Oda nesavršenosti i različitosti u eri Instagrama

Film “Moj brat juri dinosauruse” ovogodišnji je dobitnik Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije (EFA Young Audience Award) čiji su žiri činili i mladi iz Crne Gore
392 pregleda 0 komentar(a)
Podgorica Film Festival, Foto: PFF
Podgorica Film Festival, Foto: PFF

Nagradu mlade publike Evropske filmske akademije (EFA Young Audience Award) za 2020. godinu osvojio je italijansko-španski film “Moj brat juri dinosauruse” reditelja Stefana Čipanija.

U pitanju je duhovit, ali i sentimentalan film koji predstavlja svojevrsnu odu nesavršenosti i različitosti u eri Instagrama, kada svi teže idealnom životu sa fotografija, saopšteno je iz Podgorica film festivala.

„Ne možemo biti voljeni kakvi jesmo ukoliko mi sami ne možemo da volimo druge uprkos njihovim manama - životna je lekcija koju će glavni junak filma Džek naučiti od svog mlađeg brata koji ima Daunov sindrom”, navodi se u saopštenju koje potpisuje glavna organizatorka Sara Radović.

U konkurenciji su bili i filmovi “Moje nevjerovatno ljeto sa Tes” Stivena Vauterloda i “Roka mijenja svet”. U žiriranju za najbolji film učestvovalo je više od 2000 mladih od 12 do 14 godina iz 32 evropske zemlje, među kojima i 109 njih iz Crne Gore. S obzirom na pandemiju virusa korona planirano prikazivanje filmova u bioskopima je otkazano, pa su mladi članovi žirija gledali ostvarenja putem internet platforme Festival Scope. Imali su priliku i da učestvuju u filmskim radionicama, diskutuju o filmovima sa crnogorskim filmskim djelatnicima, kao i da glasaju za svog favorita. Ceremonija proglašenja pobjednika takođe je održana putem interneta, a program je vodila bivša učesnica Nagrade mlade publike iz Belgije, sada glumica i filmska autorka u usponu Ivana Noa. Putem video poziva u ceremoniji su učestvovali reditelji i glumci iz nominovanih filmova, a reditelj pobjedničkog Čipani nije krio oduševljenje.

“Toliko sam uzbuđen da ne znam šta da kažem. Hvala svima koji su me podržali kao i producentima ovog filma”, kazao je on. Direktorica Evropske filmske akademije Marion Dering najavila je da će srebrna statueta biti poslata Čipaniju u Italiju i poželjela veliki uspjeh filmu “Moj brati juri dinosauruse”.

Nakon ceremonije, Čipani je odgovarao na pitanja mladih članova i članica žirija iz svih krajeva Evrope, a na pitanje “Šta je bilo najteže u procesu stvaranja filma?” mladog Vuka Bulajića iz Crne Gore, odgovorio je da je najdragocjenije vrijeme...

“Mislim da je najteža stvar za svakog režisera - vrijeme. Film čine tema, vrijeme i prostor, stoga je vrijeme veoma dragocjeno na setu. Najteža stvar je uraditi sve što je potrebno u vremenu koje vam je dato. Ja sam uspio u tome, ali volio bih da sam imao više vremena, jer sa više vremena nastaju bolji filmovi”.

Bonus video: