STAV NOVINARA

Ljudi se vežu za riječ, a partije i brodovi?

Za 18 godina saučesničkog staža u svekolikom razaranju ove zemlje sa DPS-om, SDP je naučio mnogo toga od svog većeg master mind-a, a u ponečemu ga je čak i prešišao
3973 pregleda 2 komentar(a)
Luka Kotor, Foto: Siniša Luković
Luka Kotor, Foto: Siniša Luković

O tome da je politika dama sumnjivog morala, ne treba trošiti riječi, ali povremeno se na našoj javnoj sceni dešavaju pojave kakve okrenu i najizdržljivije želuce.

Za 18 godina saučesničkog staža u svekolikom razaranju ove zemlje sa DPS-om, SDP je naučio mnogo toga od svog većeg master mind-a, a u ponečemu ga je čak i prešišao. „Dosljednost“ SDP-a u krucijalnim trenucima nadmašuje čak i vrhunsko licemjerstvo DPS-ove politike od negdašnjeg zapjenjenog zalaganja za „dva oka u glavi i modernu federaciju sa Srbijom“, do aktuelnog srbomrzačkog „utvrđivanja tekovina crnogorske nezavisnosti i odbrane državnosti“.

Za razliku od DPS kojemu je ipak trebalo skoro 20 godina da napravi taj kopernikanski obrt, SDP-u barem u Kotoru, bilo je dovoljno samo par mjeseci da iz pozicije dugogodišnjeg branioca, propagatora i ultimativnog tražioca da se koncesija za upravljanje lukom Kotora da upravo opštinskom preduzeću Luka Kotor AD, pretvori u najvećeg kritičara dokumenata na kojima je ta koncesija zasnovana, upravo u momentu kada ju je Luka Kotor i dobila.

SDP je tako, na primjer, jula 2015. dok je još zajedno sa DPS-om „sadio tikve“ u lokalnoj vlasti Kotora, tražio da lokalni parlament utvrdi zaključke kojim će od Vlade tražiti dodjelu koncesije Luci Kotora AD i naglasio da „operativna obala i akvatorijum luke čine fizičku, funkcionalnu i ambijentalnu cjelinu sa gradom, kao prirodnim i kultutnim dobrom zaštićenim upisom na Listu svjetske baštine UNESCO-a.”

“AD ‘Luka Kotor’ pri postojećoj vlasničkoj strukturi, može dugoročno uspješno obavljati djelatnosti za čije je vršenje osnovana, te da može, takođe uspješno, biti nosilac planirane dogradnje lučke infrastrukture za prihvat i najsavremenijih kruzera”..., uvjeren je bio kotorski SDP tada, u vrijeme kada su već godinama njegovi kadrovi na mjestu izvršnog direktora ili članova Borda direktora Luke Kotor AD pisali, promovisali i u poslovne planove te firme uvrštavali projekte izgradnje priveznog samostalnog pilona u moru na 80 metara od vrha Luže i priveznih plutača za kruzere pred Dobrotom.

To je sve, inače, rađeno na osnovu planskih preduslova - Državne studije lokacije Sektor 16 koju je usvojila Vlada u kojoj su sjedjeli i za to glasali i SDP ministri, Plana privremenih objekata Morskog dobra u vrijeme kada je tim JP rukovodio SDP kadar i uz glasanje odbornika SDP u SO Kotor kao većinskog vlasnika za sve informacije o radu Luke kao opštinske firme, a koje su sadržale i ovakve poslovne planove.

Kada je novi menadžemnt Luke Kotor u kome nema kadrova SDP osim magistrice turizmologije Tene Božović na mjestu zamjenice izvršnog direktora jedne pomorsko-privredne firme, uz podršku Opštine Kotor uspio da dobije koncesiju, kod partije najvećeg pojedinačnog akcionara Luke Kotor AD, Ranka Krivokapića, naprasno je proradila naknadna pamet, pa je SDP prije par mjeseci „prelomio u mozak“ i shvatio da su pilon, privezne plutače i veliki kruzeri zapravo ono što će „uništiti Kotor“.

„Ovaj Predlog Ugovora o koncesiji i Poslovni plan ‘Luke Kotor’ bez pravno valjane studije i dokumentacije predviđaju ubadanje stubova za dodatnih minimum 80 metara nove Luže. Luka Kotor, koja je vlasništvo Opštine Kotor, mora pitati građane žele li novo zauzimanje mora i nove mega kruzere koji za vijek mogu onesposobiti akvatorijum i život u kotorskom zalivu”, veli sad isti taj SDP i traži smjenu gradonačelnika Vladimira Jokića (Demokrate) jer je ovaj kao predstavnik većinskog vlasnika, odlučujuće glasao na Skupštini akcionara Luke da se potpiše koncesioni ugovor sa Vladom CG. U međuvremenu, iz nepoznatih razloga „prelomila u mozgu“ je i kotorska URA koja je u decembru prošle godine žestoko kritikovala SDP, podržavajući koncesiju.

„Na koji način i kako SDP radi za interese Kotora, pokazala je i činjenica da je nova uprava Luke Kotor (u kojoj nema kadrova SDP-a), za samo nekoliko mjeseci rada uspjela da pripremi valjanu dokumentaciju i da izdejstvuje dobijanje dugoročne koncesije od strane Vlade Crne Gore, pa se nameće logičan zaključak da kadrovima SDP-a koji su godinama upravljali Lukom Kotor to nije bio interes, jer njih očigledno osim ličnih ne interesuju nikakvi drugi interesi, a ponajmanje gradski”, saopštila je u decembru URA, da bi prije neki dan i njena čelnica Ljiljana Popović-Moškov “zavezla krmom” i po završenom poslu sa koncesijom, “okrenula ćurak naopako” i oštro napala Jokića.

“Protiv smo Investicionog plana jer on predviđa dalju devastaciju našeg mora i obale, čime se od našeg grada stvara neizdrživo mjesto za život. Većina građana Kotora ne želi da se od našeg grada napravi ‘no limit’ lučki grad tako da izjave Jokića da je ‘odluku donio u korist građana Kotora’ padaju u vodu. Betoniranje mora i obale, postavljanje bova i sprječavanje da grad razvija stacionarni turizam nije odluka u korist građana. Usvajati planove koji ugrožavaju status Kotora na UNESCO listi svjetske baštine je nedopustivo i nepotrebno”, tvrdi sada URA kojoj je “valjana dokumnetacija” iz decembra, u međuvremenu postala “nakaradni investicioni plan”.

E sad, koja je muka natjerala SDP i URU koje su sa Jokićevim Demokratama, DF i SNP na vlasti u Kotoru, da u trenutku kada ta njihova zajednička vlast (kroz dobijanje koncesije za svoju firmu da gazduje najvećim privrednim resursom tog grada) ima drugo svoje najveće dostignuće nakon očuvanja Kotora u UNESCO-u, krenu u pokušaj rušenja i tog dostignuća, ali i same kotorske vlasti?

Povrijeđene lične sujete političkih veterana što je jedan “balavac” od 20 i kusur godina - najmlađi gradonačelnik u Crnoj Gori postigao ozbiljnih stvari za dvije i po godine mandata više nego njegovi prethodnici za dvadeset? Blokirani razni projekti od interesa poput Kostanjice, Vrmca, Glavata, Raškovog brijega? Biće prije da je nešto drugo i mnogo ozbiljnije u pitanju jer, kako i sam Čerčil kaže: “U politici nema vječnih neprijatelja - vječni su samo interesi”. A čiji je interes da se kruzeri koji donose gradu novac umjesto u Kotoru, vezuju negdje drugdje u zapadnom dijelu Kotorskog zaliva, biće vrlo, vrlo zanimljivio otkriti.

To be continued...