Stav novinara

Mamula ne smije pasti!

Vlada se u turizmu i prostornom planiranju pokazala kao najveći neprijatelj CG, jer rasipa samu supstancu ove države - prostor na kopnu i moru
53 pregleda 7 komentar(a)
Mamula, Foto: Slavica Kosić
Mamula, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 11.02.2014. 09:34h

Kao što je prije vijek i po postala jedno od uporišta za odbranu Boke od napada sa mora, tako tvrđava Mamula, na ostrvu Lastavica na ulazu u najljepši zaliv na svijetu, danas postaje centralna tačka otpora namjerama Vlade Crne Gore da betonizuje i uništi svaki centimetar prirodnog i kulturnog blaga primorja.

Pred starom tvrđavom ovog je puta mnogo veća opasnost od one što su joj bili ogromi topovi oklopljenih francuskih ratnih brodova, koji su Mamulu i ostala austro-ugarska utvrđenja na ulazu u Boku bombardovali početkom Prvog svjetskog rata. Nikakve granate i eksploziv ne mogu se mjeriti sa destruktivnom inventivnošću Vlade, posebno Ministarstva održivog razvoja i turizma (Ministarstva uneređenja prostora, kako ga primorci već odavno zovu) da staru tvrđavu i predivno, netaknuto ostrvce, omiljeno izletište generacija Bokelja i turista, „valorizuje“ u turistički kompleks. Da je Crna Gora Hrvatska, te da ima hiljadu ostrva, pa da nekako i pokušaš razumjeti ovu glupost koja dolazi od tandema Milo Đukanović-Branimir Gvozdenović, ali u situaciji kada ova država ima tek pet-šest ostrva od kojih je ona najveća (Stradioti i Sveti Nikola) već „đavo ponio“ jer ih je Vlada „valorizovala“ prodajući ih strancima i crtajući na njima privatne vile, marine i malecne hotele - Mamula jednostavno ne smije pasti!

Ako ništa drugo, ono zbog toga da se našoj djeci ima sjutra nešto pokazati onakvim kakvim su ga Bog i priroda stvorili, a čovjek oplemenio gradeći objekat koji nije samo naša, već i kulturna baština mnogih država - prvo Austrije, pa Mađarske, Hrvatske, Slovenije, BiH, Slovačke, Češke i drugih djelova moćne austro-ugarske imperije. Mamula mora ostati netaknuta da bi naša djeca mogla vidjeti makar parčić ove zemlje onako kako je ona izgledala prije nego što su je Đukanović & co “valorizovali”, odnosno urnisali - satirući njene prirodne resurse, prvenstveno prostor - aminujući gradnju vila na pjenu od mora i „turističkih resorta“ (čitaj naselja privatnih vila sa strogo ograničenim pristupom) svugdje gdje je to moguće. Mantra da se „adatacija Mamula vrši samo unutar gabarita“ kojom se u svom najboljem - maglovitom stilu brani Gvozdenovićevo ministarstvo, nije ništa drugo nego bezobrazluk i vrijeđanje intelekta građana, prvenstveno Boke, jer su oni i najviše upućeni na ostrvo Lastavica i staru fortecu na njemu.

Njihova priča da Vlada želi samo najbolje građanima i državi kojom upravlja, tačna je koliko i priča da je Zemlja ravna ploča i da na njenom rubu vladaju aždaje koje će rastrgnuti svakog ko se odvaži da zaplovi morem i provjeri da li je baš tako kako mu se servira od strane vodećih „autoriteta“! Sve, ali baš sve što je Vlada u proteklih desetak godina učinila na planu „razvoja turizma“ pokazuje baš suprotno - da je upravo ovakva Vlada najveći neprijatelj Crne Gore, njenog pravog turizma i u konačnici, njenih građana jer bjesomučno rasipa samu SUPSTANCU ove države - prostor na kopnu i moru, crtajući po željama moćnih investitora „privatne zabrane“ svugdje gdje se to kojekakvima iz bijelog svijeta svidi. Pritom se nemilice razaraju i ostaci lokalne privrede, pogotovo industrijske, investitorima preko leđa građana - poreskih obveznika stvaraju „fiskalne i administrativne povoljnosti“, a naša djeca osuđuju na „krpu i metlu“ - da budu pružaoci usluga „eliti“ - čistači, konobari, kuvari, šišači trave i nosači golf-palica u budućim „ekskluzivnim turističkim resortima“. Ko je do sada imao i mrvicu nade da će se nešto promijeniti, može slobodno da se prestane nadati nakon posljednje izjave ministra Gvozdenovića da će Vlada učiniti sve za investitore i da neće spriječiti, već pospješiti gradnju stanova za tržište na obali pod maskom kondomonijum hotela i mix use resorta. Sve to jer, kaže ministar uneređenja prostora, „nema interesa investitora da kod nas grade velike hotele jer im je dug period povrata na takve investicije“!

Država je u bankrotu, pa Vlada na tržište iznosi i najveće bisere poput Mamule - što bi Bokelji rekli, tršava i kuću i baštinu!

Zato svim srcem podržavam ovih desetak hiljada ljudi koji su se na Facebook-u okupili oko ideje odbrane Mamule - jer je ona PRIRODNO i KULTURNO-ISTORIJSKO BOGATSTVO koje ne može biti ni na prodaju ni davanje u zakup! Mamula je državna, dakle svih nas i takva mora ostati, a država koju predstavlja ova nesposobna Vlada, DUŽNA je da se o tom istorijskom spomeniku STARA na pravi način. Dakle, pare da se Mamula uredi i zaštiti TREBA I MORA dati država, a ostrvo i forteca moraju ostati ono što su i do sada bili - izletište i atrakcija dostupna svima. Toplu vodu ne treba izmišljati - dovoljno je pogledati kako je to, recimo, uradila Pula sa svojim austro-ugarskim tvrđavama poput Fort Verudele ili Fort Bourgignona. Ali, tamo izgleda niko nije uzimao proviziju da ostvari „investitorsku viziju“!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")