Dvije nagrade za crnogorskog reditelja

Reditelj Radoslav T. Stanišić nagrađen na Jahorina Film Festivalu za film “Poslednji YU filmski romantik”

2390 pregleda 1 komentar(a)
Reditelj Stanišić sa nagradama, Foto: Privatna arhiva
Reditelj Stanišić sa nagradama, Foto: Privatna arhiva

Dokumentarno-igrani film “Poslednji YU filmski romantik” crnogorskog reditelja Radoslava T. Stanišića, osvojio je dvije nagrade na 15. Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkog igranog filma, Jahorina Film Festivalu koji održan u Sarajevu.

Film je na ovoj manifestaciji osvojio “Zlatni javor” za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, i “Specijalnu nagradu” za perfektno koncipiranu filmsku priču velikom profesoru.

”Poslednji YU filmski romantik” je priča o scenaristi, reditelju i čuvenom profesoru Radomiru Baji Šaranoviću. Šaranović je reditelj najboljeg i produkciono najsloženijeg ratnog filma crnogorske kinematografije “13. jul”. Profesor je bio i reditelj sjajnog filma “Svadba”, po romanu Mihaila Lalića, a film je vidjelo 40 miliona ljudi. Ulogu profesora Šaranovića tumači glumac Miroslav Radulović.

”Tokom bogate profesorske karijere, Šaranović je vrhunskim predavanjima, neposredno povezujući teoriju i praksu odnjegovao mnoge generacije filmskih reditelja, birajući ih među najvećim imenima jugoslovenskog filma. Utemeljio je i kreativni pravac i putokaz mnogim filmskim rediteljima”, istakao je Stanišić.

Scenarista i reditelj Stanišić je za filmsku triologiju do sada osvojio 17 nagrada, što je skoro polovina - ukupno 32 - nagrada koje je dobio za svoj kreativni rad. U ovu triologiju filmova koji su realizovani u produkciji RTCG-a, spadaju: “Visoki hrastovi”, “Neprilagođeni, filmski grof”, i “Poslednji YU filmski romantik’’.

”Nagrade sa Jahorina Film Festivala posvećujem nedavno preminulom majstoru svjetla na svim mojim filmovima i porodičnom prijatelju Zoranu Kaću Kovačeviću”, istakao je Stanišić.

Bonus video: