Lejla Kašić promovisala zbirku pjesama u Sarajevu

Pjesnikinja smatra da je izuzetna čast imati priliku da svoje stvaralaštvo predstavi u okviru festvala "Dani Jurislava Korenića”
1074 pregleda 0 komentar(a)
Lejla Kašić u društvu Vedrana Fajkovića i Emira Hadžihafizbegović, Foto: Privatna arhiva
Lejla Kašić u društvu Vedrana Fajkovića i Emira Hadžihafizbegović, Foto: Privatna arhiva

Pjesnikinja Lejla Kašić iz Podgorice promovisala je u Kamernon teatru 55 u Sarajevu zbirku pjesama u okviru IV festivala “Dani Jurislava Korenića”.

Lejla je u novembru prošle godine objavila svoju prvu knjigu, zbirku poezije “Moja Crvena” u izdanju Obodskog slova. Od tada, poslije promocije u Podgorici, uslijedile su one u Budvi, Cetinju, Bijelom Polju, Beogradu, i sada Sarajevu.

“Iako sam promociju u Sarajevu dugo planirala, do nje je došlo sasvim spontano. Dobila sam poziv od uvaženog bosanskohercegovačkog glumca i direktora Kamernog tetara 55 Emira Hadžihafizbegovića. Imajući na umu dobru reputaciju tog avangardnog pozorišta, koja je zasnovana na višedecenijskoj tradiciji dobrih predstava i drugih projekata koji se u njemu realizuju, kao i ugled koji Hadžihafizbegović uživa zahvaljujući svom temeljitom pristupu radu i karijeri koja govori sama za sebe, znala sam da je to najbolja moguća prilika da se moja prvobitna zamisao o predstavljanju svog rada u Sarajevu ostvari'', saopštila je Kašić.

Smatra da je izuzetna čast imati priliku da svoje stvaralaštvo predstavi u okviru pomenutog festvala, ali i da je to velika odgovornost.

“Festival Dani Jurislava Korenića omaž je jednom od najistaknutijih pozorišnih reditelja na prostoru bivše nam domovine, Jugoslavije, koji je i osnivač Kamernog teatra 55. Pojaviti se u okviru manifestacije koja je posvećena jednom takvom imenu i na mjestu sa kojeg je potekla plemenita ideja o njegovanju kulture kao esencije društva, velika je čast i privilegija, ali i odgovornost, jer je trebalo opravdati svoju kompetentnost pojavljivanja na takvom događaju”, saopštila je Kašić.

O knjizi su govorili glumac i direktor Kamernog teatra, Emir Hadžihafizbegović i dramatrurg i profesor na Sarajevo Film Academy, Vedran Fajković.

Bonus video: