Oživjeli Mocartov glas kroz njegova pisma

Novi projekat Udruženja mladih umjetnika Crne Gore kombinacija je dokumentaristike i imaginacije

2769 pregleda 0 komentar(a)
"The Mozart Project", Foto: Printscreen YouTube
"The Mozart Project", Foto: Printscreen YouTube

Udruženje mladih umjetnika Crne Gore (UMUCG) juče je na svom Jutjub kanalu objavilo radio dramu "The Mozart project" - Rebirth & The testament.

"The Mozart Project" je dramatizacija Mocartovih pisama i odlomaka testamenta T. F. Klozea (T. F. Closset) sa muzikom originalno komponovanom za ovu radio dramu, saopštio je predsjednik UMUCG Igor Pejović koji je autor projekta.

Najatraktivniji odlomci Mocartovih pisama su integrisani u poeziju, a Kloze je imaginarna ličnost, objašnjava Pejović, "po principu i varijaciji Kišovog rada sa dokumentom".

"U priči on je porodični ljekar i osvjetljuje posljednje Mocartove dane koji su biografski najmanje poznati. Drugi dio ove radio drame se tiče testamenta F. Klozea i elektronske muzičke podloge koja je svojevrstan pečat današnjice i nit koja spaja Mocarta sa ovim vremenom. Pored muzike rađene za ovu priliku, korišćen je i Mocartov koncert za klavir broj 20... Kod prvog dijela drame autentična je svaka riječ iz Mocartovih pisama", kazao je Pejović "Vijestima".

Kris je glumac iz Australije, sa kojim je spontano doslo do saradnje tokom njegovog boravka u Crnoj Gori.

Glumac iz Australije Kris Le Mesurije (Chris Le Messurier) u radio drami tumači Volfganga Amadeusa Mocarta, a crnogorska glumica Marija Maša Labudović je narator T. F. Closset-ovog testamenta. Do saradnje sa australijanskim glumcem došlo je tokom njegovog boravka u Crnoj Gori, a cilj projekta je da zahvati i širu publiku.

Igor Pejović
Igor Pejovićfoto: Privatna arhiva

"Uspjeli smo da Mocartov glas ponovo oživimo kroz njegova pisma. Zbog tretiranja teme od globalnog interesovanja, a i vjerovanja u dozu autentičnosti same ideje, želja mi je bila da domet ne ostane ograničen govornim područjem", kazao je Pejović

Nemanja Bečanović je uradio dramatizaciju Mocartovih pisama, Aleksandar Bečanović je autora T. F. Klozeovog testamenta, kompoziciju potpisuje Milivoje Pićurić, Ana Božović grafički dizajn, a Pejović se posebno zahvalio Radiju Bar i Radiju Skadar.

Projekat je podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore, Muzički Centar Crne Gore i Udruženje mladih umjetnika.

Bonus video: