Svijet književnosti je pun ljubavi

Borbu sa cerebralnom paralizom mlada Nada Matović lakše vodi uz pisanu riječ. U septembru je objavila svoju drugu zbirku poezije “Sunčani život”, a za “Vijesti” najavljuje i da je u pripremi novo djelo

4557 pregleda 68 reakcija 2 komentar(a)
Nada Matović, Foto: Privatna arhiva
Nada Matović, Foto: Privatna arhiva

Mlada pjesnikinja iz Berana, Nada Matović, u septembru je izdala svoju drugu knjigu poezije “Sunčani život”, a za “Vijesti” kaže da u poeziji pronalazi unutrašnju sigurnost i mir, “jer kada radimo ono što volimo, onda nam je i svaki svemir nadohvat ruke”. Ona svoj svemir pronalazi u književnosti, a kao osobi sa invaliditetom koja se bori sa cerebralnom paralizom, nije joj bilo jednostavno da se odvaži i pređe preko brojnih prepreka sa kojima se susretala tokom odrastanja i školovanja.

“Položaj umjetnika u našoj zemlji nije baš na zavidnom nivou, jer do sada nije bilo dovoljno brige o piscima ili bilo kojim drugim umjetnicima. Mislim da su državni organi vrlo često ostajali gluvi na talente, a o mladima sa invaliditetom da i ne govorim. Mi, osobe sa invaliditetom, često smo tî za koje važe predrasude da smo neko s manjkom talenta, a takođe i sa manjkom želje za društvenom uključenošću - što nije tako! Mi samo težimo ka tome da naša prava budu poštovana, kao i prava svih drugih građana. Mi ne želimo milostinju, niti sažaljenje, već podršku u ostvarivanju onoga što nam pripada. Kao OSI sam mnogo toga prošla kroz školovanje, a to me je ojačalo da idem dalje”, priča Matović koja ističe da je po prirodi borac.

Rođena je 1996. godine u Beranama, gdje je završila osnovnu i srednju školu, a kasnije je upisala i Pravni fakultet u Podgorici. Od 2016. godine počinje sve intenzivnije da se interesuje za književnost, poeziju i prozu, da bi svoju prvu knjigu “Oda mojoj radosti” objavila 2018. godine. Od tada niže nagrade i priznanja među kojima je i prvo mjesto na Prvoj umjetničkoj olimpijadi za rad na temu “Pismo učitelju”. Dobitnica je priznanja „Pjesnik - Svetionik” Međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“ u Baru, zastupljena je u Zborniku poezije Centra za kulturu i književnost iz Beograda, a tu su i druga priznanja, a za “Vijesti” otkriva i da priprema treću knjigu.

“Sunčani život” Nade Matović
“Sunčani život” Nade Matovićfoto: Privatna arhiva

“Moju poeziju ili stil pisanja karakteriše jednostavnost, ali isto tako se trudim da formu pisanja prilagodim svima. U poeziji niko nije star, a ni mlad, pa sam tako odlučila da joj se i sama preputim negdje početkom srednje škole. Profesorica maternjeg jezika i književnosti, Latinka Kljaić, kroz moje pismene zadatke je vidjela da mogu mnogo više od tog pismenog zadatka. Za mene je data tema uvijek bila samo formalnost, uvijek sam se trudila da joj dodam što više ukrasa... Tako je sve počelo, a onda sam uz pomoć fondacije ‘Podrži Berane’ u martu 2018. objavila i prvu zbirku poezije koja je bila moj iskorak ka književnom svijetu. Nakon prve promocije dobila sam još veću snagu da krenem dalje, posebno iz razloga što je moje pjesme počeo prepoznavati i žiri na mnogim inostranim konkursima. Zbirka ‘Sunčani život’ objavljena je u septembru ove godine i nastala je sa ciljem da bude čovjekova druga riznica relaksacije”, iskreno se predstavlja Matović.

Ona kaže da je posebno zahvalna profesorici Kljaić za svu podršku koju joj je pružila, kao i na tome što ju je uvela u književni svijet koji za Matović predstavlja svijet put magije - “svijet u kome je sve dozvoljeno i ne postoje ograničenja, jednostavno, svijet pun ljubavi”.

Njena poezija je raznovrsna, različitih motiva, a neke od pjesama posvećene su i Petru II Petroviću Njegošu.

“Moji najčešći motivi su ljubav i neke društvene teme. Kroz pjesme vrlo često čitaoce pozivam na prihvatanje života, na razumijevanje čovjeka u suštini, a takođe imam za cilj da u svakome probudim ljubav prema književnosti, jer bez ljubavi čitaoca prema pročitanom - nijedno djelo ne može biti potpuno”, ističe Matović koja u svijetu književnosti pronalazi svoje “mjesto pod suncem”, odnosno “Sunčani život”.

“Jedino što mi je žao jeste to što je čitalačka politika sve više u opadanju, i što se knjiga ne mjeri po kvalitetu i po mjeri srca, već se gleda njena cijena. Knjiga je jedini lijek koji se u apoteci ne proizvodi”, dodaje ona.

Čitaocima “Vijesti” poručuje da ne odustaju od svojih snova i da je sve ostvarivo i moguće uskladiti samo ako postoji ljubav prema onome što radimo.

Nova knjiga će, pored poezije, sadržati i autorkine misli

Nada Matović ističe i da pored poezije piše i prozu, ali i djela za djecu. Ona otkriva da će njena treća knjiga biti drugačija u odnosu na dosadašnje. “U fokusu moje treće knjige je i malo različitosti u odnosu na prethodne dvije, prvenstveno zbog toga što će se u njoj, pored poezije, naći i neke kratke misli, moje misli posvećene knjizi i mnogim drugim temama...”, kaže Nada i ponavlja da je “svaka knjiga ralaksacija za dušu, bilo kakvog književnog žanra bila”.

A na pitanje da li će uskoro uslijediti i promocije nove zbirke, uzimajući u obzir pandemiju virusa korona, ona najavljuje da će svoju pisanu riječ promovisati kada epidemiološka situacija to dozvoli.

Bonus video: