STAV NOVINARA

O metama i novinarima

Da pojasnim gospodi i dami iz vrha HGI i njihovoj propagandističkoj posluzi - ja doljepotpisani, ne vodim nikakvu kampanju protiv HGI već samo izvještavam crnogorsku i inu javnost o njihovim vrlim dostignućima i rezultatima
82 pregleda 6 komentar(a)
HGI razbijene prostorije, Foto: HGI
HGI razbijene prostorije, Foto: HGI
Ažurirano: 08.11.2017. 06:55h

Hrvatska građanska inicijativa kreće u odlučnu “dekontaminaciju medijske i društvene scene” - priprijetio je poslanik HGI Adrijan Vuksanović, osokoljen znacima podrške koju je ta partija prethodno opravdano dobila u Crnoj Gori i Hrvatskoj jer je neko prošle nedjelje kamenovao prostorije Opštine Tivat, a koje privremeno koristi HGI.

Nakon par dana kukanja po svim medijima u zemlji i Hrvatskoj o “najnovijem udaru na HGI” i maltene reprizi progona Hrvata iz Crne Gore što ga je početkom devedesetih sprovodio njihov današnji koalicioni partner DPS, čelnici HGI - Vuksanović, Marija Vučinović i Zvonimir Deković dali su jasnu dijagnozu ko je za to kriv - “medijski djelatnici koji crtaju metu HGI-ju i njegovim funkcionerima”. Da ne bude dileme ko su ti zlotvori, imenom (Siniša Luković i Vijesti) to su u nedjelju u nation-wide radijskom etru, obznanili poslanik Vuksanović i čuveni medijski trovač na privremenom radu u Kotoru.

“Grupa ljudi izopačenog razuma i rušilačke ideologije, kukavički je, prije nekoliko dana, nasrnula na prostorije HGI u Tivtu”- kao da je, uvodeći Vuksanovića u priču o “tabloidima koji bi trebali biti odavno zabranjeni”, domaćin radijskog gostovanja poslanika HGI, nacrtao sebe i svoje djelo sa početka devedesetih kada je on - propala Pink M zvezda, sa Kilibardom pravio „Dubrovačku Republiku“.

Njegova velikosrpska i šovinistička politička prošlost, Vuksanoviću ne smeta ni koliko DPS-ova uloga u „oslobađanju Konavala“ od pršuta, auta, satelitskih antena i gaćica Tereze Kesovije 1991-92. Združeni u misiji služenja VLASTI po unaprijed dogovorenoj cijeni, trovač i mladi parlamentarac iz Tivta složno su, koristeći pritom najčešće argumentaciju nedostojnu čak i seoske alapače, udarili po „medijskom zlotvoru što vodi kontinuiranu kampanju protiv HGI“.

Dakle, da pojasnim gospodi i dami iz vrha HGI i njihovoj propagandističkoj posluzi - ja doljepotpisani, ne vodim nikakvu kampanju protiv HGI već samo izvještavam crnogorsku i inu javnost o njihovim vrlim dostignućima i rezultatima.

Tako sam i medijski afirmisao (i nastaviću da to činim i ubuduće), presudnu ulogu HGI i njenog poslanika Vuksanovića bez čijeg podizanja ruke u Skupštini Crne Gore nedavno ne bi prošao sjajni novi reformski Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata koji je usrećio mnoge crnogorske opštine i građane, posebno one na primorju u sredinama gdje čak i HGI dobije po koji iskreni glas svojih simpatizera (ne računajući one brojne Hrvate sa sjevera Crne Gore gdje je ta stranka lani polučila izvanredne rezultate).

Smatram da je moja nacionalna i patriotska dužnost kao Hrvata iz Crne Gore da naglasim vještinu vođenja politike HGI koja je predsjednicu jedine političke stranke Hrvata u državi dovela na poziciju da se ne pita ni sa čim (ministarka BEZ portfelja).

Neobično sam sretan zbog odlučnosti koju je HGI demonstrirala i uspjeha kojeg je - svi vidimo - postigla vraćajući njihovu imovinu na poljoprivrednom dobru u Tivtu ovdašnjem lokalnom stanovništvu, poglavito hrvatskom. Impresioniran sam čvrstinom stava HGI da pred centralističkim nasrtajima iz Podgorice odbrani vjekovnu imovinu Bokelja na obali, zaustavi divljanje investitora, spriječi izdavanje Miločerskog parka i Mamule, vrati naknade majkama sa troje i više djece, u korijenu sasiječe DPS u namjeri da crnogorskim građanima poveća PDV, „na kilo“ proda brodogradilište Bijela u kojem je ministrica nekada radila...

Fasciniran sam visokomoralnošću ministarke da svoju djecu zaposli u državnoj upravi, a onda građane poziva da sebi egzistenciju obezbijede na tržištu rada kod (ne)postojećih privatnih poslodavaca. Oduševljen sam time što je HGI čija je Vučinovićka ugledna predsjednica, lani na biralištu u Lepetanima, gdje ona živi i glasa, dobio čitavih 6 glasova na lokalnim izborima u Tivtu, odnosno sjajnih 5 glasova na parlamentarnim izborima. Nakon toga je naravno, Marija podnijela neopozivu ostavku, ali ja kao „medijski zlotvor“ o tome nisam obavijestio javnost...

Kao pripadnik te nacionalne manjine, dužan sam afirmirati i promovirati činjenicu da je na čelu instutucije koja tobože reprezentuje sve ovdašnje Hrvate, nakon niza uglednih akademika, pisaca, sveštenika, književnika... došao jedan slobodni umjetnik - pitur koji je, k tomu, i pravosnažno osuđivani kriminalac. Naravno, najviše pažnje moram posvetiti njihovim fenomenalnim finansijskim poduhvatima sa državnim novcem koji im je na raspolaganju, a o čemu je čitave romane već ispisala DRI.

Ipak, od najvećeg značaja za opštu javnost smatram objavljivanje činjenice da čelnici HGI otvoreno i hrabro zastupaju pomalo kontroverzne stavove individua poput dr Josipa Pečarića i Velimira Bujaneca, nad kojima se inače, sablažnjava i dobar dio „za dom spremne“ desnice u Hrvatskoj.

Šalu na stranu - sve gore pobrojano uradili su sami čelnici HGI, a ja sam samo to notirao u novinama. Dakle, „kampanju“ su oni vodili sami protiv sebe i sami su sebi „crtali mete“. Iskreno se nadam da ih, kao takve, niko neće gađati ni grubljom riječju, a ne daj Bože kamenom, ni eventualno kantom fekalija kako u nekim zapadnim, demokratskim državama građani katkad znaju izraziti revolt protiv političara koji ih obmanjuju. Nadam se da će te „mete“ na glavama čelnika HGI, ipak i konačno, prepoznati onaj ko treba da ih pogodi - državno Tužilaštvo.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")