KOSMOS ISPOD SAČA

Hej prinče moj

Princ Stefan Čarnetić tvrdi da ima ozbiljno porodično stablo, ali online, može se vidjeti na sajtu. Kaže da ima tri diplomatska pasoša, ali da su ti pasoši izdati od strane nekih NVO

16768 pregleda 29 komentar(a)
Lažni princ na svečanom prijemu, Foto: vijesti.me
Lažni princ na svečanom prijemu, Foto: vijesti.me

Na najveći državni prijem kod predsjednika države lagano se uvukao čovjek koji za sebe tvrdi da je princ. Kako čovjek-princ tvrdi, pokazao je na ulazu diplomatski pasoš, predstavio se kao princ što je bilo dovoljno da mu obezbjeđenje dozvoli da se umuva međ zvanice. Uspio je da se fotografiše sa predsjednikom države i sa stvarnim princom Petrovićem. Misija izvršena! Dovoljno da obogati njegov facebook profil. Dovoljno da se kabinet predsjednika izblamira saopštenjem da će se provjeriti otkud princ-padobranac na državnoj fešti.

Nekoliko dana kasnije, na bilbordima su Romi prezentovani kao komunalni radnici. Oni nose dreč uniforme, dok “ostali” nose narodne nošnje. Opravdanja su suluda, jer je poruka već poslata. Jasno je iz dva primjera, samozvanog princa i Roma na bilbordu da smo društvo lakovjernih ljudi, društvo udvorništva i predsrasuda. Jasno kao dan, a poznato je da niđe nebo nije plavo kao iznad Crne Gore.

Samozvani princ kaže da ga niko nije zvao, ali mu niko nije ni branio da uđe. Fino. Protokol možda treba da uvede narukvice, kao za Exit ili neki sličan festival. Bar kod i nema greške! Kad već nisu sposobni da se rukovode kakvim spiskom. Princ Stefan Čarnetić tvrdi da ima ozbiljno porodično stablo, ali online, može se vidjeti na sajtu. Kaže da ima tri diplomatska pasoša, ali da su ti pasoši izdati od strane nekih NVO.

Prijavljivali su ga ambasadori za lažno predstavljanje, ali on tvrdi da je sve kako treba. Iščuđava se. Veli, on je humanitarni diplomata. Rođen je u Trstu, a živi u Torinu. Dijeli odlikovanja i ordenje, a odlikovao je čak i Pamelu Anderson i zvao je na večeru a ona mu tražila 200.000 dolara da se pojavi, te do toga ipak nije došlo. Ima veli veze sa Crnojevićima, ima grbove, mačeve, lente, pasoše, online porodično stablo, svečana odijela.

Sve je to imao i Grof Tintoreto u seriji Srećni ljudi. Italija je plodno tlo za prinčeve i nobl korijene. U Sorentinovom filmu nobl par bude iznajmljen da uveliča neku večeru predstavljajući se kao plemeniti rođaci. Svega ima. Sve za pare, naravno. Sve je dekor.

Sve može da prođe tamo gdje ima lakovjernih i gdje ima udvorništva. Kad bi imali neke ozbiljnije institucije, lako bi se stvar riješila, neko bi potegao priču da se uradi DNK analiza. Ali postavlja se pitanje da li je vrijedno cimati Crnojeviće zbog gospodina koji upada na državne žurke i predstavlja se kao predak?

Kad smo već dijelili sumnjivim biznismenima pasoše i državljanstva, ne bi loše bilo dati pasoš, i to diplomatski pasoš, našem novom-starom princu Stefanu Čarnetiću. On bi se možda cimao kao diplomata i sigurno ne bi predstavljao Crnu Goru gore od Mugija, Miša Stanišića, Tajmaut Vlahovića i ekipe. Možda bi nešto postigao, teško da bi nanio veliku štetu našem čuvenom “imidžu”.

Možda je samozvani princ došao na pravu žurku! S pravom! Tamo mu je i mjesto. Bravo za obezbjeđenje!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")