Važnost razvoja kulture u Tuzima

Sajam knjiga - jedan od najvažnijih kulturnih događaja u opštini Tuzi

3633 pregleda 0 komentar(a)
Otvoren Sajam knjiga, Foto: OPŠTINA TUZI -  SLUŽBA PREDSJEDNIKA
Otvoren Sajam knjiga, Foto: OPŠTINA TUZI - SLUŽBA PREDSJEDNIKA

Sajam knjiga u Opštini Tuzi zvanično je otvoren preksinoć kada su upriličene prve promocije knjiga i istaknut značaj ovog događaja. Tom prilikom predsjednik Opštine Tuzi, Nik Đeljošaj, uručio je i zahvalnicu ambasadoru Republike Kosova u Crnoj Gori, Iljberu Hisi, za dâti doprinos u razvoju Opštine Tuzi.

”Sajam knjiga u Opštini Tuzi bez dileme je jedan od najvažnijih kulturnih događaja u opštini Tuzi. Prostor je posvećen svim ljubiteljima knjiga, koji će se na ovom sajmu moći naći između kreativnosti i različitih djela sa stvarnim književnim vrijednostima”, saopšteno je iz službe predsjednika Opštine Tuzi.

Đeljošaj je na svečanom otvaranju naglasio važnost razvoja kulture, umjetnosti i nauke u toj crnogorskoj opštini.

”Iako smo bili u izuzetno teškim uslovima zbog pandemije, prošle godine uspjeli smo uspješno organizovati Sajam knjiga, svjesni da nemamo vremena za gubljenje i da se što prije povežemo s kulturom, umjetnošću, naukom, sa nitima znanja, samim tim prije ćemo se razviti i ići naprijed”, rekao je Đeljošaj.

Đeljošaj i Hisa
Đeljošaj i Hisafoto: Opština Tuzi - Služba predsjednika

Na sajmu učestvuje više od 20 izdavačkih kuća iz Albanije, Kosova, Makedonije i Crne Gore, pa tako Sajam u Tuzima nudi bogat izbor različitih žanrova i izdanja.

U sklopu manifestacije narednih dana biće održane promocije knjiga različitih autora iz Malesije i drugih mjesta gdje žive Albanci, navodi se u saopštenju. Prve večeri upriličene su promocije djela akademika, prof. dr. Antona Berišaja “Nëbotën e përbashkët”/”U zajedničkom svijetu” i knjige “Fshehja e krimit”/”Skrivanje zločina” autora prof. dr. Antona Vukpaljaja.

Sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu opštine Tuzi Marina Ujkaj, u ime organizatora, zahvalila se izdavačkim kućama koje su se odazvale pozivu za učešće i pozvala sve građane da narednih dana posjete Sajam.

Sajam će biti otvoren za posjetioce narednih dana od devet do 12 i od 18 do 22 časa.

Bonus video: