Predstava koju je teško najaviti

Premijera “Tobelija, mimikrija” predstave, u režiji Mirjane Medojević, večeras u Kraljevom pozorištu “Zetski dom”

913 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Zetski dom
Foto: Zetski dom

U Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” večeras će premijerno biti izvedena predstava “Tobelija, mimikrija”, koju je, po motivima teksta “Tobelija” Ljubomira Đurkovića, režirala Mirjana Medojević.

U novoj produkciji Kraljevskog pozorišta uloge tumače Jelica Vukčević, Jelena Laban, Jadranka Mamić, Pavle Prelević i Goran Vujović, uz učešće Srđana Miloševića i Mirjane Medojević, koja je kazala da je stvaranje predstave “Tobelija, mimikrija” za nju bio jedan od najuzbudljivijih procesa koji je doživjela u pozorištu.

”Ova predstava nije uspostavljena da bi poručivala, već mislim da potencijalno imamo predstavu koju bi ljudi mogli da dožive s puno emocija. Riječ je o Ljubovom (Đurković) tekstu iz kojeg je sve proizašlo, uz dosta arhetipskih stvari koje su se pojavile. Tema tobelije - od šireg društvenog konteksta do toga da ona danas ne bi mogla ni da bude rođena. Ali, to ne znači da taj tekst nije aktuelan, naprotiv - aktuelan je još više”, smatra ona.

”Tobelija, mimikrija” predstava je koju je, kako kaže glumica Jelica Vukčević, teško najaviti, ali je treba obavezno pogledati.

”Ona je takva da morate doći da je odgledate i tek tada će vam biti jasno zašto ona ne može da se najavi. Riječ je o crnogorskim ženama, majkama i sestrama, koje su zaista posebna vrsta ljudi. Šta sve te žene nose i kako izgledaju i sa kojim stvarima se bore cijelog života - to je ova predstava”, naglasila je ona.

Glumica Jadranka Mamić iskazala je naročito zadovoljstvo zbog toga što je riječ o tekstu Ljubomira Đurkovića.

”Drago mi je što radimo predstavu po tekstu Ljubomira Đurkovića, jer je on pisac koji je jako zaslužan za crnogorsku književnost, a znam i čitavu priču o tome kako je on stvarao tekst ‘Tobelija’. Nakon mjesec i po rada, mogu reći da je iza nas naporan proces. Predstava je jako složena, slojevita i u njoj tragamo za istinom”, rekla je ona.

Prema riječima glumice Jelene Laban, proces nastanka predstave nije bio lak, ali je za nju predstavljao užitak.

”Uložili smo mnogo truda i mogu da kažem da je rad bio jako kvalitetan i da zaista ima šta da se vidi. Jako sam se radovala svakom danu procesa, uživala ponavljajući stvari iznova, a da mi ne dosadi. Zato mogu da kažem da sam jako zahvalna na čitavom procesu i na saradnji sa ovim ljudima”, kazala je Laban.

Pripremna faza, kako kaže glumac Goran Vujović, protekla je uz intenzivan rad i izuzetnu saradnju sa rediteljkom.

”Rad sa Mirjanom Medojević je za mene na neki način otkrovenje, jer nijesam učestvovao u sličnom procesu tokom dosadašnje karijere. Bio je to intenzivan rad, koji je zahtijevao i znatne psihofizičke napore. Nadam se da smo na dobrom tragu, Mirjana je rediteljka sa ogromnom količinom energije i tu je energiju prenijela na nas. Mislim da smo odgovorili zahtjevima, a u kojoj mjeri - vidjećemo na premijeri i nadam se dobroj predstavi”, istakao je on.

Bonus video: