KONTRASTAV

Bravo, Žarko!

Rakčević je imao više razloga da se obrati javnosti i preko RTCG i preko A1, ali ne da bi plaćenicima objasnio kako je i on patriota, već da bi dao punu podršku odluci GO Ure i poslao poruku njenim glasačima - nikad više Drago Đurović ili Darko Pajović

23813 pregleda 33 reakcija 24 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Printscreen
Ilustracija, Foto: Printscreen

Odgovor na tekst Žarka Rakčevića “Protiv sam DPS i SPC klijentelizma”, Vijesti, 29.12.2020.

Javni dijalog je suština demokratskog i slobodnog društva tako da mi je drago što je Žarko Rakčević prihvatio taj izazov i poslao svoje reagovanje na moju kolumnu. Evo i mog kratkog odgovora:

1. Lijepo je, Žarko, biti u manjini, ja sam čitavog života na toj strani, tako da nije problem što si i ti na GO Ure bio u manjini. To je kvalitet Ure jer pokazuje da kod vas nije kao u DPS-u - sve jednoglasno. I ti si umjesto da se pohvališ time otišao kod mog druga Di Keja da se žališ! Zašto?!

2. U tom istupu, dragi Žarko, posebno je bila sporna jedna rečenica i poruka koja je bila razlog zašto je djelić mog teksta posvećen i tebi - naime, ti si kod Di Keja rekao kako si bio protiv nečega na Glavnom odboru i da “NISI BIO JEDINI”. Pa ti si tako, Žarko, sigurno nesvjesno, ohrabrio DPS huntu da nastavi sa linčom prvaka tvoje stranke kao navodnih izdajnika, predstavljajući sebe kao patriotu, po modelu pomenutih plaćenika.

3. Otuda evo i jedan savjet: nemoj da ti je neprijatno ili loše ni kada si u manjini ni kada si “izdajnik”. Time treba da se ponosiš a ne da se od toga braniš ili čak stidiš.

4. Sada jedna krajnje prijateljska opaska: u porodici ili u firmi ili u partiji konstantno se vodi dijalog ako je atmosfera zdrava i normalna i često dolazi do razlike u mišljenjima, ali to “ostaje u četiri zida”. O tome se ne priča javno, Žarko. Niti se trči na neku televiziju. Osim ako ne postoji neka “viša sila”.

5. Pravdati takve javne istupe (a bilo ih je čak dva za posljednja tri mjeseca, što je pomalo čudno s obzirom na to da za prethodne tri godine sve do 30. avgusta nijesi imao nijedan nastup te vrste i u tom formatu) napadima propagandista i plaćenika, ne priliči ozbiljnom čovjeku. Ozbiljan čovjek umjesto pravdanja bira prezir i ignoranciju prema nedobronamjernim i plaćenim kritičarima.

6. Dalje. Da sam na Žarkovom mjestu predsjednika Savjeta Ure, mene bi više brinula činjenica zašto su od višečlanog Savjeta hajkači našli razlog da se obraćaju baš njemu. I da ga prozivaju. Zašto se nisu obratili nekom drugom, takođe uglednom članu Savjeta?! Otuda proizilazi da je Žarko imao više razloga da se obrati javnosti i preko RTCG i preko A1, ali ne da bi plaćenicima objasnio kako je i on patriota već da bi dao punu podršku većinskom stavu GO Ure i poslao poruku njenim glasačima i javnosti - nikad više Drago Đurović ili Darko Pajović.

7. Ne bih ulazio u dodatno argumentovanje činjenica koje sam naveo, a koje Žarko nije osporio. Ono što on demantuje nije ni napisano u mom tekstu.

Na kraju, da ponovim, drago mi je što se Žarko oglasio kako bismo razjasnili temu koju sam otvorio i veoma sam srećan što je opravdao moja očekivanja i podržao ključne stavove: a) da DPS oligarhija mora u opoziciju; b) da nova Vlada treba da dobije minimalnu šansu i pokaže da li je stvarno reformska ili klijentelistička. Bravo, Žarko.

Željko Ivanović

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")