SVIJET U RIJEČIMA

Trudo - promoter liberalnih vrijednosti

115 pregleda 3 komentar(a)
Džastin Trudo, Foto: Reuters
Džastin Trudo, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.07.2017. 08:30h

Bez liderstva sa vizijom nove generacije političara, kao što je premijer Kanade Džastin Trudo, nema ni perspektive za očuvanje liberalnog međunarodnog poretka

Stupanjem na dužnost novog američkog predsjednika, Trampa, došlo je do ozbiljnih poremećaja u odnosima između vodećih liberalnih sila u sjeverno-atlantskoj zajednici. Jedna od njegovih odluka, kojom zabranjuje građanima sedam država ulazak u SAD, udara u ključne liberalne vrijednosti.

Afirmacijom političke filozofije izolacionizma od strane Trampove administracije urušava se korpus liberalnih vrijednosti koji su temelj međunarodnog poretka već sedamdeset godina. Bez jakog liderstva nove generacije političara, koji imaju snage da svoju misiju suočavanja sa ključnim problemima međunarodne politike sprovedu u skladu sa vizijom liberalnih vrijednosti međunarodne solidarnosti i empatije prema prognanima, nema ni perspektive za takav međunarodni poredak.

Kanada je jedina od svih država sjeverno-atlantske zajednice izašla sa jasnim i decidnim stavom da je spremna da preuzme izbjeglice kojima je zabranjen ulazak u SAD. Kanadski premijer Džastin Trudo poslao je poruku žrtvama progona, terorizma i rata da su dobrodošli u njegovu zemlju. On je preko društvene mreže Tviter poručio: „Sve koji bježite od progona, terorizma i rata, Kanađani će vas prihvatiti, bez obzira na vašu vjeru. Različitost je naša snaga“, uz haštag „Dobrodošli u Kanadu“.

Ovdje se ne radi o nesmotrenoj izjavi mladog lidera koji predvodi Kanadu, već o odluci duboko utemeljenoj na iskustvu i liberalnim principima kanadskog društva. Isto tako, na primjeru ove odluke Džastina Trudoa jasno se vidi da je moguće uspješno uskladiti visoke moralne standarde sa strateškim ciljem imigracije vitalne populacije koja je potrebna za dalji razvoj kanadskog društva.

Na izborima 2015. godine Trudo je potukao Harperove neokonzervativce, koji su dosljedno provodili kurs američkih neokonzervativaca na spoljno-političkom planu. Harper je implementirao strategiju korijenitih izmjena u kanadskoj spoljnoj politici i izvršio njeno rebrendiranje. Iz javnog diskursa kanadske vlade nestali su sadržaji tradicionalno vezani za kanadski doprinos međunarodnoj politici, kao što je održavanje mira, učešće u rješavanju međunarodnih konflikata, izgradnja međunarodnih normi i multilateralna diplomatija.

Trudo je kao pripadnik nove generacije lidera sjeverno-atlantske zajednice, presudno je doprinio pobjedi nad kanadskim neokonzervativcima i krenuo sa pozicioniranjem Kanade kao jednog od predvodnika liberalno orijentisanih snaga u aktuelnoj eri Donalda Trampa. On ima viziju proaktivne spoljne politike na temeljima multilateralizma u okviru UN-a i NATO-a, sve suprotno u odnosu na viziju novog američkog predsjednika.

Nadajmo se da će Trudoov apel za spasavanjem izbjeglica i očuvanjem multikulturalizma šire odjeknuti na prostoru Evropske unije i bliskom susjedstvu, uključujući i liberalno orijentisane snage na Zapadnom Balkanu.

Autor je politikolog

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")