Uskoro prijava SDT-u i tužba sudu

Ministarstvo kulture ne povlači Odluku o raspodjeli novca nevladinim organizacijama, dio nezadovoljnih učesnika konkursa sprema odgovor

15839 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Filip Roganović
Foto: Filip Roganović

Grupa nevladinih organizacija priprema tužbu Upravnom sudu, a najavljuju i podnešenje krivične prijave Specijalnom državnom tužilaštvu kojom će biti obuhvaćena odgovorna lica iz Ministarstva kulture povodom Odluke o raspodjeli sredstava nevladinim organizacijama na osnovu Javnog konkursa „Razvijajmo kulturne navike” Ministarstva kulture.

To je saopšteno iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) nakon sastanka predstavnikâ nekoliko nevladinih organizacija i odlazećeg ministra Aleksandra Bogdanovića. Dio NVO sektora nezadovoljan je Odlukom Ministarstva kulture kojom se ove godine bez budžeta ostavljaju neke od eminentnih organizacija i programa kulturne scene Crne Gore. U pitanje se dovodi potencijalni sukob interesa, ali i kriterijum komisije koja je bila angažovana u administrativnom dijelu i koja je tako procjenjivala potpunost dostavljene dokumentacije na osnovu koje su selektovali ispravne aplikacije i odbacivali nepotpune ili pogrešne. Problematičan je i kriterijum nezavisnih procjenitelja koji su bodovali projekte i programe NVO.

Aleksandar Bogdanović
Aleksandar Bogdanovićfoto: Boris Pejović

Zaključak sastanka je da su Bogdanović i njegovi saradnici ostali pri stavu da se primijeni Odluka o raspodjeli sredstava Ministarstva kulture, uprkos formalnoj inicijativi za njeno poništenje i brojnim žalbama dijela NVO sektora koji ukazuje na nezakonitosti koje su pratile proces ocjenjivanja projekata.

“Podsjećamo da je ta Odluka izazvala brojne i utemeljene kritike među stručnom i zainteresovanom javnošću. Kako je Odluka proceduralno manjkava, pripremićemo tužbu Upravnom sudu. Takođe, budući da postoje osnovane sumnje da je proces odlučivanja bio praćen netransparentnošću, konfliktom interesa i koruptivnim radnjama, te da postoje indicije o elementima organizovanog kriminala na relaciji: nezavisni procjenitelji - članovi komisija - nevladine organizacija, namjeravamo da podnesemo krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu. Budući da je ovo moralo biti poznato svima koji su učestvovali u ovom procesu u Ministarstvu kulture, odgovorna lica u ovoj instituciji će takođe biti obuhvaćena ovom prijavom”, ističe se u saopštenju koje uz CGO potpisuju i Omladinski kulturni centar Herceg Novi, Udruženje pozorišnih kritičara i teatrologa Crne Gore, ART 365, Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore, CGO, NOVA Centar za feminističku kulturu, Korifej teatar, dok je iz NVO Scena iz Nikšića “Vijestima” rečeno da će “u zavisnosti od toga kako se bude odvijala situacija praviti adekvatne korake”.

Predstavnica NVO NOVA, Nataša Nelević tvrdi da ih iz Ministarstva razumiju, da su im nepravilnosti na koje ukazuju poznate, ali da Odluku svakako nijesu htjeli da opozovu. Ona dodaje i da je “razgovor u Ministarstvu kulture bio jedan od onih razgovora sa visokim birokratama koji vas uspavaju ili bace u očajanje”.

Nataša Nelević
Nataša Nelevićfoto: Boško Ivović

“Jasno nam je stavljeno do znanja da im postojanje kriminalne organizacije na relaciji procjenjivači-članovi komisija-nevladine organizacije nije nepoznato, da su na ‘našoj strani’, ali svejedno - Odluku nisu htjeli da opozovu. Nisam dovoljno upućena u pravna pitanja, ostavljam mogućnost da su službenicima Ministarstva kulture bile zaista svezane ruke u nekom dijelu procesa, da je Zakon o nevladinim organizacijama takav da ih je lišio nekih nadležnosti i slično, što će se sve utvrditi u daljem postupku, ali postoji nešto što se zove moralna odgovornost i odgovornost prema javnom interesu. Nisam primijetila da ministar kulture ima takvu odgovornost kada je ovaj slučaj bio u pitanju. Na kraju, imaćemo u istoriji svih naših ministara i jednog ministra koji je potrošio svoj mandat na ponavljanje priče o habovima koji nikada neće ugledati svjetlost dana i koji do kraja nije shvatio šta mu je posao. Takvoga smo ga vidjeli i toga dana na sastanku: ljubaznog, pristojnog, raspričanog i potpuno nesvjenog mjesta na kojem se nalazi i fotelje u kojoj sjedi. Na kraju, rekao je da je u ovom slučaju Ministarstvo kulture samo servis. Za šta? Za korupciju i kriminal?”, utisci su koje je Nelević iznijela za “Vijesti”.

Iz Centra za građansko obrazovanje pitaju zbog čega Ministarstvo nije prekinulo “lanac nezakonitosti”.

“Nesporno je da je Komisija nije bila nezavisno i objektivno kolektivno tijelo, a ostaje na nadležnim organima da utvrde i zašto ministar i njegovi saradnici nisu prekinuli taj lanac nezakonitosti kroz poništenje Odluke koja je napravila ogromnu štetu javnom interesu i organizacijama u oblasti kulture. Žalimo što su na ovaj način afirmisani sitni i partikularni interesi, a degradiran dobar dio kulturne zajednice crnogorskog društva. Obavještavamo javnost da ćemo iskoristiti sva pravna i druga legitimna demokratska sredstva kako bi se slučaj ove skandalozne Odluke rasvijetlio i odgovorni procesuirali”, poručuju oni i dodaju da ovogodišnji rezultati konkursa najveću štetu nanose kulturi.

Sa tim su saglasni i predstavnici NVO Scena koji ističu da su oštećene one organizacije koje se konkretno bave kulturom, posebno NVO iz Nikšića za koje ove godine nije bilo novca. Pored programa NVO sektora ispaštaće i crnogorska kulturna scena.

“Da su ingerencije Ministarstva kulture bile veće, mi iz NVO Scena, smatramo da bi i organizacije čija je uska djelatnost kultura bolje prošle”, rekli su oni “Vijestima”.

Uspostaviti mehanizme za sprečavanje manipulacija

“Propust je napravljen pri samom raspisivanju i percipiranju konkursa Ministarstva kulture za finansiranje kulturnih i umjetničkih programa. Konkursi uopšte, namijenjeni kulturi, nijesu prilagođeni kulturnim potrebama Crne Gore. Neophodna je ozbiljna studija koja će u konsultaciji sa kulturnim radnicima mapirati i prepoznati potrebe, u ovom slučaju nezavisne kulturne scene. Na osnovu te studije bi trebalo kreirati konkurse i koncepte finansiranja koji odgovaraju tim potrebama, jer je ovakav sistem podređen birokratiji i apsolutno podložan simulaciji namjera”, ističe predstavnica Instituta za savremenu umjetnost Crne Gore Natalija Vujošević.

Vujošević
Vujoševićfoto: Privatna arhiva

To su primijetili i iz NVO Scena, a dodaju da bi trebalo korigovati i način izbora nezavisnih procjenjivača.

“Kako bi se izbjegli slični problemi u budućnosti, smatramo da treba promijeniti zakon o načinu biranja nezavisnih procjenjivača tako da ne bude uslov brojnost, već reference organizacija koje ih kandiduju, da se ne bi ponavljale slične greške”.

U saopštenju Centra za građansko obrazovanje poručuju da će se potruditi da se uspostave dugoročni sistemski mehanizmi koji mogu prevenirati slične situacije.

“Aktivnosti koje sprovode NVO u oblasti kulture uglavnom su van fokusa donatora i stoga je važna podrška iz budžeta Crne Gore. Zato ćemo uložiti napore da se uspostave dugoročni sistemski mehanizmi koji mogu prevenirati slične situacije, jer je jasno da je postojeći sistem izmanipulisan i kompromitovan zahvaljujući manjkavostima Zakona o nevladinim organizacijama i spremnosti pojedinih članova/ica komisija da naprave nevjerovatne vratolomije kako bi pomogli sebi bliske NVO, ali i nespremnošću nadležnih u Ministarstvu da čuvaju javni interes i brinu se da novac poreskih obveznika budu raspodjeljivani zakonito i pravično”, zaključuju oni.

Bonus video: