Budućnost - Arka Gdinja: Za prvu evropsku pobjedu nakon osvajanja Beograda

Budućnost - Arka Grinja (19.45)
2803 pregleda 4 komentar(a)
Danilo Nikolić, Foto: Savo Prelević
Danilo Nikolić, Foto: Savo Prelević

Pobjeda u Beogradu protiv evroligaša Crvene zvezde (89:81) svakako je važna injekcija samopouzdanja za košarkaše Budućnosti, nakon teškog poraza u polufinalu ABA Superkupa u Zagrebu od Cedevita Olimpije (103:75), evropskih poraza od Unikahe u gostima (83:70) i kod kuće od Trenta (77:68), te neubjedljive igre u prvom poluvremenu u pobjedi u „Morači“ protiv Zadra (93:80).

Podgoričani imaju drugu priliku pred svojim navijačima, treću u grupi, da protiv poljske Arke iz Gdinje, sa kojom se prvi put sastaju na evropskoj sceni, upišu prvi trijumf u grupi D Evrokupa.

- Utakmica sigurno neće biti laka. Ne bih želio da su glave ostale još u Beogradu. O tome smo poslije utakmice razgovarali u svlačionici, a ponavljamo to na treninzima. Jednostavno, takav je ritam da nemaš vremena ni da tuguješ, niti da slaviš. A nemamo šta ni da slavimo. Volim da ponavljam ono što je pokojni profesor Nikolić odavno kazao, a to je da se medalje dijele u maju, te da niko nije, niti će dobiti medalju u novembru ili decembru. Put je dugačak, treba ići utakmicu po utakmicu i biti maksimalno skoncentrisan, treba čvrsto sa objema nogama ostati na zemlji, a ne letjeti - upozorava trener „plavih“ Slobodan Subotić.

Nakon dva startna poraza u grupi D, Budućnost je već ugrozila prolaz u drugu fazu, tako da je pobjeda nad Gdinjom obaveza. Sa druge strane, Poljaci u „Moraču“ stižu sa polovičnim bilansom, u gostima su na startu savladali njemački Oldenburg (78:74), dok su pred svojim navijačima izgubili od Unikahe (66:59).

- To je klasična poljska ekipa koja igra brzu, „ran end gan“ košarku. Imaju otvoreno da šutnu prvu loptu u kontri, šutiraju dosta trojki. Imaju tri-četiri dobra Amerikanca, Bosnić je poznat na ovim prostorima. Oni će igrati trkačku utakmicu, a kod nas je obavezna odbrana - dodaje Subotić.

Igra koju su izabranici Slobodana Subotića pokazali protiv šampiona ABA lige je putokaz kojim „plavi“ treba da nastave.

- Pobjeda u Beogradu je velika, mislim da je vrlo malo ljudi vjerovalo u to. I nakon utakmice sam rekao da moramo odati priznanje igračima koji su se borili i pokazali veliki karakter u toj utakmici. Jer, to je bila psihološki teška utakmica zbog onoga što se događalo prošle sezone. Dobiti Zvezdu u Begradu, bez obzira na to što nije bila puna dvorana, velika je stvar, pogotovo za ono što je pred nama. To je veliki psihološki podstrek ne samo za utakmice u ABA ligi, nego i za mečeve u Evrokupu, gdje mi više u našoj dvorani ne smijemo da dozvolimo da kiksamo.

Budućnost je imala odlično šutersko veče protiv Crvene zvezde, ali je i odbrana bila na željenom nivou.

- Uvijek sam govorio da odbranu moramo da igramo. Ponavljaću uvijek, odbrana dobija utakmicu, a napad dovodi publiku u dvoranu. Tako mora da bude i ubuduće. Momci su se potrudili da one zadatke, koje smo zadali poslije skautinga, skoro sve ispoštuju. Imali smo neke kikseve, imali smo par loših minuta, kada je Zvezda povela šest razlike, ali nismo izgubili glavu, što je vrlo važno, i tu se pokazao karakter ekipe. To me, stvarno, raduje - zaključio je trener Podgoričana.

Nikolić: Poljaci su jaki, ali naša igra najbitnija

Krilni centar „plavih“ Danilo Nikolić ističe da je pobjeda protiv Crvene zvezde bila odlična, ali da je već arhivirana i da su misli usmjerene prema duelu sa poljskom Arkom.

- Odigrali smo dobar meč u Beogradu, i to je recept kako moramo da igramo i kući. Očekujemo veliki odziv publike, da nam pomognu da dođemo do pobjede - rekao je Nikolić. Nikolić je šuterski veoma raspoložen na startu sezone, na svojoj koži je to osjetila i Crvena zvezda (četiri trojke iz sedam pokušaja)

- Ne samo ja, i ekipa je šuterski raspoložena, igrali smo odlično. Imali smo veliku energiju i u odbrani, moramo da igramo tako svaku utakmicu. Nadam se pobjedi protiv Gdinje.

Prema riječima Nikolića, večerašnji rival „plavih“ je odlična ekipa.

- Imaju jako kvalitetnu ekipu. Međutim, najbitnije je da se fokusiramo na našu igru, da igramo kao protiv Zvezde i onda sam siguran da ćemo pobijediti - zaključio je Nikolić.

13 trojki je postigao Danilo Nikolić u prva dva kola Evrokupa, odnosno ABA lige, i prvi je trojkaš ekipe na startu sezone. U Evrokupu je pet puta bio precizan u šutu za tri poena iz 10 pokušaja, dok je u regionalnom takmičenju trojke šutirao 12-8

Bonus video: