Predstava "Marta i sedam strahova": Priča o mentalnom zdravlju mladih

Nakon izvođenja u Budvi, biće izvedena i na festivalu Korifej u Kolašinu

5124 pregleda 0 komentar(a)
Sa izvođenja u Budvi, Foto: Grada teatra
Sa izvođenja u Budvi, Foto: Grada teatra

Predstava “Marta i sedam strahova”, po tekstu Ivane Vuković, a u režiji Natalije Manojlović preksinoć je izvedena na sceni između crkava, u okviru dramskog programa festivala “Grad teatar”.

Ova predstava će takođe biti izvedena i večeras u 20 časova u Domu kulture u Kolašinu, u sklopu 7. Međunarodnog festivala alternativnog teatra Korifej.

Priča ispričana u formi savremene bajke prikazuje priču o prosječnoj dvadesetogodišnjakinji i njenom odrastanju. Kroz ovu predstavu se takođe progovara i o važnoj, a u javnosti nedovoljno prisutnoj temi mentalnog zdravlja mladih.

Predstava je nastala u koprodukciji Kazališne družine KUFER i Kunst teatra u saradnji sa udrugom BoliMe iz Zagreba. Ovaj projekat je iniciran idejom da bi se kroz predstavu otvorio razgovor sa mladima, a u radu na predstavi su učestvovali i psiholozi, istakla je rediteljka.

”Prognoze su da će depresija postati najrasprostanjenija bolest među svim bolestima, duševnim svakako, ali da će nastati epidemija depresije. Zvuči kao crna prognoza, ali zahtijeva od društva, i u ovom slučaju od pozorišta, da preuzmu odgovornost da pripremi ljude za sve strahove i anksioznosti s kojima se mogu sresti”, poručila je rediteljka i dodala da misli da je to prouzrokovala brzina života i izostajanje stabilne slike budućnosti na koju se mlad čovjek može ugledati.

”Postoji taj jedan imperativ sreće u današnjem savremenom društvu u tom ubrzanom tempu koji nije realan. Mislim da je jako važno progovoriti o tome da su tuga, bijes i nesigurnost sastavni dio odrastanja i života odraslih. Mislim da se o tome ne govori dovoljno”, izjavila je Manojlović.

U predstavi igraju Andreja Jandrić (Marta) i Matija Čigir (Svetioničar).

Jandrić je kazala da je lik Marte, zapravo svako ko se nađe na prekretnici između djeteta i odrastanja, dok je Čigir istakao da njegov lik predstavlja glas razuma.

Bonus video: