STAV

Pravo i nepravo

U državama gdje je pravni poredak i njegova implementacija briga vlasti i građana, tamo je stasala ili stasava pravna država. Tamo je ministarstvo pravde u saglasju sa građanima i smjera pravdi, vječitom idealu
140 pregleda 1 komentar(a)
Sud, Sudija, Presuda, Foto: Shutterstock
Sud, Sudija, Presuda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.10.2014. 08:23h

Gospodine ministre pravde, obraćam se javno na akt tog Ministarstva "Nijesmo nadležni za ustavnu žalbu"- cjelina akta - i ištem isto od Vas. U državama gdje je pravni poredak i njegova implementacija briga vlasti i građana, tamo je stasala ili stasava pravna država. Tamo je ministarstvo pravde u saglasju sa građanima i smjera pravdi, vječitom idealu.

Tamo, kao u nas, gdje, kako sam kaže ministar" ima korupcije i organizovanog kriminala"- čuo sam preko TV "Vijesti", a objavila je i dnevna štampa "Vijesti" od 21.09. 2014, i gdje ministrova administracija (svakako ne bez njegovog znanja i aminovanja) ne zavirivši u predstavku (12 stranica) dakle, nasumice saopštava: "Ovo Ministarstvo nije nadležno da odlučuje i rješava po ustavnoj žalbi" (hvala na pouci, kakva prostodušnost!), i baš za primjere korupcije i kriminala koje servirah kao na dlanu, a zasnovah na javnim ispravama za koje vojuje pretpostavka iz ZPP-a: tačno je ono što je u takvim ispravama dok se ne dokaže suprotno, a kako suprotno niko ne dokazuje, slijedi da su istinite tvrdnje u predstavci, što očituje da je u nas u odnosu na implementaciju sve u nesaglasju, u nas se, smijem reći, brani kriminal i kriminalci. Sudeće sudije i vijeća rješenja izvlače kao iz rukava, svakako u dosluhu sa onima koji režiraju zloupotrebe i prljavštine, kako je pokazano u predstavci i tako nepravo stasava u pravo. Nemogući i nepostojeći akti iz predstavke ne mogu nikada u život-stvarnost. Tako je to po pravu i pravnoj teoriji. Ako Vi i ne mislite tako, nije valjda da je to i obavezujuće?!

G-dine ministre, predstavku sam uputio kako bi Vas upoznao sa tamo navedenim inkriminisanim radnjama. Naveo sam sa dokazima: otimanja,pljačku i arčenja imovine nasljednica Darinke Nikitović. Ako sam pokazao fašistički manir rada sudećih sudija i vijeća, a Vi to ne vidite, onda gdje je tu moja odgovornost?!

Ako vas ne brinu: otimačine, pljačke i arčenja radnje koje vode u teška krivična dijela protiv svojine i imovine i još u fašističkom maniru, onda - gdje smo u evropskoj jurisprudenciji; kakvu nam to servirate sudbinu, te šta je sa jednakim mogućnostima i slobodama u suđenjima itd. Čekam odgovor za dalju priču i akciju, napokon i zbog knjige koju pripremam. I da znate, dok je u meni daha neću se odreći borbe da oslobodim i sebe i druge od tortura, odluka izvrnute svijesti, ispiranja mozga, diskriminacije, u kome me smišljeno izopštavate samo zato što neću da se podam glupostima, nastranostima i torturama sudija i vijeća. A sad i Vašim, jednom riječju, zloupotrebama moći.

Iskreno rečeno, siguran sam da ćete se kao i sudovi povući u šutnju-muk kao trenutno jedinu mogućnost da se zadržava stanje. Ovo i zbog toga što ste i ranije imali priliku, npr. u Sudskom savjetu, tamo sam istom predstavkom tražio odlaganje izbora predsjednika Vrhovnog suda dok se svi detalji predstavke ne dovedu do izvjesnosti uz potenciranje moje odgovornosti, pa na kraju - šta?! Vi građane čija vam se opažanja ne sviđaju smatrate kao drugom kolonom; akt br. 1-12875, to potvrđuje. Sramota!

Držeći se one dobro jutro, čaršijo, na sve četiri strane, izbjegavate borbu protiv kriminala i korupcije, čije postojanje vidite i osjećate. Tako onu svenarodnu i Njegoševu: "ili kuj, ili se ne mrči" izvrćete u: kovaću-vladaću, ali se neću mrčiti. Kakva zabluda, ne može se tako jednostavno protiv takvih narodnih i njegoševskih mudrosti. U ime te zablude, Vi proturate priču: u pravnu državu se može sa novim zakonima i dopunama i izmjenama postojećih. Kakva varka! Već su evropski eksperti opomenuli: bez implementacije pravila poretka u životu-faktu nema pravne države.Ali, utiska sam da Vi i dalje nastojite da prolongirate status quo, inače bi kriminal bio na tapetu, kupujete vrijeme. Da nije tako, zar bi drsko i bezobzirno Vaši ovlašćeni službenici prelazili preko: otimačina, pljačkanja i arčenja najsvetijeg prava "vlaštine" pomenutih nasljednika?! Odgovornosti se ne oslobađate time što ste izbjegli da potpišete akt tog Ministarstva br.1-12875. Ne, jer ste po zakonima pozvani, bez obzira o kome se radi, da se borite protiv svakojakih nasrtaja na imovinu nečujnih mirnih ljudi i građana. Prije nego išta odlučite, provjerite gdje je imovina-vlaština nasljednica Obradović-Polužanski Ljiljane i Milenković Ivanke! I da znate, nema formalizama i nakaznih kriminalnih rješenja kakvo je rešenje o odbacivanju tužbe tužiteljice koja je umrla devet godina prije donošenja rješenja (kakva mrlja na crnogorskom sudstvu!), koji mogu stati na putu da naslijeđe dođe u aprehenziju i vlast nasljednika! Nema, jer je to izvor svojine, što i država garantuje čl. 60 Ustava. Aminuje to Zakon o svojinskim odnosima čl.97 i Zakon o naslijeđivanju čl. 130. Tako slijedi iz objektivnog prava.

Sve je pred Vama,odvažite se!

Na kraju, ne mogu shvatiti da u 21. vijeku tako prelazite olako preko inkriminisanih radnji kojima se naslijeđe ne poštuje. Zaboravili ste pritom i još nešto vrlo važno - postupak o naslijeđivanju vodi se po službenoj dužnosti. Tako jer je država u obavezi da čim prije naslijeđe-ostavinu uruči onima čija je.Da ste htjeli pravu istinu povodom moje predstavke, dovoljno je bilo da preko ova dva pitanja: 1. da li su utvrđeni nasljednici i 2. šta je sa ostavinom,ostavinskom masom gdje se ona nalazi - dođete do punog saznanja. Odgovori bi pokazali otimanje i arčenje imovine. To ste mogli utvrditi i na Sudskom savjetu kao njegov član zajedno sa novoizabranim presjednikom Savjeta, pa ne dopuštiti izbor predsjednika Vrhovnoga suda bez temeljnih analiza onog što je u predstavci - napokon, jer to traži građanin kao nosilac suvereniteta, a mogli ste me i konsultovati za sve što je nejasno, razumije se, povodom predstavke. Tako se radi svuda gdje se poštuje pravo, rad i znanje. No, Vama je stalo da održavate baš takvo sudstvo, za Vas i elitu ono je baš po mjeri i meraku, a za nas trpež, koga je briga. Stoga robite moja ljudska prava, a afirmišete zla rađenja pomenutih sudija i vijeća. Opasna stvar!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")