O Lorensovim “Studijama”

Izdavačka kuća "Arto" organizuje razgovor o knjizi D. H. Lorensa kojim otvaraju novu ediciju "Refleksije"
290 pregleda 0 komentar(a)
“Studije iz klasične američke književnosti”, Foto: Izdavačka kuća “Arto”
“Studije iz klasične američke književnosti”, Foto: Izdavačka kuća “Arto”

Izdavačka kuća ARTO organizuje razgovor o knjizi “Studije iz klasične američke književnosti” Dejvida Herberta Lorensa, sjutra u 18.30 u Klubu kulture Soba (Bokeška 8, Podgorica). Na događaju učestvuju prevodilac Milovan Novaković, lorensolog i anglistkinja Marija Krivokapić koja je radila pogovor i redakturu, kao i urednik “Artoa” Ognjen Savić. “Studije iz klasične američke književnosti” otvorile su novu Artoovu ediciju - “Refleksije”.

“Ovo je posljednje izdanje IK ‘Arto’ i prvi cjeloviti prevod djela na srpskohrvatski (BCHS) jezik. Beskompromisno kritičke i oštroumne Lorensove ‘Studije’ tretiraju klasike američke književnosti i kulture, kao što su Hotorn, Melvil, Po, Kuper, Vitman, Dejn, ali i oslikavaju duh Amerike i njenih mitova i klišea, svijesti i podsvijesti njenih stanovnika, istorije i geografije Novog svijeta. Otuda su ovi eseji danas sve više dio programa humanističkih studija i društvenih nauka, pa slove i kao korisno štivo antropolozima i studentima političkih nauka”, piše u saopštenju.

D. H. Lorens (1885-1930) je pisao prozu, poeziju, eseje, a slavu je stekao naslovima “Ljubavnik ledi Četerli”, “Zaljubljene žene”, “Pruski oficir”, “Duga”, “Sent Mor”... Lekturu knjige je radila Jelena Marković, grafičko oblikovanje Adela Zejnilović. Publikovanje je sufinansiralo Ministarstvo kulture.

Bonus video: