Najmlađima je potreban kvalitetan umjetnički interaktivni sadržaj

Vizuelna umjetnica Hajdana Kostić od septembra počinje sa realizacijom projekta “Crtajmo sa Hajdi”

3017 pregleda 0 komentar(a)
Hajdana Kostić, Foto: Privatna arhiva
Hajdana Kostić, Foto: Privatna arhiva

Mlada crnogorska slikarka, grafička dizajnerka po struci, Hajdana Kostić, pokrenula je umjetnički projekat „Crtajmo sa Hajdi“ namijenjen najmlađim umjetnicima, a koji realizuje u saradnji sa Ministarstvom kulture, u okviru programa za sufinansiranje aktivnosti iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva.

Projekat počinje u septembru, podrazumijeva šest Jutjub videa koje je Kostić zamislila kao kreativan i zabavan sadržaj za osnovce, a u okviru kojih se bavi temama kao što su porodica, ljubav, ekologija, zabava, a svaki video će biti postavljen na zvaničnom Jutjub kanalu Ministarstva kulture. Cilj mlade umjetnice je da ponudi umjetnički sadržaj koji će pozitivno uticati na djecu i podsticati osjećaj zadovoljstva usljed stvaralačkog procesa i umjetničkih rezultata, istakla je ona.

“Novonastala situacija sa pandemijom virusa korona nas je sve zatekla nespremne, kako stariju, tako i mlađu populaciju. Podstakla nas je da više vremena provodimo u svojim domovima, razmišljamo o stvarima koje su nam bitne i veliki dio vremena provedemo na mobilnim uređajima. Oni koji su najpodložniji sadržajima sa interneta su djeca. Našoj najmlađoj populaciji je potrebno ponuditi kvalitetan umjetnički interaktivan sadržaj koji će ih motivisati da stvaraju i uranjanjem u svoje kreativne svjetove lakše prevaziđu novonastalu situaciju”, poručuje Kostić.

Ona ističe da se dijete obogaćuje novim saznanjima i uvidima, a moderne tehnologije i slobodno vrijeme bi trebalo koristiti u tu svrhu.

“Uprkos virusu kreativnost povezuje svu djecu i razvija se jedna perspektiva da je za razvoj najvažnije oslanjati se na sopstvene snage i pratiti podsticaje iz socijalnog okruženja kao što je ovaj projekat. Djeca će prateći kreativan program prepoznati da u sebi imaju kapacitete i talente a ovaj program je njihov podsticaj da razviju sve te navedene stvari”, poručuje ona.

Javnost se za nju posebno zainteresovala tokom njenog „365“ izazova, u okviru kojeg je na društvenim mrežama tokom jedne godine svakodnevnevno postavljala po jedan crtež. Svakog dana umjetnica stvara po jedno umjetničko djelo, a nedavno je obilježila dvije godine od početka izazova u kojem je svakodnevno istrajavala. Kostić ističe da stvaranje i kreativnost doprinose razvoju ličnosti u svakom segmentu.

“Za mene svakodnevno stvaranje znači namjerno izdvojeno vrijeme za sebe, za svoju kreaciju, jer smatram da kako u umjetnosti, tako i u bilo kom drugom poslu, što više nešto radiš imaš veću inspiraciju - sposobniji si, brži, bolji, spretniji”, poručuje ona i dodaje da bi djeca tome odmalena trebalo da se uče.

“Crtajmo sa Hajdi”
“Crtajmo sa Hajdi”foto: Privatna arhiva

“I prosto toliko stvari se dešava u toku dana. Toliko puno puta mi kažemo ‘Ne mogu danas, danas sam zauzeta, umoran sam i tako dalje’ i tako dani prolaze. Nekome prolaze godine, a nekome i život prođe u tome. Ja sam prosto neko ko ne želi da dopusti da mu dani prolaze u tome i ja se prosto radujem, ja želim da napredujem, ja se radujem kad znam više, kad sam bolja, kad mogu više da dam drugima, da stvorim i pružim”, kaže Kostić.

Društvene mreže su joj otvorile mnoga vrata, pa se njeni crteži nalaze u brojnim kolekcijama širom svijeta, a dizajnirala je rješenja za oslikavanje gradskih površina Podgorice, a poznata je i po svojim humanitarnim izložbama.

Bonus video: