Pogledajte program ovogodišnjeg FIAT-a

Svi prateći programi prenosiće se uživo putem Jutjuba i FIAT-ovih kanala na društvenim mrežama

3220 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: FIAT
Ilustracija, Foto: FIAT
Ažurirano: 01.09.2020. 19:28h

Bogat i raznovrstan umjetnički program obilježiće ovogodišnji Festival internacionalnog alternativnog teatra FIAT 2020. koji se ove godine, od četvrtog do 13. septembra, održava pod simboličnim geslom "Fiat slobodna zona" kojom se sugeriše "prostor umjetničke slobode, otvorenost i sigurnost, zbog izuzetnog značaja kulture, naročito u vanrednim okolnostima".

Kompletan repertoar predstavljen je na današnjoj konferenciji za medije koja je održana u holu KIC-a. Zbog vanredne situacije uslovljene virusnom pandemijom, ovogodišnji FIAT neće biti takmičarskog karaktera, a svi prateći programi prenosiće se uživo, putem Jutjuba i FIAT-ovih kanala na društvenim mrežama, najavili su organizatori.

Možda najveća novost ovogodišnjeg izdanja FIAT-a je i da se program "iselio" iz Kusleove kuće koja je prošlih godina bila domaćin svima. Sadržaji FIAT-a će biti izvođeni prevashodno na otvorenom, uz puno poštovanje mjera koje su propisali Institut za javno zdravlje i Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti. To su košarkaški teren u Njegoševom parku, krovna terasa i hol KIC-a “Budo Tomović”, kao i Dabovići u Danilovgradu gdje će 13. septembra festival biti zatvoren performansom “FIAT art zone Živa voda - Dabovići BB“ umjetnice Tamare Vujošević Mandić, a u čast poznatog crnogorskog pozorišnog reditelja, dramaturga i producenta, jednog od osnivača FIAT-a - Slobodana Milatovića.

Festival počinje u petak multimedijalnim performansom koji kombinuje muziku, buto plesni performans i instalacije - "Elementali", u 21 čas na krovnoj terasi Kulturno-informativnog centra "Budo Tomović". Na ovom performansu angažovani su Slobodanka Dabović Đurić koja je radila muziku, za buto plesni performans zaslužna je Bojana Popadić, instalacije su Nikole Radonjića, a kostimografkinja je Marta Garčević.

Sa konferencije za medije
Sa konferencije za medije foto: Duško Miljanić

Nakon niza organizacionih problema i u zemljama iz kojih je trebalo da dođu predstave, kao i situacija u Crnoj Gori, izbor je sveden na dva programa iz Francuske: “Nestabilan” autora Kristofa Huismana koji preispituje krhkost umjetnika i svijeta koji ga okružuje i “Vivisekcija kredenca” autora Margerit Borda, Rafaela Kotena i Pjera Menijea. Predstava “Nestabilan” realizuje se u saradnji s Francuskim institutom Crne Gore i “Teatroskopom - regionalnim programom savremene scenske umetnosti", a “Vivisekcija kredenca” se takođe realizuje u saradnji s Francuskim institutom. Tu je češka dječija predstava (4+ godina) “Drvena noga”, autorke Dominike Špalkove.

Prateću pozorišnu selekciju čine i tri projekta iz Crne Gore: studentska predstava “Antigona 2.0”, za koju režiju potpisuje profesor književnosti Miroslav Minić, čije se premijerno izvođenje očekuje na Festivalu, zatim predstava “Bog masakra” nastala u produkciji Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” u režiji Siniše Evtimova i multimedijalni performans “Elementali”.

Pored pozorišnog programa, FIAT obiluje i raznovrsnim pratećim likovnim, književnim, muzičkim i filmskim sadržajima, te sadržajima kreativnih industrija. U okviru književnog programa, na koji su organizatori ove godine naročito ponosni, biće organizovane promocije šest knjiga: 'PoVid-19', poezija za gledanje i slušanje bosanskohercegovačkog autora Ahmeda Burića, promocija stručne monografije 'Svijet umjetničkih profesija - drama i pozorište' prof. mr Janka Ljumovića, promocije knjiga poezije '…Dođavola' glumca Zorana Vujovića i “Šibanje” glumca Aleksandra Gavranića.

Biće predstavljena i knjiga poezije i proze “Za dah zadah” crnogorske glumice Gordane Mićunović, kao i “Sirene za uzbunu” autora Nikole Nikolića. “Vidici podgoričke modernosti”, naziv je jubileja kolumne “Podgoričarenje” u Pobjedinom magazinu “Objektiv” čija će promocija takođe biti upriličena na Festivalu.

Ana Vukotić
Ana Vukotićfoto: Duško Miljanić

U okviru ovogodišnjeg FIAT-a biće održana i konferencija “Slobodna zona - Festivali u doba korone” koja se tematski nadovezuje na konferenciju “Festivali u doba korone” održanu 4. avgusta u Kotoru u okviru Međunarodnog festivala “KotorArt - Don Brankovi dani muzike”, a u cilju daljeg razvoja i otvorenog javnog dijaloga na internacionalnom nivou. Učesnici konferencije biće direktorke i direktori festivala iz regiona, kao i istaknuti pozorišni stvaraoci: Ana Vukotić FIAT (Podgorica), Paolo Mađeli, pozorišni reditelj (Italija), Željka Udovičić Pleština, dramaturškinja (Hrvatska), Adonis Filipi Internacionalni pozorišni festival “Skampa”, Elbasan (Albanija), Ratimir Martinović “KotorArt - Don Brankovi dani muzike”, Kotor (Crna Gora), Ivan Radonjić “Festival uličnih svirača”, Nikšić (Crna Gora) i Ksenija Popović, “Barski ljetopis”, Bar (Crna Gora).

Kvalitet i kredibilitet FIAT-a potvrđeni su kroz članstvo festivala u EFFE mreži (Europe for festivals, Festivals for Europe) i dobijanje oznake kvaliteta, koju mogu nositi samo festivali s posebnom umjetničkom vrijednošću i doprinosom raznovrsnoj evropskoj kulturnoj sceni. Tu oznaku FIAT je dobio kroz strog i zahtjevan aplikacioni proces, što je garancija izvanrednosti i uvažavanja festivala na međunarodnoj umjetničkoj sceni.

Total dizajn festivala uradila je Suzana Pajović. FIAT se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore i Glavnog grada Podgorice, kao i uz pomoć drugih donatora i prijatelja.

Interesantan i filmski i muzički program

Filmski program Festivala internacionalnog alternativnog teatra ove je godine posvećen kratkoj formi i alternativnom filmu novije crnogorske produkcije, pa će tako biti prikazani: “Puna glava radosti” reditelja Branislava Milatovića, “Artist and investigator” (“Umjetnik i istražitelj”) reditelja Danila Marunovića, “Velika dostignuća” reditelja Nikole Vučinića, “Teplice ’78” reditelja Slavena Sošića i “Praskozorje” Andrije Mugoše.

Muzički program obilježiće eksperimentalni projekat filmskog reditelja Nemanje Bečanovića “metaSound”, čija se muzika oslanja na tradiciju moderne klasične muzike, od musique concrete do filmske i pozorišne avangardne muzike, a svoje uporište ima i u popularnoj muzici, prevashodno u noise-u i kraut-rocku.

Bonus video: