PROJEKCIJE U OSAM GRADOVA

Jubilarno izdanje Evropskog filmskog festivala od 10. septembra

Pored Podgorice, filmovi će biti prikazani i u Ulcinju, Kotoru, Petrovcu, Bijelom Polju, Nikšiću, Petnjici i Mojkovcu
335 pregleda 0 komentar(a)
Film "Belgijski kralj", Foto: EU info centar
Film "Belgijski kralj", Foto: EU info centar

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centar organizuju peto, jubilarno izdanje Evropskog filmskog festivala, tokom kojeg će u osam crnogorskih gradova biti prikazano deset filmova.

Festival počinje u Podgorici u utorak 10. septembra u 20 sati, u knjižari „Karver“ i trajaće pet dana. Festival će otvoriti ambasador EU u Crnoj Gori Aivo Orav i sekretarka za kulturu Glavnog grada Ana Medigović.

„U selekciji za ovogodišnje izdanje festivala našli su se filmovi savremene evropske kinematografije nagrađivani na brojnim filmskim smotrama, većinom snimani u koprodukciji evropskih zemalja, uz značajnu finansijsku podršku Evropske unije,“ kazala je Nadežda Dramićanin, savjetnica za medije u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori.

Pored Podgorice, filmovi će biti prikazani i u Ulcinju, Kotoru, Petrovcu, Bijelom Polju, Nikšiću, Petnjici i Mojkovcu. Svake večeri, osim prve u Podgorici, biće prikazivana po dva filma, u 20 i 22 sata i ulaz na sve projekcije je besplatan.

Prvi na repertoaru je film „Belgijski kralj“, višestruko nagrađivana belgijsko-holandska komedija/drama, u kojoj belgijski monarh, izgubljen na Balkanu traži put kući, a pronalazi sebe. Posjetioci festivala imaće priliku da pogledaju i francusku dramu „Krvavo mlijeko“, portugalsko-francusko-brazilsku koprodukciju „Dijamantino“, češko ostvarenje „Zimske mušice“, mađarski film „Out“, kao i tri dokumentarna filma „Tišina drugih“, „Stranac u raju“ i „Daleki lavež pasa“.

U svakom gradu jedno veče u okviru Evropskog filmskog festivala biće posvećeno crnogorskom filmu. U Podgorici će tim povodom u četvrtak 12. septembra od 21:40 biti organizovan razgovor sa direktorom Crnogorske kinoteke Androm Martinovićem i rediteljom Ivanom Marinovićem na temu „Crnogorski film nekada i sada“.

„Posebno nam je zadovoljstvo što se na repertoaru nalaze i dva crnogorska ostvarenja, „Igla ispod praga” mladog reditelja Ivana Marinovića i film „Muškarci“ iz 1963. godine, koji je režirao Milorad Milo Đukanović,“ kazala je Dramićanin.

Nakon glavnog grada, Evropski filmski festival se seli u Kotor. Filmovi će biti prikazivani u kinu „Boka“ od 17. do 21. septembra. U Ulcinju će filmovi biti prikazani u okviru Seanema film festivala od 18. do 22. septembra. Potom na red dolazi Petrovac, u kojem će Evropski filmski festival biti organizovan od 24. do 28. septembra u Spomen domu „Crvena komuna“. Bijelo Polje će ugostiti festival od 30. do septembra do 4. oktobra u Centru za kulturu „Vojislav Bulatović Strunjo”, dok će se filmovi prikazivati u Nikšićkom pozorištu od 7. do 11. oktobra. Evropski filmski festival posjetiće i Petnjicu od 14. do 18. oktobra, a Mojkovac od 21. do 25. oktobra, gdje će filmovi biti prikazivani u lokalnim centrima za kulturu.

Preporučujemo za Vas