Podrška HAVC-a projektu “Sirin”

Cnogorski dugometražni igrani film dobio je oko 60.000 eura u kategoriji sufinansiranja manjinskih koprodukcija

3308 pregleda 1 komentar(a)
Sirin, Foto: Filmski Centar Crne Gore
Sirin, Foto: Filmski Centar Crne Gore

Projekat dugometražnog igranog filma „Sirin” reditelja Senada Šahmanovića dobio je podršku Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) u vidu sredstava za sufinansiranje filmskih projekata za 2021. godinu.

Objavljeno je da je ovaj crnogorski projekat podržan u kategoriji sufinansiranja manjinskih koprodukcija, u iznosu od 450.000 kuna, što je otprilike 60.000 eura.

U obrazloženju stručne komisije HAVC-a navodi se da je “Sirin” zavrijedio pažnju jer se “bavi temama identiteta, integracije, pripadanja zajednici”, a sve to kroz priču žene koja je tokom 20 godina provedenih u inostranstvu vrijedno radila na tome da izgradi novu sebe lišenu starog identiteta.

“Kada je spletom okolnosti prisiljena da se vrati u rodni kraj, nađe se u potpunom identitetskom limbu - ne pripada niti društvu u koje se doselila niti onome iz kojega je otišla”, navodi se u obrazloženju, a u opisu se detaljnije nazire radnja...

“Priča prati Natali, parisku advokaticu, koja se nakon dvadeset godina u inostranstvu vraća u Crnu Goru da osigura ispunjenje testamenta klijentkinje. Ovaj neobični slučaj nasljedstva polako prerasta u istragu o Natalinoj prošlosti i samoj sebi”, istaknuto je jednom prilikom.

Projekat je radnije dobio podršku Filmskog centra Crne Gore za razvoj projekta i produkcije, a predstavlja koprodukciju između Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije i Hrvatske. Dobio je i podršku Kosovskog kinematografskog centra, Albanskog filmskog centra, te Fondacije za kinematografiju Sarajevo, kao i od SEE Cinema Network.

Glavna uloga u filmu dodijeljena je kosovskoj glumici Arti Dobroshi (poznata po ulozi u filmu „Lornina šutnja“ u režiji braće Darden), čiji su filmovi prikazivani u glavnim programima Kana, Berlina i Sandensa. Producent projekta je Veliša Popović (Cut-Up), dok scenario potpisuju Klaudija Botino i reditelj Senad Šahmanović.

Hrvatski koproducent je „Sekvenca“, a glavni producent crnogorski „Cut-Up“ producenta Veliše Popovića.

Bonus video: