Referenca - višedecenijski gledalac pozorišne produkcije

Milica Tomović “Vijestima” kaže da je dosta toga preporučuje za direktoricu CNP-a i da je kao pravnica temeljno upoznata sa svim zakonima i propisima koji uređuju ovu oblast
1902 pregleda 3 komentar(a)
Crnogorsko narodno pozorište, Foto: Duško Miljanić
Crnogorsko narodno pozorište, Foto: Duško Miljanić

Novu direktoricu Crnogorskog narodnog pozorišta Milicu Tomović na tu funkciju preporučuje dosadašnji radni angažman, ističe Ministarstvo kulture u odgovoru na pitanja “Vijesti”, iako njenu biografiju nije moguće pronaći na internetu.

Ipak, Tomović je za “Vijesti” izdvojila ono što smatra preporukom za novu poziciju ističući da su energija i entuzijazam možda i najvažnija njena referenca.

“Moje reference i prethodna radna iskustva obuhvataju realizaciju i afirmaciju razvojnih investicionih projekata, pravne ekspertize, učešća u izradi zakonskih i podzakonskih akata, kao i primjenu propisa iz oblasti Zakona o radu, kolektivnih ugovora i drugih propisa koji se primjenjuju na zaposlene, a koje radno iskustvo sam stekla na poslovima u državnoj administraciji, kao i u advokatskom radu. Posebno bih istakla svoje iskustvo i znanje u oblastima autorskog i srodnih prava. To su detalji iz moje pravne i profesionalne biografije koje bih istakla u smislu stručne kvalifikacije za ovu odgovornu funkciju. U personalnom smislu, moja najvažnija referenca je nepresušna energija i entuzijazam za dalji institucionalni i kreativni razvoj crnogorske pozorišne umjetnosti i djelatnosti”, istakla je ona.

Milica Tomović
Milica Tomović(Foto: Privatna arhiva)

I Ministarstvo je obrazložilo svoju odluku pozivajući se na poslove “iz domena realizacije i afirmacije razvojnih investicionih projekata, pravne pomoći, učešća u izradi zakonskih i podzakonskih akata, te primjene propisa iz oblasti Zakona o radu, kolektivnih ugovora i drugih propisa koji se primjenjuju na zaposlene”.

“U tom kontekstu, evidentno je da Tomović posjeduje stručna znanja i vještine koje je preporučuju za obavljanje funkcije poslovne direktorice Crnogorskog narodnog pozorišta. U skladu sa ovlašćenjima direktora javne ustanove, koja su predviđena članom 23 Zakona o kulturi, njen zadatak će biti da dodatno ojača normativni aspekt funkcionisanja nacionalnog teatra i omogući upravljanje u skladu sa pravnim propisima”, objašnjavano je u dopisu koji je PR služba Ministarstva kulture proslijedila “Vijestima”.

Poslovni direktor CNP-a upravlja tom ustanovom obezbjeđujući funkcionisanje shodno pozitivno-pravnim propisima, navode oni. Tomović dodaje i da se, prema Zakonu o kulturi, poslovni direktor CNP se bira iz redova “stručnjaka u društvenim djelatnostima” što je, primjećuje ona, “praksa i u drugim ustanovama kulture naše države - u pozorištu Zetski dom, Muzičkom centru i ostalim, u kojim se na pozicijama poslovnih direktora nalaze pravnici”.

“CNP je najznačajnija ustanova kulture naše države, znači - javna ustanova, sa preko 130 stalno zaposlenih radnika. U zavisnosti od veličine projekta koji se radi, CNP angažuje i do 200 honorarnih saradnika. Dakle, iako se radi o produkciji umjetnosti, ona u javnim ustanovama podliježe svim pozitivno-pravnim propisima i zakonima države, a otuda i potreba da na pozicijama poslovnih direktora budu pravnici. Svakako je, Zakonom o kulturi, pored poslovnog, predviđena i funkcija umjetničkog direktora, koji rukovodi ansamblom, i kreira repertoarsku politiku”, objašnjava Tomović.

Ona za sebe ističe da je “višedecenijski gledalac pozorišne produkcije i kao pravnik koji je temeljno upoznat sa svim zakonima i propisima koji uređuju ovu oblast”.

“Ovih dana se, sa svojim saradnicima, upoznajem detaljno i sa radom svih sektora u CNP, idejama, planovima i budućim projektima”, dodaje Tomović koja je od prvog dana stupanja na funkciju preuzela sve svoje dužnosti.

Na pitanje ima li i kakve poslovne planove za rad u CNP-u, ona ističe da ju je sačekalo mnogo započetih projekata.

“Rad ovako velike i značajne institucije mora se svakodnevno održavati i unapređivati na svim poljima. Postoji veliki broj započetih i planiranih infrastrukturnih projekata koji se moraju završiti, poput obnavljanja kompletne termotehnike u zgradi, adaptacije i renoviranja dijela fasade i krova, pa do zamjene nekih dotrajalih djelova svjetlosne i tonske opreme. Dosadašnje radno iskustvo i osnovni principi poslovanja CNP-a, sa kojima sam imala priliku da se upoznam iz akata koje sam analizirala, daju mi dobru osnovu da ubuduće radim na unapređenju sistemskih i administrativnih rješenja sa osnovnim ciljevima: funkcionisanja institucije po zakonima i propisima države i omogućavanja svih uslova za nesmetani rad zaposlenim i angažovanim pozorišnim umjetnicima na stvaranju kvalitetnih pozorišnih predstava. Naš nacionalni teatar će i ubuduće biti stub ne samo pozorišne umjetnosti, već i kulture i identiteta naše države”, obećava nova direktorica.

Za kraj razgovora, ona se osvrnula i na trenutni rad pozorišta i situaciju u kojoj se društvo nalazi.

“U situaciji u kojoj se nalazi čitav svijet, sva pozorišta su obustavila izvođenje predstava. U ovim danima, najvažnije je sačuvati javno zdravlje i ljudske živote. Pozivam našu publiku i građane Crne Gore da ostanu doma i da prate predstave CNP-a na programima Javnog servisa”.

Kralj ponovo portparolka

Funkciju poslovnog direktora Crnogorskog narodnog pozorišta od 10. marta 2016. godine obavljala je producentkinja Zorana Kralj koja je prethodno bila portparol nacionalnog teatra. Kako joj je mandat istekao, Ministarstvo je na tu poziciju imenovalo Tomovićevu, dok će se Kralj vratiti na mjesto portparolke, potvrđeno je “Vijestima”.

Iz Ministarstva kulture su na pitanje “Vijesti” ko je još bio u opticaju za funkciju direktora/ke podsjetili da se izbor direktora CNP-a ne obavlja se putem konkursa, “već je članom 47, stav 1, Zakona o kulturi propisano da organe rukovođenja javne ustanove, čiji je osnivač država, imenuje Vlada Crne Gore na predlog Ministarstva”.

“Shodno tome, nakon isteka mandata dosadašnjoj direktorici CNP-a, Vlada Crne Gore 19. marta usvojila je predlog Ministarstva kulture o imenovanju Milice Tomović na ovu funkciju. U kontekstu svega navedenog, imenovanje Tomović na poziciju poslovne direktorice CNP-a nije sporno ni po jednom osnovu”.

Oni napominju da je Zakonom o kulturi, prema članu 46, predviđeno da javnom ustanovom iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, kakvo je i Crnogorsko narodno pozorište, rukovode umjetnički i poslovni direktor.

Zorana Kralj
Doskorašnja direktorica: Zorana Kralj(Foto: Duško Miljanić)

“Za poslovnog direktora javne ustanove, čiji je osnivač država, bira se afirmisani stručnjak iz oblasti društvenih djelatnosti, dok umjetnički direktor treba da bude afirmisani umjetnik ili afirmisani stručnjak u kulturi. Podsjećamo da je na poziciji umjetničkog direktora u CNP-u od oktobra 2018. godine Željko Sošić, referentno ime crnogorske kreativne scene, aktivan stvaralac u oblasti pozorišne i filmske umjetnosti, autor koji je za svoj dosadašnji umjetnički rad ostvario niz nagrada, ali i neko ko poznaje sve nivoe rada i organizacije pozorišne djelatnosti u Crnoj Gori. Izborom Sošića za umjetničkog direktora omogućen je dalji razvoj CNP-a u dijelu koji se odnosi na kreativna promišljanja repertoarske politike i jačanje umjetničkih aktivnosti”, dodali su iz Ministarstva.

Bonus video: