4:0.

Bonus video: