MANS Tužilaštvu predao dokumentaciju o Brajoviću

"Smatramo da SDT sada već ima dovoljno dokaza da u slučaju Ivana Brajovića preduzme konkretne poteze, te da, sada već dvogodišnje, izviđanje predmeta oko revolving kartice traje neprimjereno dugo", poručuju iz MANS-a.
12068 pregleda 51 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.11.2019. 13:32h

Istraživački centar MANS-a danas je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) predao kompletnu dokumentaciju do koje je došao tokom istraživanja o spornoj prodaji blizu 4500 m2 zemljišta u vlasništvu predsjenika Skupštine Crne Gore, Ivana Brajovića.

Navode da dokumentacija do koje su došli svjedoči o mogućim nezakonitim poslovima predsjednika crnogorske Skupštine i "potvrđuje sumnje da je posao sa prodajom zemljišta poslužio samo kao paravan za ostvarivanje prihoda od 150 hiljada eura".

"Iz dokaza koje je MANS dostavio SDT-u se vidi da je Brajović zemljište prodao daleko iznad njegove tržišne cijene, ali i da je u daljem postupku istrage preciznije utvrditi tačnu prirodu odnosa između Brajovića, vlasnika kompanije Free Energy koja je poslužila za ovu transakciju, i same Atlas banke koja je obezbijedila kredit u iznosu od 150 hiljada eura kako bi se ovaj posao realizovao. Uz inicijativu za pokretanje izviđaja koju smo uputili SDT-u, dostavljeni su svi kupoprodajni ugovori koji su zaključivani između strana u ovoj poslovnoj transakciji, kao i svi izvještaji o procjeni vrijednosti Brajovićeve nekretnine iz kojih se može vidjeti da je ona prodata po nerealno visokoj cijeni", navode iz MANS-a.

MANS je ranije ove godine Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK) podnio inicijativu zbog toga što Ivan Brajović nije prijavio pomenuti prihod od 150 hiljada eura.

"Ovu inicijativu ASK je odbila tako što se proglasila nenadležnom za predmete koji se odnose na period prije 2016. godine kada je ta institucija nije postojala. Ovo je suprotno odluci Upravnog suda koji je već donio stav da je ASK naslijedila nadležnosti i predmete bivše Komisije za sprječavanje konflikta interesa i da mora postupati i u slučajevima prije 2016. godine Sa druge strane, smatramo da SDT sada već ima dovoljno dokaza da u slučaju Ivana Brajovića preduzme konkretne poteze, te da, sada već dvogodišnje, izviđanje predmeta oko revolving kartice traje neprimjereno dugo", poručuju iz MANS-a.

Zaključuju da svako dalje odlaganje otvaranja pune istrage protiv Brajovića dodatno urušava "ono malo kredibiliteta koje je preostalo SDT-u, naročito jer se radi o nosiocu jedne od najviših javnih funkcija u državi".

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović potvrdio je juče da zna da se protiv njega vodi istraga, nakon što je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) objavilo da istražuje njegove transakcije, odnosno podmirivanje najmanje 50.000 eura minusa na njegovoj rivolving kartici.

Prethodno je SDT objavilo da su “povodom navoda koji su iznijeti na sjednici Skupštine Crne Gore 12.11. 2019. godine, a u vezi s eventualnim transakcijama na revolving karticama, u Specijalnom državnom tužilaštvu već formirani spisi predmeta poslovne oznake Ktr-S 235/17 i u navedenom predmetu u toku je izviđaj.”

Iz broja predmeta se vidi da je on formiran 2017. godine, a u informaciji SDT-a se ne pominju imena.

Bonus video: