PISMA UREDNIKU

Elektronsko zakazivanje produžava čekanje za ljekarski pregled

Jedan đede u CG više ili manje, gospodina ministra nam zdravlja se ne dotiče. Korisnije je za ministra nam zdravlja i veselja da je jednog đeda manje. “Ima đeda - ima probljema, nema đeda - nema probljema”
213 pregleda 1 komentar(a)
Kenan Hrapović, Foto: Savo Prelević
Kenan Hrapović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.04.2018. 09:04h

MINISTARSTVO ZDRAVLJA CRNE GORE, n/r g-dinu Kenanu Hrapoviću

Poštovani gospodine ministre,

Dana 15. marta o.g., od svog izabranog doktora dobio sam uput za GASTROENTEROLOGA u kotorskoj Bolnici. Elektronskim zakazivanjem, upriličen mi je, na listi čekanja, pristup specijalisti tek 4. maja AD 2018. (!)

Gospodine ministre, Vi i Vaši zdravstveni poslenici putem medija prosto se utrkujete u obmani pučanstva u vezi skraćivanja, i gotovo ukidanja liste čekanja.

Već duže imam ozbiljno oboljenje jetre (K 74.3), pa mi je posjet specijalisti neophodan. Ja sam star čovjek (77 godina) i nije izvjesno da ću živ i dočekati dan sa ove Vaše el. liste čekanja.

Usuđujem se napisati: ovakvim postupanjem sa ljudima koji traže zdravstvenu pomoć, odražava se kriminalna nebriga Ministarstva zdravlja prema bolesnim građanima Crne Gore.

Dok nije bilo ovog elektronskog zakazivanja, gastroenterološka služba u kotorskoj Bolnici je, uglavnom, rješavala problem na dnevnom nivou, i u ovom galimatijasu ni najmanje ne nalazim za krivca časnog doktora Donkovića.

Institucija kojoj ste na čelu kao da ne shvata da širokim masama nije dostupna Codra, švajcarske klinike... nego, da bi koliko-toliko sačuvali svoje zdravlje (i život), zavise od primarne i sekundarne zdravstvene zaštite domaćih zdr. ustanova.

Ostajem s izrazima poštovanja,

Momir Dragutinović

Kotor, 23. 03. 2018.

Dostavljeno:

- Naslovu

- Direktoratu za zdravstvenu zaštitu

- Zaštitniku prava pacijenata

***

Ovo je pismo koje sam 23.marta, sa punom adresom, uputio gospodinu ministru. Naravno, nije se udostojio odgovora. Nije stigao odgovor ni sa druge dvije adrese, koje ministar nam Hrapović kontroliše.

“Ćutanje administracije” je moćno oružje u opstanku i ponašanju birokratskih struktura u svim resorima. Neodgovornim ćutanjem skriva se i prikriva, rad, nerad, zlorad... birokratske samovolje. Da budem iskren, nijesam ni očekivao odgovor. Od obijesnih, osionih ljudi na visokim funkcijama u CG ne može se očekivati da će da se bakću tamo sa nekakvim bolesnim đedom, sa problemima “malih” ljudi...

Jedan đede u CG više ili manje, gospodina ministra nam zdravlja se ne dotiče. Korisnije je za ministra nam zdravlja i veselja da je jednog đeda manje. “Ima đeda - ima probljema, nema đeda - nema probljema”. Parafrazirah J.V.Staljina.

Nesrećni su građani u zemlji čiji je ministar zdravlja izgleda preokupiran daleko više svojim SUV-Škoda, (koji vozi o trošku poreznih obveznika CG) nego zdravljem svojih građana. Glavna mu je možda preokupacija da li su “posilni” ujutro oprali SUV-Škoda, da li su ga olaštili, izglancali, olušrali, ispolirali... Nikad ministar nam zdravlja ne objasni zašto je SUV-Škoda, koji je vlasništvo Ministarstva, registrovao na “građanske” tablice?!

Možda se ministar nam zdravlja kosnuo što sam u obraćanju naveo izraz “kriminalna nebriga”. Upravo o kriminalnoj nebrizi u Zdravstvu, prije neki dan Apelacioni sud CG izrekao je pravosnažnu presudu kolegama ministra nam Hrapovića iz Bijelog Polja. Istina, koliko god bila teška, ne bi smjela biti razlog za neispunjenje obaveze - odgovoriti stranci (đedu).

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")