STAV

Potop u DRI

Odavno je sazrelo vrijeme da se u Senat DRI imenuje jaka žena; to bi u ovoj iteraciji bila sjajna revizorka od koje zavisi svaki nalaz godišnjeg računa budžeta Crne Gore
199 pregleda 0 komentar(a)
Državna revizorska institucija, Foto: Savo Prelevic
Državna revizorska institucija, Foto: Savo Prelevic
Ažurirano: 18.07.2017. 09:56h

Petoro se prijavilo na nedavni konkurs za petog člana tijela, koje bi profesionalno trebalo da se zove Senat DRI. Svi ispunjavaju formalne uslove. Profesorica sa Mediterana, bez iskustva u reviziji, ali sa odgovarajućom akademskom biografijom. Advokat iz Bara, takođe sa pristojnom biografijom ali bez iskustva u stvarnom bavljenju kvalitetom finansijskih izvještaja, privrede ili države podjednako. I troje kandidata-tkinja, koji stižu iz DRI.

Ova tri profila bi eventualno trebalo da budu ono što se zove “uži krug“. Dvije gospođe su top-operativci koje rade posvećen posao unutar DRI. Treći kandidat je raniji sekretar DRI, a sadašnji član revizorskog tima.

Tekuća “kvaka 22“ o formalnim uslovima na javnoj sceni Crne Gore je predznak cjelokupnog ponižavanja DRI-a. Vrapci na grani znaju da gospođama koje su aplicirale neće biti pružena šansa da napreduju, a slijedeći dokazan trag ostvarenih rezultata unutar predmetne institucije.

Prvo, jer su žene. Drugo, jedna od gospođa (g-đa Neli Ćuković) je najjači državni revizor u zemlji; opalič za muškadinske sujetnosti iz Senata. A to netalasanju i nezamjeranju zbog lažnog poštovanja, koje traje do novog ogovaranja, naši “heroji busanja u prsa junačka“ ne opraštaju.

Trinaest godina je od kada su poreski obveznici Crne Gore formirali ovu instituciju. Ok, poslanici su to uradili, ali njihova sistemska ruženja sistema samodiskvalifikuju ih za bilo kakvo ozbiljno razmatranje.

Prva predsjednica Senata, u prvoj iteraciji postavljanja institucije na noge, bila je profesorka (prof G. Jeknić) čije domete u aktivnom i korisnom bavljenju javnim tokovima novca, potrebne dokumentacije i nezaobilanih sređenih procesa do sada ni jedan član Senata, niti bilo koji predsjednik, nisu ni pokušali da dostignu. Najvjerovatnije ne mogu, ali na stranu ova ravan.

DRI je institucija koja je ušla u Ustav CG; dio četiri, koji se odnosi na ekonomsko uređenje, taman kao poreznici i CBCG (članovi od 139-144). Zakonom o DRI, u članovima 32-34, specificirane su jednostavne definicije za imenovanje za člana Senata. Propozicije imenovanja bjehu parlamentarno uprošćene taman kada se mijenjala prva predsjednica Senata. “Transparentno“ se otpočelo sa političkim imenovanjima u Senat. Od tada do danas političko-birokratsko poslušništvo, dokazano u praksi, bilo je i ostaje najvažnija determinanta prilikom poslaničkih podizanja ruku da se imenuje unaprijed izabrani kandidat(i). Čak ni biznis kafana Crne Gore nema tako ružne zakulisno-pozadinske metode izbora.

Gospođa Ćuković je opet predala dokumentaciju. To radi uporno, skoro pa za divljenje, već dugo. U pitanju je profil koji je postavio mnoge korisne procedure i procese unutar DRI. Nije formalno desna ruka Senata, ali suštinski jeste. Poznavalac je modernih tokova struke, onog esnafa koji se ne može raditi bez tečnog poznavanja engleskog jezika.

Odavno je sazrelo vrijeme da se u Senat DRI imenuje jaka žena; to bi u ovoj iteraciji bila sjajna revizorka od koje zavisi svaki nalaz godišnjeg računa budžeta Crne Gore.

Naravno da je potpuno svejedno da li je prijateljstvo/kumstvo sa premijerom po formalnom osjećaju “dugo dvije stotine godina“ štap prijetnje prema poslanicima vladajuće partije. Profil koji nema poštovanje svojih kolega, a to je skoro pa javna tajna bar desetak godina u DRI, konkuriše zbog funkcije i stalnosti mjesta. A, takva činjenična lična interesnost u praksi rada znači nastavak okamenjivanja za strukovna i institucionalna unapređenja unutar DRI.

Dodjeljivanje funkcije, odnosno probiranje funkcija, a što je aktuelni politički sleng, odigraće se u vidu igrokaza na odborima i plenumu, s ciljem da se odbije žena, strogi profesionalac, i imenuje se lice ubijanja konkurencije. Ostaće se sleđeno u floskuli “sve je urađeno po zakonu“, zaboravljajući namjerno da zakon pored forme ima duh norme, koji nikako da dođe na dnevni red u primjeni.

Birokratija nam pojede razvoj. Birokratija koja ne poznaje zakon da ga primjenjuje nego da se sakrije iza procedura i svede ih na ogoljenost f(n)orme i silovanje suštine, zbog lične agende o dobroj plati, sigurnom prevozu i parkingu, i sl. privilegijama za prosjek penzije.

Ovi trendovi skamenjenosti zbog birokratskog straha su najveće prijetnje razvojnim perspektivama CG. Strateški su pravilno uočeni od premijera po subjektivnom osjećaju; zato se povukao. Nije želio da razbije nerazvojnu “krševitost“ a trebalo je, jer njemu ne pripada zaostavšina po modelu “poslije mene potop“. Zbog ovih trendova CG plaća skupu cijenu fiskalne konsolidacije a što je drugo ime za sistemsko uništavanje kvalitetnih radnih i strukovnih profila, što Crnu Goru vidljivo košta gubitkom optimizma inostranih investitora u vezi pravaca budućnosti ekonomskog razvoja.

Formalno ispunjavanje uslova za imenovanje u člana-icu Senata DRI je minimum propisan tako da svaki političar/birokrata može da konkuriše. Odlučivanje poslanika na odborima i na plenumu trebalo bi da sagledava strateške doprinose profila-aplikanata, njihove strukovne kvalifikative koji su dokazani kroz benefite širem razvoju, jačanju znanja, iskazanom poštovanju i statusu u zajednici, uz potvrđene imparcijalne kontribucije napretku institucija/struke/sistema. To je onaj skup neformalnih, neobavezujućih, nemogućih za propisivanje ali visoko opredjeljujućih elemenata koje ni upravni sudski organi ne mogu osporiti, pošto se njima ne narušava forma a osnažuje se cjelovita primjena normi zakona o imenovanju člana Senata DRI. Tako bi trebalo da bude za DRI, instituciju sistemske važnosti.

Tako neće biti. Opet će crnogoroski parlament biti u službi subjektivne politike. Kako se Senat DRI-a bavi kontrolom rada Vlade, mišljenje odnosno kumstvo bezbjednjaka u stolici premijera ne bi trebalo da ima bilo kakvu težinu, sistemsku, kafansku, ili prijeteću, prilikom odlučivanja. Ali, skoro je pa izvjesno da će “vijeće političara“, kojima pripada zakonsko određenje da su Senat DRI, postati lice i naličje čuvenog crnogorskog muškadinstva. Zna se ko odlučuje u zemlji bez stvarnog razvojnog stava prema struci.

Ako se to izvjesno desi, ovo nije poraz samo crnogorske političke beskičmenosti i miopijskog stava prema ljudskim resursima u sistemu. Ovo je potop ukupne agende o kojoj vole da drobinjaju EK i UNDP, a trebalo bi da se zove jačanje žena u javnom životu. Uz njih, to je činjenični krah NVO i medijskih poslenica koje vole da organizuju “pasje svadbe“ od dosadnjikavih seminara o nečemu što ništa ne znači u CG, a piše se kao “rodna ravnopravnost i javna moć žena“.

Kada se nominalni sastav jedva skupljene većine u Skupštini Crne Gore uskoro okupi da glasa za petog člana Senata, sve će biti završeno kako je “samoupravno dogovoreno“, taman kao i nedavnim izborom četvrtog člana Senata DRI.

Autorka je ekonomska i finansijska analitičarka

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")