Počinje Festival filma o ljudskim pravima „Ubrzaj 2020”

Gledanje svih filmova je besplatno, nakon kreiranja naloga na predviđenoj platformi

2993 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija

Crnogorski festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ počinje danas, tradicionalno na Međunarodni dan ljudskih prava, i traje do 14. decembra 2020. godine, a zbog pandemije kovid-19 ove godine se održava u online izdanju na sajtu www.ubrzaj.me.

Kako bi gledali filmove sa ovogodišnjeg festivala “Ubrzaj” potrebno je da se zainteresovani registruju na “video on demand” platformu (https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/page/ubrzaj-me/) tako što će kreirati sopstveni nalog i tražene podatke unijeti u ponuđena polja.

“Kada se odlučite koji film želite gledati, kliknite opciju ‘Rent film’ i odabrani film će se naći u sekciji ‘My Library’ u gornjem desnom uglu sajta. Gledanje svih filmova na Festivalu UBRZAJ je besplatno”, ističu organizatori iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Oni poručuju i da će svi filmovi biti dostupni za gledanje dva dana, odnosno 48 časova od trenutka njihovog prvog prikazivanja na programu Festivala. S obzirom na to da je broj gledalaca za određene filmove ograničen, organizatori preporučuju da se filmovi, ipak, gledaju u vrijeme koje je naznačeno u programu, a program je dostupan na njihovom zvaničnom sajtu.

“Moto ovogodišnjeg Festivala UBRZAJ je ‘Pod maskom’ i nadam se da ćete sa nama gledati nevjerovatne filmove koji otkrivaju značaj ljudskog dostojanstva i snagu koju svako od nas ima u sebi”, poručila je Daliborka Uljarević iz CGO. Ovogodišnje, 11. izdanje festivala će danas otvoriti popularni regionalni film “Quo Vadis, Aida?” u režiji Jasmile Žbanić, a koji je svjetsku premijeru imao u takmičarskom programu na Venecijanskom filmskom festivalu i koji je izabran kao bosanskohercegovački kandidat za Oskara. Film počinje u 20 časova i donosi priču o okrutnosti rata i opasnosti nacionalizma.

“Vraća nas u jul 1995. godine, u Bosnu. Aida prevodi za Ujedinjene nacije, u malom gradu Srebrenici. Kada srpska vojska zauzme grad, njena porodica je među hiljadama građana koji traže zaštitu u bazi UN-a. Kao osoba upućena u pregovore, Aida ima pristup ključnim informacijama koje prevodi. Šta će biti sa njenom porodicom i drugima - spas ili smrt? Koji bi korak trebalo preduzeti? Glavne uloge tumače Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh, Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović, Edita Malovčić”, ističe se u najavi.

Nakon toga, u 22 časa je na repertoaru i uspješni prvijenac “Posjeta” crnogorskog reditelja Đorđa Vojvodića.

Film je nagrađen na ovogodišnjem “Balkans Beyond Borders Short film festivalu” u Izmiru i donosi priču o Stefanu, studentu iz Crne Gore koji živi u Berlinu.

“Jedna kratka vikend posjeta roditelja izmijeniće njegov život i poremetiti čitav njegov svijet. Glavne uloge tumače Vule Marković, Dubravka Drakić, Marko Baćović, Slaviša Čurović, Maja Šarenac, Marija Labudović, Omar Bajramspahić, Pavle Popović”, najavljuju organizatori koji poručuju i da crnogorska publika festivala Ubrzaj ima priliku da premijerno gleda snažne i motivirajuće filmove najnovije produkcije, a koji su već uspjeli da se pozicioniraju na prestižnim festivalima i dobiju brojna priznanja. “Crnogorski festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ doprinosi razvoju svijesti o značaju ljudskih prava i stvaranju harmoničnog odnosa među različitima po bilo kojem osnovu. Kroz medijum filma gledaoci na emotivan i sugestivan način proživaljavaju lične priče onih koji su žrtve kršenja ljudskih prava, ali i žilavi borci za promjene, što doprinosi razumijevanju osjetljive tematike ljudskih prava, drugosti u našim društvima i životima, kao i značaju građanskog aktivizma”, navodi se u saopštenju.

Ovo izdanje se održava uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije i njemačkog foruma ZfD. Medijski pokrovitelji su javni servis Radio-televizija Crne Gore (RTCG) sa portalom RTCG.me, kao i nezavisni dnevnik i portal Vijesti i TV Vijesti. Dodatno, medijsku podršku pružaju portal CdM, Radio Berane i Radio Kotor. Partneri su Sarajevo Film Festival, Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs iz Beograda i Crnogorska kinoteka. Crnogorski festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ, član međunarodne Mreže filmova o ljudskim pravima.

Bonus video: