STAV NOVINARA

Partijama moral na visini dok tonu sve dublje

Građanske liste dovele stranke do političkog samoubistva

19477 pregleda 51 reakcija 28 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Da u politici morala nema davno je poznato, ali da u toj disciplini akterima manjka i elementarnog intelekta, rijetko se kad tako eklatantno vidjelo kao u četvrtak 10. februara u Tivtu kada su parlamenarne partije u tom gradu izvršile kolektivno političko samoubistvo.

Manjinska lokalna vlast tri građanske liste NP, BF i GB ni tada - posljednjeg dana roka koji je Ministarstvo javne uprave dalo da se održi sjednica tivatskog parlamenta, nije imala kvorum da održi zasijedanje. Za razliku od šesnaest odbornika ove tri građanske izborne liste, u skupštinsku salu ni šesti put od septembra prošle godine nije ušlo 16 partijskih vojnika - odbornika DPS, SD, HGI i SDP. Imali su preča posla - valjalo je, naime, smisliti opravdanje za ovakav racionalno neobjašnjiv njihov postupak, a koji će najmanje maloumno zvučati pred lokalnom javnošću.

Kako Tivćanima, kojima je bitno da im grad napokon dobije budžet za 2022. i da se milioni eura koji su se akumulirali od kada je sa vlasti 30. avgusta 2020. otišla prethodna partijska ekipa DPS-SD-HGI raspikuća, konačno usmjere u projekte od opšteg interesa poput gradnje nove infrastrukture, besplatnog đačkog prevoza, povećanih socijalnih izdvajanja, objasniti da bez toga ostaju jer opozicija ne želi skratiti mandat SO da bi se išlo na vanredne izbor (sic.), bila je previše za male sive ćelije lokalnih partijskih čelnika.

„Reformisani“ tivatski DPS tako je u saopštenjima za javnost bulaznio o tome da se Tivat pod vlašću DPS-a i njenih satelita „pretvorio u evropski grad na moru” (kao da je Tivat prije toga bio stepski azijski grad, pa ga je premudra i svemoguća DPS preselila na evropske obale), SD je (sasvim logično, zar ne) pozvala gradonačelnika da on kao šef izvršne vlasti da ostavku zato što lokalna zakonodavna vlast (SO) šest mjeseci ne radi svoj posao, dok je mjestom života, prebivanja i zaposlenja Podgoričanin koga je zapalo da bude odbornik i predsjednik OO SDP-a Tivat, pojasnio da neće doći na Skupštinu da izglasa skraćenje njenog mandata, što je predložila vlast građanskih listi, jer je to, po njemu, trebalo uraditi u septembru. Kada se on i definitivno preselio u Podgoricu da odande “odbrani Tivat”…

HGI se (srećom) nije oglašavala ovim povodom jer bi u protivnom, sigurno javnost saznala da je višemjesečno uskraćivanje kvoruma za rad Skupštini grada u kojem živi najveći broj Hrvata u Crnoj Gori, zapravo zalaganje HGI za opstojnost i zaštitu ovdašnjih Hrvata od toga da im “četnićka i velikosrpska” lokalna uprava kako su je čelnici HGI olajavali u Zagrebu, možda ne napravi neku novu ulicu, sredi rivu, ili pak sanira krov Doma kulture u Donjoj Lastvi u kojem se HGI nesmetano godinama besplatno širi.

Ne, političke partije kako opozicione DPS, SD i HGI, tako i SDP koja je građanskim listama uskratila svoju parlamentarnu podršku još u spetembru, odlučile su da sopstveni grad probaju izmrcvariti do krajnjih granica, a sve ne bi li izvukle mrvu političke koristi za sebe same. Računajući da, time što će parlament blokirati da ovaj ne može donijeti budžet ni čak još 75 drugih odluka na koje se čeka izjašnjavanje odbornika od septembra kada su partijci spoznali koliko su zapravo građanisti na lokalnoj vlasti opasni po njihov partitokratski modus vivendi i operadni, tivatske DPS, SDP, SD i HGI demonstrirale su makijavelizam i beskrupuloznost, ali istovremeno i nevjerovatnu ograničenost svojih čelnika.

„Nama je do prvog dana kao opoziciji, apsolutni prioritet da oborimo vlast i što vi sada hoćete od nas“, nedavna poruka predsjednika OO SD Tivta Zdravka Mitrovića sa okruglog stola o rješavanju političke krize brutalno je iskrena, iako je Mitroviću vrlo nepromišljeno izletjela iz usta. Dakle, cilj (rušenje vlasti) opravdava sredstvo (blokiranje grada) koje primjenjuje opozicija, pa je onda iz njihovog ugla gledano poželjno i dozvoljeno pokušati spinovati tvrdnjom da je “vlast dužna da obezbijedi većinu” za rad SO. Vlast ovakva kakva jeste, većinu (prostu - jer joj je ona dovoljna za donošenje gotovo svih odluka iz nadležnosti lokalnog parlamenta) imala je i ima je i sada, ali nema KVORUM za rad lokalnog parlamenta koji joj svojim bojkotom, uskraćuje opozicija. Politički legitimna taktika opozicije, ali sa moralnog stanovišta, potpuna gadost. No, očekivati bilo što moralnije ili pricipijelnije od tivatskog DPS-a koji ima više budućih stanovnika Spuža nego Tivćana u svojim redovima, SDP-a koji vidi svaki nacionalizam osim crnogorskog, Ramada/Limenka petlja(vina) iz SD-a ili domoljuba/biznismena Hrvata iz HGI-ja ravno je očekivanju snijega u Sahari.

Moralnost na stranu, potez tivatske opozicije i SDP-a u ovakvoj konstelaciji odnosa na terenu i rezultata koje je lokalna vlast imala (ako ništa drugo, vratila je skoro 4 miliona dugova koje joj je prethodna DPS-SD-HGI uprava Tivta ostavila i još k tome, u gradsku kasu dodala još skoro 6 miliona eura svježeg novca), čini najblaže rečeno, nepametnim i politički suicidnim. Opozicija koja ne želi da dođe da izglasa skraćenje mandata i tako najbrže dođe do vanrednih izbora na kojima očekuje da će pobijediti, već insistira na neodržavanju sjednice da bi Vlada po zakonu, raspustila SO i uvela privremene mjere do održavanja izbora, a da bi tako tobože spriječila svog oponenta da sa pozicije vlasti uđe u kampanju, djeluje kao potez koji bi povukao političar ranga mister Bina.

Naime, Odbor povjerenika koga će raspustivši SO Tivat, imenovati Vlada će do konstituisanja nove Skupštine (po zakonu o lokalnoj samoupravi, član 185) obavljati funkcije lokalnog parlamenta. To znači da će aktuelna lokalna izvršna vlast odnosno administracija gradonačelnika Tivta Željka Komnenovića (NP) nastaviti da vodi Tivat do održavanja vanrednih lokalnih izbora koji se očekuju u maju mjesecu, kao i do momenta konstituisanja novog sazova SO izabranog na tim izborima. Odbor povjerenika koga bude imenovala Vlada u međuvremenu će donijeti sve bitne odluke o kojima aktuelni saziv SO zbog bojkota opozicije, nije bio u poziciji da se izjašnjava, a među kojima je i ona najbitnija - odluka o budžetu Opštine za 2022. Manjinska vlast građanskih listi tako će komotno izbore dočekati čak i sa, za sebe, povoljnije pozicije nego što je ima sada - sve zahvaljujući “mudrosti” tivatskih partijaca koji će u međuvremenu u potrazi za glasovima, imati 1.000 muka da Tivćanima pokušaju objasniti zašto su im pola godine blokirali donošenje budžeta.

A možda u svemu ovome ipak ima neke “kosmičke pravde” jer se u prvom gradu u Crnoj Gori u kojem je jedna građanska lista na izborima “razbila” svemogući DPS, sada bjelodano dokazuje i da uskostranačkim interesima ograničena i intelektualno limitirana partitokratija, zaista nema šanse protiv slobode i lokalpatriotizma građana organizovanih na lokalnim izbornim listama.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")