STAV

Ličnim iskustvom pomozimo drugima

Moje lično iskustvo u borbi sa posljedicama novog koronavirusa daje mi za pravo da podstaknem ostale da striktno primjenjuju i poštuju preventivne mjere

4124 pregleda 22 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Printscreen
Ilustracija, Foto: Printscreen

Ovih dana svijet se prisjetio prvih slučajeva zaraženih novim koronavirusom. Prisjetili smo se prvih vijesti iz kineskog grada Vuhan, prvih scena iz tamošnjih bolnica, kao i zdravstvenih radnika pod maskama u borbi sa ovom pošasti u pokušajima spašavanja oboljelih. Prisjetili smo se prvih informacija o teškim posljedicama po oboljele od novog virusa kao i mnogih nepoznanica od samog početka, ali i nemoći struke u borbi sa ovom bolešću. Njegovo brzo širenje i teške posljedice iznenadile su i najopremljenije zdravstvene sisteme širom svijeta. Za nepunih stotinu dana, koronavirus je pokorio cijelu planetu izazivajući strah i paniku i u najrazvijenijim društvima i državama koje su bile nemoćne u borbi sa ovom pošasti.

Ni najveći pesimisti ne bi mogli predvidjeti ovakav tok novog koronavirusa na globalnom nivou, koji se ne može uporediti sa prethodnim sličnim situacijama, prirodnim katastrofama, pa i ratovima. Za kratko vrijeme, naši životi su postali drugačiji! Život u strahu, panici, izolaciji i nemoći u borbi sa opakim i nevidljivim neprijateljem. Prije devet mjeseci, i Crna Gora je proglasila opštu opasnost, a njena Vlada je preduzela niz mjera stavljajući zdravlje građana na prvo mjesto. U novonastaloj situaciji, zdravstveni sistem je preuzeo odgovornost u borbi sa opakom bolešću u spašavanju života naših najbližih. Apeli, preduzete mjere i preporuke nadležnih da se sačuvaju svoji i životi najbližih često nisu dale željene rezultate i zbog toga je, danas, Crna Gora u sve težoj situaciji sa velikim brojem inficiranih od kovida-19 i, nažalost, sa sve većim brojem preminulih naših najbližih, sugrađana, prijatelja, kolega i poznanika.

Preventivne mjere u suzbijanju širenja zaraze preduzete su pravovremeno, ali nisu i poštovane u dovoljnoj mjeri što potvrđuje aktuelna teška situacija sa koronavirusom u Crnoj Gori.

Moje lično iskustvo u borbi sa posljedicama novog koronavirusa daje mi za pravo da podstaknem ostale da striktno primjenjuju i poštuju preventivne mjere. Pozitivan nalaz nakon testiranja, kod mene kao i kod svakog zaraženog, izaziva uznemirenost, strah i zebnju. Ako tome dodamo bolne simptome koje uzrokuje ovaj virus, stvara se zaista teška situacija u porodici i okruženju. Iako sam mlad i u punoj snazi, nevidljivi neprijatelj kovid-19 ne štedi nikoga. Odlučnost, volja i poštovanje preventivnih mjera i preporuka kao i briga zdravstvenih radnika, pokazale su se uspješnim u nastaloj borbi koja traje.

Solidarnost prema drugima je ono što se očekuje od svih nas i, naravno, što možemo učiniti kako bi što lakše i sa što manje posljedica izašli iz nastale teške situacije po zdravlje svih nas i ekonomsko biće našeg društva. Stoga, smatram da je humano prenositi lična iskustva i upozoriti druge na zaista tešku borbu sa posljedicama novog koronavirusa, jer je i pored poštovanja mjera ipak možda jedan loš trenutak ili mali propust bio dovoljan za pojavu prvih simptoma i na kraju, pozitivan rezultat na testu.

Nadajmo se da će situacija konačno početi da se smiruje. Utoliko prije što se uveliko najavljuju željeni rezultati u testiranju antikovid vakcine. Ali, obaveza je svih nas, za sadašnjost i budućnost cjelokupnog društva da učinimo ono što možemo pojedinačno i kolektivno: nošenje maske, fizička distanca i higijena ruku. Za sebe, naše nabliže i društvo u cjelini.

Autor je politikolog, magistar međunarodnih odnosa i diplomatije, zaposlen kao Viši savjetnik za odnose s javnošću u opštini Tuzi

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")