Ulični performansi plijene pažnju

Završava se ovogodišnje izdanje Festivala internacionalnog alternativnog teatra FIAT

1985 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Dusko Miljanic 81000 Podgorica
Foto: Dusko Miljanic 81000 Podgorica

Italijanska predstava “Krisolov”, inspirisana “Pričom o čarobnom frulašu” (Pied Piper) iz poeme Marine Cvetajeve, izvedena je osmog dana Festivala internacionalnog alternativnog teatra FIAT, u Podgorici. Interesantna i atraktivna scenografija, kostimi, ali i nesvakidašnja igra glumačke postave na prostoru kod Sahat kule privukla je veliki broj posjetilaca svih uzrasta, a mnogi od njih vratili su se i sinoć da komad pogledaju ponovo.

Glumci se u ovom komadu koriste električnim drvenim novčićima, igraju pod maskama i u pratnji žive muzike, a jedan od glumaca Andrea Benaljo (Andrea Benaglio) potpisuje i režiju i objašnjava da je u pitanju porodična predstava koju uglavnom gledaju djeca i roditelji...

U razgovoru za “Vijesti”, nakon izvedbe, Benaljo kaže da je jednako izazovno glumiti i režirati, te da ansambl dijeli svaki zadatak sa zajedničkim ciljem, a to je da zainteresuju i animiraju publiku ma gdje izvodili predstavu.

”Komplikovano je kombinovati ove dvije uloge, odnosno funkcije, ali rekao bih da se to često dešava u našoj trupi. Nerijetko mijenjamo uloge i izmještamo se iz jedne u drugu, kako ja, tako i ostatak članova. Ono što je teško jeste da nađete vremena da budete glumac, a da istovremeno stvarate komad i iz treće perspektive gledate produkt svega toga. Biti glumac je drugačija vrsta zadatka, zahtijeva drugačiju maštu i pruža različitu satisfakciju u odnosu na ono što reditelj dobija i daje”, rekao je on.

Ono što je posebno doprinijelo konačnom utisku jeste autentičan ambijent i lokacija na kojoj je predstava izvedena, a reditelj je kazao da je ovo njegov prvi put u Crnoj Gori.

”Bili smo u Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Grčkoj, svuda skoro po Mediteranu, ali sada smo prvi put u Crnoj Gori i posebno smo zadovoljni što smo gosti na jednom ovako važnom festivalu s dugom tradicijom”, kazao je Benaljo.

Predstava “Krisolov” rađena je u produkciji Ateljea “Atelier Chuncheon research theatre” iz Italije, a pored Benalja, uloge tumače i: Alina Fofanova, Gaja Bonomi, Vinćenco Longareti, Marko Veki, Saul Luiđi Kontardi, Mikela Ferari, Ivan Zlobin.

Večeras, zvanično posljednje večeri FIAT-a, u 20 časova će na terasi Muzičkog centra i Crnogorske kinoteke biti izvedena predstava “Ceremonija čaja” u produkciji “SRSLY Yours” s Kipra.

Na prostoru ispred Sahat kule, takođe u 20 časova, nastupiće duo Francesca & Martina iz Italije koji će izvesti nesvakidašnji ulični muzički performans “Wunder Tandem”.

Na krovu Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” u 23 sata nastupa podgorički bend “Vrpca”, a u ponoć na krovnoj terasi KIC-a biće upriličena svečana dodjela nagrada.

Bonus video: