NEKO DRUGI

Glasaču, za razmišljanje

Ono što se kaže poznatom rečju politika, izlaže svog aktera naprezanju i pogibelji
0 komentar(a)
glasanje, izbori, Foto: Shutterstock.com
glasanje, izbori, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 08.04.2016. 10:10h

Čovek sluti svu težinu i odgovornost bavljenja državnim poslovima. Posredi je poslanstvo za koje se čovek ne odlučuje hladne glave ni laka srca. Od politike se očekuje briga za sav narod, da svi članovi zajednice dođu do hleba i krova, ali i do pogodnosti, pa i sjaja koji se vide kod drugih. Puna iskušenja, ona traži od svojih izvršilaca da se bore za svoj narod najžešće što mogu.

Ono što se kaže poznatom rečju politika, izlaže svog aktera naprezanju i pogibelji. To je u suštini jedan surov poziv koji neretko donosi neprilike i razočaranja, i kojem se unapred pripisuju najgore namere. Neretko, izlaže vas opasnostima da budete smešni i dostojni sažaljenja.

Vođenje i rukovođenje narodnim poslovima - na to treba podsetiti u predvečerje izbora koji slede - pripada ljudima izuzetnih sposobnosti, hrabrim i odvažnim. Prva reč u javnim poslovima pripada pametnom i karakternom čoveku, brižnom domaćinu, od soja iskrenih i bez sujete. Načelo odanosti prema svome narodu i nekoristoljublje je i bitna odlika njegovog imena. Homo politikus u izvornom grčkom smislu te reči treba da, slikovito rečeno, štrči za glavu, dve, za čitavo koplje iznad nepregledne mase. Kapetansko mesto broda, odakle se obuhvata ceo vidik, zahteva dijalektičku viziju kormilara sa više antena koji razume "kosmičke vibracije". Ono što se jednom rečju naziva vizionar.

Državnik treba da sa svog visokog mesta i celim svojim habitusom, govoreći jezikom ovog zapisa, obasjava druge kao svetlost u mraku i pokazuje pravac kretanja. Upravljanje narodnim poslovima isključuje greške, jer su one skupe i dalekosežne zbog njihovog produženog dejstva u budućnosti.

(Danas)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")