SVIJET U RIJEČIMA

„Ništa dobrog za A. B.“

1 komentar(a)
Njemačka, policija, Foto: Shutterstock
Njemačka, policija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.07.2016. 08:27h

Može li još demonstrativnije? Dvanaest policajaca za proterivanje 20-godišnje A. B. iz Crne Gore, u rano jutro u 5 h. Ovo doba je propisano zakonski, ljeti može od 4 h policija da umaršira u stan. Odvođenje, kao da se radi o teškom zločincu, nasilje koje uzima dostojanstvo i koje će mladu ženu na dugo traumatizovati. Ona mora da se osjećala kao posljednje smeće.

Da li su i sva ostala protjerivanje ove godine, a bilo ih je 41, protekla ovako? Formalno je sve bilo korektno. Naravno da je bilo moguće da ona dobrovoljno otputuje, jer joj je zahtjev za azil bio odbijen. Protjerivanje ne mora biti najavljeno, tako piše u zakonu. No, to ne mijenja činjenicu da je okrug Uelzen imao mogućnost da drugačije odluči, a zbog znanja jezika, društvenih veza u školi i već garantovanom zanatskom obrazovanju.

Iako su se mnogi trudili da joj pomognu, Služba za strance nije bila spremna da joj da dozvolu boravka. Protjerivanje u tzv. „zemlje sigurnog porijekla“ je uobičajna praksa i politika je njemačke vladajuće velike koalicije. Ko dolazi iz jedne „sigurne“ treće zemlje, taj nema pravo da dobije azil. No, što se tiče Crne Gore međunarodne organizacije kritikuju nedostatke i manjkavosti u nezavisnosti pravosuđa, zloupotrebu moći od strane policije, korupciju koja pokriva sve segmente društva i jak uticaj organizovanog kriminala na državni aparat, sve začinjeno širokom nekažnjivošču za teške zločine i nedostatak zaštite ljudskih prava. Ukratko: ništa dobrog za A. B.

Šta se dešava u SR Njemačkoj? Gonjene demagoškim bičevima desnih populista poput parole „Druge partije se zalažu za useljavanje samo da bi se Njemci utopili u veliku evropsku mućkalicu“ (Zemaljski predsjednik Alternative za Njemačku, A. P. Hampel), partije Velike koalicije napravile su jasni desni zaokret i nesigurne zemlje porijekla deklarisale za „sigurne“ treće države.

Imam san da ljude prosuđuju na osnovu njihova karaktera a ne na osnovu boje kože, porijekla ili religije. Da budem jasan: ko god ljude ocjenjuje na osnovu porijekla, boje kože i religije taj je samo jedno: rasista.

(Allgemeine Zeitung Online)

Prevod: M. Vuletić

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")