STAV

Ne rušimo 21. maj!

Crna Gora je trenutno u veoma dobrim odnosima sa svim državama u regionu, naravno, postoje i one sa kojima imamo određene nesuglasice
325 pregleda 26 komentar(a)
Crnogorska zastava, Crna Gora, Foto: Shutterstock
Crnogorska zastava, Crna Gora, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.01.2015. 08:36h

Iz dana u dan u medijima mogu se vidjeti neprivlačni komentari pojedinaca koji svjesno podrivaju suverenitet Crne Gore. Izgleda da je moderno živjeti i raditi u našoj prelijepoj Crnoj Gori, ali i svakom prilikom nepromišljeno predstavljati svoj stav koji je često neargumentovan. Pored toga, ovi pojedinci idu korak dalje, i pokušavaju demonizovati svaki uspjeh institucija Crne Gore.

Nedavno je poslanik Medojević pokušao omalovažiti jednu od najuspješnijih institucija naše države. Upravo tako, u pitanju je Vojska Crne Gore koja je, uz Ministarstvo odbrane Crne Gore, uspjela ispuniti sve zahtjeve i propise potrebne da Crna Gora postane punopravni član NATO. Naime, naglasiću očigledno, Vojska CG je moderna i spremna, koliko su i druge članice NATO u skladu sa svojim potrebama.

Vojska CG je od dobijanja nezavisnosti, sada već daleke 2006. godine, ukoliko bismo uporedili ovu instituciju tada i sada, uspjela da se modernizuje i da uspješno odgovori izazovima. Suludo je vjerovati da je Vojska CG (ili ijedna druga vojska na svijetu) u stanju da se samostalno izbori sa izazovima u XXI vijeku. Danas postoje razne bezbjednosne prijetnje na koje se može odgovoriti isključivo saradnjom.

Naravno, još uvijek postoji prostor za unapređenje i modernazaciju, ali tako će biti i dok postoji država i Vojska CG. Prirodno je težiti unapređenju i stremiti ka boljem, ne potcjenjujući ono što trenutno imamo i čime raspolažemo.

Više puta je naglašavan značaj Crne Gore u regionu, u kontekstu regionalne bezbjednosti i saradnje, od strane Evropske unije i NATO. Iako malena, naša država jeste sve ono što većina naših susjednih država nisu. Crna Gora je trenutno u veoma dobrim odnosima sa svim državama u regionu, naravno, postoje i one sa kojima imamo određene nesuglasice. Ono što treba naglasiti jeste, da i pored svih sporova sa našim susjednim državama, mi održavamo visok stepen saradnje, jer je to jedini put kojim možemo ići u XXI vijeku.

Globalizacija i njeni tokovi su učinili da danas postoji samo jedna racionalna i uspješna politika koju Crna Gora treba da sprovodi, a to je saradnja i aktivno učešće na međunarodnoj anarhičnoj sceni. Svi mi treba da se zapitamo, da li ćemo dozvoliti da se o našoj sudbini, o našoj državi, o našoj budućnosti raspravlja bez našeg učešća. Crna Gora nije vodeća ekonomija svijeta, ona je daleko od najmnogljudnije zemlje, ali je naša, zato je trebamo tretirati onako kako zaslužuje!

Ne smijemo dozvoliti pojedincima i ostalim grupama da degradiraju uspjeh naših pojedinaca, naših institucija i naše države! Ukoliko se slažete da bi trebalo da mi krojimo kako našu, tako i sudbinu naše države, u tom slučaju bi trebalo učestvovati u izborima i bez dvoumljenja postati punopravni član međunarodnih organizacija kao što su NATO i Evropska unija.

Dobiti moć glasanja, pravo da utičete na kreiranje međunarodnih odnosa samo će osnažiti sve ono za šta smo se borili tokom naše bogate istorije. Sve od vremena Duklje, preko uspjeha Zete i dobijanja nezavisnosti 21. maja 2006. godine, mi smo težili da pokažemo ko smo i šta želimo. Ne rušimo tekovine 21. maja, prigrlimo ih i izborimo se za nas, jer niko drugi neće.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")