Prvi festival dramskog studija “Prazan prostor”

Programi će biti održani od 27. septembra do 4. oktobra na različitim lokacijama u Podgorici

779 pregleda 0 komentar(a)
"Festival praznog prostora", Foto: Culture Corner
"Festival praznog prostora", Foto: Culture Corner

Prvo izdanje ‘’Festivala praznog prostora’’, povodom dvadeset godina postojanja istoimenog dramskog studija biće održano od 27. septembra do 4. oktobra u Podgorici.

Ovim festivalom dramski studio “Prazan prostor” želi da proslavi dvije decenije postojanja i predstavi svoj rad. Program će se održavati na raznim lokacijama u glavnom gradu, i nastojaće da u što većoj mjeri šire radost i festivalski duh tokom svih dana trajanja manifestacije.

”Publika će imati priliku da vidi raznovrstan program u okviru kojeg ćemo prikazati pet profesionalnih produkcija ‘Praznog prostora’, kao i javne časove svih prošlogodišnjih polaznika dramskog studija”, saopštili su iz “Praznog prostora”.

U okviru programa biće održana dva okrugla stola gdje će se razgovarati na temu dramske pedagogije i nezavisne scene u Crnoj Gori. Takođe, jedan od segmenata biće i prezentacija postignutih rezultata polaznika određenih radionica, realizovanih u okviru projekata koje studio sprovodi za djecu i mlade.

Sistem rada dramskog studia ‘’Prazan prostor’’ zasniva se na kombinaciji različitih savremenih dramskih metoda, a grupni rad u ovom centru ima uticaj i na lični razvoj pojedinca. Podstiču mlade ljude da na kreativan i kritički način promišljaju o svijetu u kojem žive. Teme koje obrađuju kroz igru i improvizacije tiču se njihove stvarnosti i za cilj imaju osnaživanje u susretu sa svakodnevnicom i situacijama iz realnog života.

”Tokom dvadeset godina postojanja, producirano je preko 50 predstava i javnih časova čiji su akteri djeca i mladi, a njih 3.000 edukovalo se u ovom studiju. Ponosni smo na talente koje su prepoznali, ali i na sve one koje su postali trezveni, samouvjereni i kompetentni mladi ljudi i stručnjaci”, poručili su iz studija.

Rastući broj profesionalaca edukovanih u oblasti dramskih umjetnosti, te nedovoljan broj institucionalnih pozorišta, čini evidentnom potrebu za jačanjem nezavisne scene u Crnoj Gori, pa su od 2018. započeli i sa svojim profesionalnim produkcijama. Kako kažu iz studija, vizija im je da budu reprezentativni predstavnici nezavisne kulturne scene, a glavni cilj je osnivanje nezavisne pozorišne kuće u Podgorici, koja će biti prostor za promociju domaćih pozorišnih stvaraoca, za stručnu doedukaciju, za gostovanja nezavisnih trupa i pozorišta iz inostranstva, te prostor za razvoj pozorišne publike u Crnoj Gori.

Bonus video: