pismo podrške “vijestima”

Lomače nisu dijalog

Udruzenje novinara Bavarske vam garantuje svoju podršku i solidarnost i zahtijeva od vlastodržaca Crne Gore da se sa apsoltnom odlučnošću založe da zaustavljanje egzistencijalnih napada i razaranja i da zaštite medijske poduzetnike
0 komentar(a)
Vijesti auto, Foto: Savo Prelević
Vijesti auto, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.08.2011. 16:44h

Drage koleginice i kolege u Crnoj Gori,

Sa užasavanjem smo primili vijest o represalijama nad dnevnim listom "Vijesti". Lomače od novinskih automobila, nisu forma demokratskog dijaloga sa medijima, koji kritikuju režim. One su napad na slobodu mišljenja i slobodu štampe u vašoj zemlji.

Svima su nam i dalje pred očima nerazjašnjeno ubistvo glavnog urednika "Dana", Duška Jovanovića, koji je pogubljen 2004. godine na ulici, napad na urednika "Vijesti" 2008, i strujni-bojkot protiv "Dana", koji je trajao sve do preuzimanja mandata novog premjera, krajem prošle godine.

Udruzenje novinara Bavarske vam garantuje svoju podršku i solidarnost i zahtijeva od vlastodržaca Crne Gore da se sa apsoltnom odlučnošću založe da zaustavljanje egzistencijalnih napada i razaranja i da zaštite medijske poduzetnike. Kao kandidat za EU, Crna Gora ima obavezu da garantuje slobodu štampe i govora kao evropsko pravo i kulturno dobro.

Za vrijeme posjete Crnoj Gori, koju planiramo od 29. septembra do 03. oktobra, političkom vođstvu vaše države ćemo skrenuti pažnju na teške povrede vaših prava.

Sa kolegijalnim pozdravom,

dr Volfgang Stekel,

Predsjednik Udruženja novinara Bavarske

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")