STAV

Mamula: alegorija slobode

Mamula je spomenik. A gabariti luksuznog hotela su nešto drugo
92 pregleda 3 komentar(a)
Mamula, Foto: Slavica Kosić
Mamula, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 25.12.2015. 09:02h

Ili: Necenzurisana bajka braće Grim

Ima nešto zastrašujuće u hladnokrvnosti sa kojom se u Crnoj Gori razmatra predlog ugovora o zakupu Mamule. Kada se izuzmu glasovi rijetkih pojedinaca, i pojedinih organizacija iz samog Herceg Novog, i pobornici i protivnici predloga usredsređuju se na pitanja ekonomske koristi koju bi država imala ili ne bi imala od davanja ostrva sa tvrđavom u zakup.

Prvi u realizaciji predloženog zakupa vide fantastičnu priliku da Crna Gora dobije još jedan hotel sa pet zvjezdica, uz koji ide i slavodobitna reklama za prelijepu crnogorsku obalu, kao i x radnih mjesta. Drugi u formulacijama koje se odnose na dobit nalaze skrivene zamke i negiraju vjerodostojnost cifara i oblika pretpostavljene dobiti, koje predočavaju predlagači. Tako se zajedno već dugo vrte u krug, svjesni ili nesvjesni implikacija izbora tačke gledišta.

Nemila implikacija koja čovjeku pada na pamet je da, dok oni o Mamuli govore kao o dovoljno ili nedovoljno dobro definisanoj sceni za bajku, i publiku zaluđuju dometima tog diskursa, stvarna, istorijska Mamula postaje simbol za jednu od necenzurisanih bajki braće Grim, u kojoj je bestijalna surovost sasvim normalan atribut života i ništa više. Ništa strašnije i pogrešnije Mamuli ne bi moglo da bude dosuđeno.

Za Mamulu kao alegoriju slobode u njihovom vidnom polju nema mjesta. To što je Mamula bila logor sa izrazito surovim postupanjem prema zarobljenicima, za njih je samo dio života, koji u kalkulacije o uslovima zakupa ulazi “u paketu” sa zahtjevom da se ne izmjeni lik tvrđave kao građevinske konstrukcije. Toliko puta smo kao argument nad argumentima čuli da će “kulturna baština” biti sačuvana jer nije predviđeno “pomjeranje na gabaritima”, i definisani su konzervatorski uslovi, kao i uslov da jedna od prostorija unutar građevine-hotela bude “memorijalna soba”. I nikada nijedan odgovor na pitanje u kakvoj su vezi “gabariti” i sadržaji od kojih se očekuje da donesu materijalnu dobit sa idejom slobode, koja nema ničeg zajedničkog sa bajkom, pogotovo ne sa uzimanjem zla “zdravo za gotovo”.

Mamula je spomenik. I njeni “gabariti” su gabariti spomenika. A gabariti luksuznog hotela su nešto drugo. Demagogija je velika štetočina.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")