NEKO DRUGI

Šok bomba

Izjave šefice države ne mogu se uzimati kao irelevantne i neozbiljne, čak i kad sama zaista ne zna što govori
2 komentar(a)
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Reuters
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.10.2015. 07:57h

S dvije rečenice na svom Facebook profilu predsjednica Hrvatske uspjela je šokirati naciju. Iz daleke Kine, gdje trenutno boravi, Kolinda Grabar Kitarović poslala je u domovinu poruku da Milanovićeva, kako je ona napadno naziva, tehnička Vlada nije u stanju voditi zemlju te će ona preuzeti izvršne ovlasti čim joj to dopusti Ustav. Izjava je razumljivo odjeknula poput bombe i, ako je suditi po reakcijama na društvenim mrežama, podigla je ogromnu buru u javnosti.

Dok predsjednica sama ne objasni što je zapravo htjela reći, o tome će se morati nagađati. Jedni će na njenu objavu odmahnuti rukom. Kao, nevažno iskakanje na koje ne treba trošiti vrijeme. Nije prvi put da se Kolinda Grabar Kitarović hitne riječima ukrivo. Ali, izjave šefice države ne mogu se uzimati kao irelevantne i neozbiljne, čak i kad sama zaista ne zna što govori.

Drugi će njenu provalu tumačiti kao dosad najotvoreniji pokušaj pomaganja HDZ-u. Umjesto da kao šefica države u predizbornom vremenu diskretno ostane po strani, ona se snažno uključila u kampanju.

Pristala je da za HDZ vodi verbalni rat s Vladom, ne shvaćajući ili svjesno prihvaćajući opasnost da će takvim angažmanom jako naštetiti vlastitoj vjerodostojnosti. Kako se stvari za Tomislava Karamarka kompliciraju, odlučila je, izgleda, dodatno potegnuti, pa ga je gurnula u stranu, pretvarajući se u centralnu ličnost HDZ-ove kampanje. Ali, ako je suditi po reakcijama, bio je to maestralan autogol. Kolindina krstareća raketa lansirana ravno iz Pekinga u samo srce HDZ-ove promidžbe. Neće dezavuirati Vladu, nego će mobilizirati SDP-ove glasače i pomoći stvaranju bloka protiv HDZ-a.

Najbrojniji su oni koji će izjavu gospođe Kitarović shvatiti kao ne prvi, ali svakako dosad najotvoreniji izraz njene osobne ambicije da poveća svoje ovlasti i nabilda vlastitu političku moć. Predsjednica se i dosad pokušavala nametnuti kao neka vrsta Milanovićevoj vladi paralelne vlasti. S Pantovčaka već neko vrijeme dolaze najave da bi rado mijenjala i Ustav. Jer, prema hrvatskom Ustavu, šefica države nema nikakve izvršne ovlasti, osim u ratnim uvjetima ili u izvanrednom stanju. Svojom najavom da će ih preuzeti potpuno je izašla izvan Ustavom postavljenih okvira. Nije šala i nikako ne može biti zanemarivo kad predsjednica Republike priziva neustavna rješenja i zvecka retorikom državnog udara. Takvi se ispadi ne mogu smatrati neutralnima i nevažnima. Čak i ako ostanu tek na verbalnoj razini, nesumnjiva su prijetnja stabilnosti ustavnog poretka. Kolinda Grabar Kitarović svojom je izjavom opasno uznemirila i zabrinula hrvatsku javnost.

(Jutarnji list)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")