“Đokonda” u CNP-u

U predstavi igraju Zoran Vujović, Slavko Kalezić i Branka Otašević. Pored režije, Belada potpisuje i adaptaciju, scenografkinja je Ivanka Vana Prelević, kostimografkinja Gordana Bulatović, kompozitorka Marija Mitrović, izvršna producentkinja Jelena Milošević

1790 pregleda 0 komentar(a)
Sa proba, Foto: Duško Miljanić
Sa proba, Foto: Duško Miljanić

I pored dvije spremne nove predstave - „Smrt i njeni hirovi“ i „Posjeta“, Crnogorsko narodno pozorište počinje sa radom na novoj produkciji, uprkos i trenutnoj epidemiološkoj situaciji koja zabranjuje svako javno okupljanje i onemogućava izvedbe pozorišnih komada pred publikom. Probe za predstavu „Đokonda“, po drami Viktora Lodata „Žena koja se igra“, a u režiji crnogorske rediteljke Dušanke Belade, počele su u nacionalnom teatru.

U predstavi igraju Zoran Vujović, Slavko Kalezić i Branka Otašević. Pored režije, Belada potpisuje i adaptaciju, scenografkinja je Ivanka Vana Prelević, kostimografkinja Gordana Bulatović, kompozitorka Marija Mitrović, izvršna producentkinja Jelena Milošević.

“Drama opisuje istiniti događaj - krađu Da Vinčijeve ‘Mona Lize’, 21. avgusta 1911. godine, od strane italijanskog doseljenika, bivšeg radnika u Luvru - Vićenca Peruđe, koji je želio da je vrati Italiji. Kroz različite uglove sagledanja, fragmentarno, putem monoloških scena, drama istražuje razloge posebnosti ovog umjetničkog djela, bavi se odnosom običnog čovjeka i umjetnosti, suprotstavlja principe zakona i ličnog ubjeđenja, prati unutrašnja kolebanja specifičnih karaktera i preispituje pojam i porijeklo patriotizma”, ističe se u saopštenju CNP-a.

Bonus video: