Upoznavanje istorije i života princeza Petrović

U Kulturnom centru Bar završeno je snimanje kratkog filma “Učimo kroz istoriju”

4034 pregleda 0 komentar(a)
Mlada Radmila Škuletić u glavnoj ulozi, Foto: Kulturni Centar Bar
Mlada Radmila Škuletić u glavnoj ulozi, Foto: Kulturni Centar Bar

Nedavno je završeno snimanje kratkog filma “Učimo istoriju kroz priču” koje je, povodom obilježavanja Dana evropske baštine, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, organizovalo JP Kulturni centar Bar.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Dana evropske baštine bila je “Baština i obrazovanje”.

“Interesantno je to da su, još davno, osnivači naučnog mišljenja kao što su Platon i Aristotel, predlagali da vaspitanje treba da počne pričama i bajkama, a ne suvoparnim činjenicama. Ako bi djetetu odmah davali racionalni svijet, onda bi njemu njegov unutrašnji svijet, kojem je priča i bajka mnogo sličnija, ostao dalek i tuđ, a ono što nam je daleko i tuđe često nas i plaši. Podstaknuti ovom mišlju osmislili smo projekat ‘Učimo istoriju kroz priču’, koji bi omogućio osnovcima, kako barskih osnovnih škola tako i njihovim drugarima, posjetiocima Muzeja širom Crne Gore, da kroz zanimljive priče bazirane na istorijskim činjenicama upoznaju tradiciju i istoriju Crne Gore, a u isto vrijeme i ličnost, život i posebnost princeza Petrović. Kroz istraživanje i igru oni dobijaju potpuniju sliku o životu princeza, a samim tim nalaze i sponu između sadašnjeg vremena i godina u kojima su princeze živjele”, navodi se u saopštenju JP Kulturni centar Bar koje potpisuje Bela Škuletić.

Film donosi priču zanimljivu svim generacijama:

“Tetka motiviše svoju mezimicu tinejdžerku da istraži istorijske činjenice vezane za kralja Nikolu i potomstvo. Djevojka se zaokupi temom i na čas zamisli da je i ona princeza. Dešava se potom nekoliko scena njene fikcije. Na kraju ona odluči da se ozbiljno pozabavi ovom temom koju je inače dobila kao domaći rad iz istorije. Glumici Vesni Vujošević Labović povjereno je učešće u realizaciji projekta. Glavnu ulogu u ovom kratkom filmu dobila je darovita, petnaestogodišnja Radmila Škuletić, koja već ima dugogodišnje iskustvo u glumi i baletu. Ovaj projekat pružio joj je mogućnost da na kreativan način udruži sve svoje talente... Onaj koji je bilježio okom kamere svaki pokret i magiju, kao i momente fikcije donešene na sasvim poseban način, je snimatelj Adnan Doa Alomerović”, obrazloženo je u saopštenju.

Iz barskog kulturnog centra zaključuju da je projekat “na trenutak oživio istorijske činjenice, kao i veoma značajno kulturno dobro u našem gradu - Dvorac kralja Nikole”.

Bonus video: