STAV NOVINARA

Tri karte za Mojkovac

Loše odrađen “plan obezbjeđenja” skupa SDP-a na kojoj je bilo duplo više štićenih ličnosti nego na skupu DPS-a, ili pak tivatski policajci znaju ko je pravi gazda toj službi i za čiju se naklonost “isplati primiti metak”?
165 pregleda 0 komentar(a)
tivat, dps, dps tivat, Foto: Siniša Luković
tivat, dps, dps tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 24.04.2012. 09:47h

Nakon što je Uprava policije Etičkom odboru “objasnila” da su policijski službenici na centralnoj predizbornoj promociji tivatskog DPS-a 4. aprila bili radi “uspješne realizacije svih bezbjednosnih poslova” i da su šefu DPS-a Milu Đukanoviću aplaudirali “da bi se utopili u atmosferu i ničim od nje odudarali”, preostaju samo dva zaključka:

1. Autor objašnjenja krajnje neetički vrijeđa građane prodajući im ovakav “bijeli bubreg kao pravi” i potcjenjujući njihovu inteligenciju.

2. U Crnoj Gori na pragu EU, policija nije ni milimetar odmakla u svijesti od 1948. godine jer i dalje svaku brljotinu svojih pripadnika opravdava “razlozima službe”.

Kako god, ono što je UP saopštila Etičkom odboru, pokazuje da kultni filmovi naše kinematografije “Balkanski špijun”, “Profesionalac” i “Tri karte za Holivud” ni izdaleka nisu bili karikirani, naprotiv - naša stvarnost u Crnoj Gori ljeta gospodnjeg 2012. mnogo je užasnija. Ni sam Dušan Kovačević ne bi mogao smisliti opravdanje za svog junaka Luku Labana (makar obučenog i u Djeda Mraza) kakvo je UP smislila za ne samo dvoje koji su imenom prozvani u medijima, već (po sopstvenom priznanju) čak 15 pripadnika policije koji su prisustvovali promociji DPS-a u Tivtu.

Dakle, da krenemo metodom dedukcije – promociju DPS na kojoj je bila samo jedna osoba koja uživa status štićene ličnosti (lider te partije i bivši premijer Milo Đukanović), pored pripadnika Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata UP koji su mu stalna pratnja, moralo je iz publike u civilu (neki i aplaudirajući), obezbjeđivati još 15 pripadnika Ispostave policije Tivat i Ekspoziture granične policije na aerodromu Tivat.

Među njima i šef Granične policije Zoran Stanović, načelnik Ispostave policije Tivat Veselin Smolović i njegova supruga, šef kriminalistike u tivatskoj policiji, šef tzv. “”uniformisane” policije u Tivtu… Zanimljivo, samo noć ranije na promociji SDP-a na kojoj su bile dvije štićene ličnosti (lider SDP-a i predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, odnosno potpredsjednik SDP i ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović) nije (makar ne iz publike pod krinkom učesnika u promociji koji se je li, stapa sa atmosferom) pratio nijedan pripadnik tivatske ili aerodromske policije.

Loše odrađen “plan obezbjeđenja” skupa SDP-a na kojoj je bilo duplo više štićenih ličnosti nego na skupu DPS-a, ili pak tivatski policajci znaju ko je pravi gazda toj službi i za čiju se naklonost “isplati primiti metak”?

Objašnjenje UP koje su dali Etičkom odboru već ovdje počinje da “kleca”, a tek kada na red dođe njegov dio da je Olivera Smolović sjedjela tri reda iz Mila Đukanovića jer je bila “operativno zadužena za “grupu žena” oko sebe, sve odlazi u dim…

Naime, oko g-đe Smolović sjedjele su dvije rođene sestre jedne kandidatkinje za odbornicu DPS-a u Tivtu, malo dalje sa lijeve strane svekrva druge kandidatkinje sa liste DPS-a, a tu je odmah bio i stameni oslonac DPS-a, jedan od njenih visokih funkcionera, Miodrag Pejović iz Nikšića. Teško da je to “bezbjednosno interesantno okruženje” koje g-đa Smolović treba da “operativno prati” da neko odatle ne naudi šefu DPS Milu Đukanoviću?

“Mi ćemo paziti jedan na drugog, sami na sebe, nama neće trebati opomena, nama neće trebati naređenje, mi ćemo odvesti u svetlu budućnost - to Vam ja garantujem!” kao da se, između redova objašnjena UP Etičkom odboru, čuje ovaj glas revnosnog komandira stanice milicije Gornje Polje Gavrila Milentijevića iz filma “Tri karte za Holivud”.

Sve u svemu, UP kao i čuveni Komitet u filmu Bote Nikolića, sada ima “moralnu obavezu” da na svaki način pokuša opravdati gluposti koje je uradio tivatski “Gavrilo Milentijević”, njegova “Ruža” i ostale kolege iz tivatske “stanice milicije Gornje Polje”. Obaveza je tolika da moraju pisati i ovako stupidna objašnjenja u koje ni oni sami ne vjeruju. Ipak, opasnosti nema – državni tužilac ovim likovima koji su se svjesno ogriješili o Kodeks policijske etike, Zakon o policiji i Zakon o izboru odbornika i poslanika, naravno da neće pripremiti “Tri karte za Spuž”.

Božidar Vuksanović, ako želi zadržati privid da je tobože neki reformator u policiji, morao bi ipak tivatskom “Gavrilu Milentijeviću” i njegovim najbližim saradnicima nakon ovakvog gafa, spremiti makar “Tri karte za Mojkovac” i povratak u postojbinu gdje im ovakve “službene” fore možda još mogu proći. Tivat je ipak “crnogorski Monte Karlo” zar ne, (barem tako tvrde DPS-ovci), pa sa takvim svjetskim imidžom ova “balkanska policijska gungula” teško da može ići…

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")