Posljednja šansa generacije: Siti protiv kraljeva Lige šampiona

Meč koji se čekao - Real Madrid sa Mančester sitija. Prve mečeve osmine finala Lige šampiona kompletiraće i sudar Liona i Juventusa (21 sat)
2440 pregleda 0 komentar(a)
Fudbaleri Sitija sinoć na treningu u Madridu, Foto: Beta/AP
Fudbaleri Sitija sinoć na treningu u Madridu, Foto: Beta/AP

Liverpul je naletio na Atletikov bedem, Borusija Dortmund je pokazala sav talenat i raskoš protiv milijardi Pari Sen Žermena, sinoć se igrao “Maradonin derbi” Napoli - Barselona, ponovo su se sastali i finalisti Lige šampiona iz 2012. Bajern i Čelsi...

Ipak, nijedan prvi meč osmine finala Lige šampiona nije iščekivan kao večerašnji na stadionu “Santjago Bernabeu” - Real Madrid protiv Mančester sitija (21 sat).

Veliki duel “superteškaša” evropskog fudbala, a još većim ga čine okolnosti. Real, 13. puta šampion Evrope, čeka duel u nepovoljnom momentu, nakon ispadanja iz domaćeg Kupa i gubitka prvog mjesta na tabeli La Lige. Zinedin Zidan, trener “kraljevskog kluba”, tri puta je osvojio Ligu šampiona u tri sezone sa Realom, gotovo nestvarno zvuči podatak da u najelitnijem takmičenju još nije eliminisan.

Šta reći o Sitiju - dvostruki uzastopni prvak Engleske, preskupi i veliki tim, sa velikim trenerom, ima vjerovatno posljednu šansu da u ovoj eri napravi nešto veliko u Evropi, nakon zabrane učešća u Ligi šampiona koju mu je izrekla Uefa za dvije naredne godine zbog takozvanog finansijskog dopinga. Kazna još uvijek nije pravosnažna, ali i navijači Sitija se pribojavaju da bi još dugo morali da čekaju ako ne uspiju ni ovoga puta...

I, još jedan detalj koji koji sudaru drugoplasiranog španskog i drugoplasiranog engleskog tima daje dodatni šarm - u Madrid se vraća Pep Gvardiola, nekadašnji trener Barselone, koji je vodeći Katalonce (2008 - 2012.) sa “kaljevskim klubom” vodio epske ratove.

Grafika
Grafika(Foto: Graphicnews)

Već je jednom gostovao u Madridu kao trener Bajerna, nije se dobro proveo (polufinale LŠ 2014), ali mnogi mi večeras na klupi Sitija daju veće šanse....

- Ovo je meč između Reala i Sitija, ne Zidana i Gvardiole. Navijači neće gledati mene i njega kraj terena, nego momke koji igraju. To je tako jednostavno - rekao je trener Reala Zinedin Zidan na pres konferenciji.

Najtrofejniji protiv najbogatijeg kluba - i tako može da se nazove večerašnji sudar.

Veliki kvalitet timova i pojedinaca, ali i duel dva trenera Zidana i Gvardiole, čine utakmicu na “Bernabeuu” zaista posebnom.

Francuz se nije ustručavao da kaže da je Gvardiola - najbolji trener na svijetu.

- Zašto trako mislim? Zato što je to dokazao gdje god je radio. Neko misli drugačije, za mene on je najbolji - kazao je Zidan.

Gvardiola je uzvratio za komplimente - izjavom da je Real kralj Lige šampiona, a da je Zidan “izglancao” krunu.

- Nisam ja najbolji na svijetu. Umjetnici su igrači. Ja se nikad nisam ni pretvarao da sam najbolji. Teško da ću da ponovim ono što je Zidan uradio u Evropi. To pokazuje koliko je ogroman ovaj klub. Svaki igrač koji ovdje dođe zna da mu je zadatak da osvoji Ligu šampiona. Van terena, kad pogledate njegovu istoriju, nemoguće je takmičiti se protiv Reala. Probaćemo da uradimo to na terenu - kazao je Gvardiola.

Trener Sitija ne misli da je ovo posljednja šansa ove generacije Sitija.

- Nikako! Ovi igrači će imati još mnogo prilika da osvoje Ligu šampiona. Imaju i sada, jer smo u osmini finala. Igramo protiv kraljeva Lige šampiona. Znamo kakav nas izazov čeka. Ali, imamo šansu. Probaćemo da budemo svoji. Želja je tu, bez nje ne može, ali na kraju krajeva, to je samo još jedna utakmica - dodao je Gvardiola.

Još jedan veliki meč igra se večeras - Juventus gostuje Lionu. Kristijano Ronaldo ima velike ambicije, želi sa “starom damom” da pokori Evropu, ali prije nego što krene u pravi pohod ka vrhu, mora da preskoči neugodne Francuze...

Bonus video: