„Staklena soba” o relaciji čovjek - tehnologija

Interaktivna izložba kolektiva „Tactical Tech“ iz Berlina

3840 pregleda 0 komentar(a)
Izložba je jednako poučna i zanimljiva: Vučić Ćetković, Foto: Samir Lačević
Izložba je jednako poučna i zanimljiva: Vučić Ćetković, Foto: Samir Lačević

Zvanično prva umjetnička postavka u novom podgoričkom prostoru za umjetnost, Galeriji Art, u Vučedolskoj ulici, otvorena je krajem protekle sedmice. U pitanju je multimedijalni projekat, izložba “Staklena soba” (The Glass Room) koja istražuje uticaj novih tehnologija na čovjeka.

Koncept postavke na jedinstven način uvezuje kreativnost, tehnologiju i nauku, u interakciji sa posmatračem, nudeći tako više saznanja “o skrivenim aspektima interneta, aplikacija i socijalnih mreža”. Izložbu čini serija video animacija, interaktivnih aplikacija na tabletima i informativnih postera. Interdisciplinarni projekat “The Glass Room” nastao je u produkciji umjetničkog, art kolektiva „Tactical Tech“ iz Berlina, a 2016. godine je predstavljen kao dio kolektivne izložbe u berlinskom kulturnom centru “Haus der Kulturen der Welt”.

“Od tada se ovaj inovativni koncept razvija i unapređuje novim interaktivnim sadržajima. ‘Staklena soba’ je u svojim različitim verzijama prikazivana u mnogim svjetskim galerijama, od San Franciska i Njujorka, preko Londona, do Hong Konga i Seula”, ističe se u obrazloženju.

Misija kolektiva „Tactical Tech“ je pokretanje održivih promjena na relaciji čovjek - tehnologija i to kroz podsticaj privatnosti, zaštitu ličnih podataka i kreativnu upotrebu novih tehnologija.

“Polazeći od činjenice da tehnologija u svakodnevnoj upotrebi (internet, pametni uređaji, aplikacije), dostiže globalne razmjere i inkorporira se u svaki segment našeg života i okruženja, ‘The Glass Room’ ispituje njene uticaje i nastoji ih ublažiti, kroz praktična rješenja za bezbjedan i balansiran odnos sa novim tehnologijama. Postavka na angažovan način tretira pitanja poput konstrukcije online identiteta, tokova ličnih podataka i dezinformacije kao uticajnog činioca u virtuelnom svijetu”, ističe se u opisu izložbe.

Postavku je otvorio direktor JU Muzeji i galerije Vučić Ćetković ističući da je ovo prvi u nizu projekata planiranih u Galeriji Art, a koji će “doprinijeti da transformacija prostora ujedno bude i transformacija uloge ove gradske galerije i njenog programskog koncepta”.

“Kakav je naš odnos sa novim, pametnim tehnologijama? One su danas sastavni dio života i na mnoge načine unapređuju funkcionisanje društva. Međutim, naše je sadejstvo sa tehnologijom prepuno nepoznanica i izazova. ‘The Glass Room’ na angažovan način ukazuje na takve izazove, preispitujući kako tehnolgije utiču na naš svakodnevni život, našu privatnost, način razmišljanja i djelovanja u online prostoru i izvan njega. Ovaj projekat inkorporira znanja i metode iz kreativnosti, tehnologije i nauke. Ova postavka nudi jedinstvena estetska iskustva i podstiče razvoj kritičkog mišljenja”, kazao je, između ostalog, Ćetković.

Izložba istražuje tokove ličnih podataka na internetu, ukazuje kako i zašto sajber prostor, aplikacije i društvene mreže, preuzimaju i dijele naše lične podatke. Propituje i pojam dezinformacije u virtuelnom prostoru, cirkulisanje lažnih vijesti kao uticajan fenomen današnjice. Istražujući te teme, “Staklena soba” predlaže i praktična rješenja za bezbjedno surfovanje internetom i zaštitu ličnih podataka od neželjenog pristupa. Usmjerava i na metode prepoznavanja dezinformacije u onlajn prostoru.

“Vjerujem da će posjetiocima pružiti iskustvo koje je podjednako poučno i zanimljivo. Stoga pozivam muzejsku publiku i sve građane koji nastoje da prošire znanje o tehnolgiji i njenim uticajima, da u narednim danima posjete Galeriju Art, i obiđu ovu jedinstvenu izložbu”, poručio je Ćetković.

Izložba je otvorena za posjetioce do 26. marta. Radno vrijeme Galerije Art je od utorka do subote od devet do 18 časova i nedjeljom od devet do 15 časova, a ponedeljkom ne radi.

Bonus video: